Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

UiA-studenten Oscar gjorde albumdrømmen til virkelighet

Noen ganger dukker det opp et prosjekt som bare ikke kan vente. For låtskriver- og artiststudent Oscar Almquist endte det med albumslipp midt i verste eksamensperioden.

Bilde av Oscar Almquist og Henrik Bakka
"With a little help from my friends": - Det første jeg gjorde da jeg var skikkelig i gang, var å samle gutta i studio på UiA. Jeg sa at nå skal jeg lage album og spurte om de ville være med. Det ble de, heldigvis, sier Oscar Almquist (t.v.). Her er han sammen med Henrik Bakka. (Foto: privat)

I begynnelsen av juni i år lanserte han debutplata For alltid er løgn under artistnavnet Oscar A.

– Jeg tror jeg skjønte at det måtte bli et helt album på vårparten i 2021. Jeg kjente på at jeg hadde lyst til å lage noe større og at det ikke kunne vente, sier Oscar Almquist.

Krevende tidskabal

Følelsen av at det hastet, ble starten på en travel periode der albumplanene skulle kombineres med krevende studier. Oscar er låtskriver- og artiststudent ved Institutt for rytmisk musikk på Universitetet i Agder.

– Til å begynne med gikk det bra å finne nok tid til både studiene og arbeidet med plata. Men det kom noen tyngre fag etter hvert, og da merket jeg at det ble vanskeligere. Jeg vil likevel si at det stort sett har gått fint å balansere tingene, sier Oscar.

Nå er han fornøyd med å ha fått til begge deler. Men Oscar legger ikke skjul på at det har vært perioder med harde prioriteringer:

– Når man ofrer studietid for å jobbe med album, så må man ta igjen skolearbeidet på et tidspunkt. Det har blitt noen skippertak. Men det har vært mye læring i det å disponere tiden riktig når det er mye som skjer på en gang.

Bilde av Oscar Almquist

Oscar Almquist legger vekt på nære og personlige tekster når han skriver musikk. Ofte bygger han historien rundt en følelse han selv har kjent på.

Støttende lærere

Så vidt Oscar er kjent med, er han alene i år om å ha laget og gitt ut et helt album samtidig som han var andreårsstudent på bachelorprogrammet i utøvende rytmisk musikk. Han forteller at tilgangen på mentorer på Fakultet for kunstfag letta prosessen mye, spesielt i innspurten.

– Alle lærerne her er veldig støttende. De er tydelige på at det er nå vi studentene har den største muligheten til å teste ut hva som funker og ikke, sier han.

Oscar beskriver seg selv som en type som lett kan bli sittende for lenge og flikke på småting. Gode råd fra fagmiljøet på fakultetet ble derfor avgjørende for framdrifta i prosjektet:

– Jeg har kunnet ta med meg låter som har vært i prosess inn til lærer for å få feedback på det tekniske, og om jeg overtenker for mye. Jeg har fått ærlige tilbakemeldinger på mine spørsmål fra folk som er eksperter i faget. Det gjør at man får troa på ting og at man kan gjøre seg ferdig raskere.

Oscars tips til deg som drømmer om å gi ut egen musikk

Singel eller album?

– Musikkbransjemessig så er det jo singler som lønner seg. Det krevende med singler, er at de må være «spot-on» for ikke å bli glemt. Et album kan fortelle en helhetlig historie og man utvider diskografien og repertoaret. Sannsynligheten er høy for at lytteren hører på mer enn bare den ene låten på et album.

Er det viktig å være personlig når man gir ut musikk i 2022?

– Jeg tror det er viktig å ta med seg det personlige inn i musikken. Det skinner veldig lett igjennom hvis det er for mye som er oppdikta. Hvis jeg ikke hadde tatt utgangspunkt i en følelse jeg har kjent på selv, så kunne det fort blitt veldig overfladisk. Og så kan man tenke at det er et skille mellom person og artist. Det er fullt mulig å være oppriktig uten at man trenger å utlevere absolutt alt.

Hvordan jobber man etter at albumet eller singelen er gitt ut?

– Man må prøve å få publisitet gjennom intervjuer og omtale i radio, aviser og andre medier. I dag blir musikk veldig fort gammelt nytt, så man må smi mens jernet er varmt. Hvis målet er å skaffe spillejobber, er det særlig viktig at man jobber langsiktig og målretta. Bookinger til festivaler for eksempel, skjer ofte lang tid i forveien.

Hvordan bruker du sosiale medier til promotering av musikken din?

– Jeg bruker sosiale medier veldig aktivt. Blant annet har jeg satt opp videoannonser på Instagram som har resultert i ganske mange klikk og nye avspillinger. Ærlighet lever lengst, som jeg slapp som singel i mars, traff for eksempel en ganske annen og voksen målgruppe. Det var et litt annet publikum enn det jeg hadde erfaringer med fra før. Målet er å markedsføre og annonsere slik at man hele tiden utvider publikummet sitt.

Hvordan kan man skille seg ut i mengden av musikk?

– Det er mange store artister i min sjanger, så det er vanskelig å komme opp på det nivået man gjerne ønsker. Håpet er at det kommer naturlig etter hvert. Det er kanskje litt naivt, men jeg tror at det vil gi resultater hvis man jobber på jevnt og trutt. Det er viktig å prøve å appellere til sitt publikum eller målgruppe når man gir ut musikk. Følelser gir ofte en bredere appell. Jeg tror at følelser kan være viktig for at folk skal kunne føle noe selv og ta musikken til seg.

Eksperthjelp underveis

Oscar trekker fram lærerne Askil Holm, Anneli Drecker og Jon Marius Aareskjold-Drecker på Institutt for rytmisk musikk som særlig viktige mentorer underveis.

– Anneli hjalp meg for eksempel med Ærlighet lever lengst, som viste seg å ligne litt for mye på en Astrid S-låt. Hun bidro med å pushe de låtene jeg hadde valgt ut i en annen retning, sier Oscar.

– Og jeg tror ikke jeg hadde kommet i mål så fort om det ikke hadde vært for hovedinstrument-timene med Jon Marius. Han hjalp meg mye med miksing og med de siste, viktige detaljene. Det var både nyttig og lærerikt.

Albumdebutanten skryter også av medstudentene Simon Furnes og Henrik Bakka på henholdsvis gitar og bass for deres bidrag i prosjektet.

Ingenting varer evig

Musikken på For alltid er løgn er en blanding av melankolsk pop og fengende hiphop, med vekt på personlige og nære tekster. Tekstene handler ofte om følelser og om temaer som Oscar tror er gjenkjennelige for folk.

– Når jeg skriver låter, pleier jeg å ta utgangspunkt i en følelse som jeg selv har kjent på en eller annen gang. Så bygger jeg historien rundt den følelsen. Det er ikke alt som er selvopplevd, men det er alltid noe organisk i bunnen, forteller han.

Albumtittelen For alltid er løgn peker mot forgjengeligheten i selve livet og i relasjoner med andre mennesker. 

– Det man tror eller vil skal vare evig, gjør jo ikke det. Ingenting varer evig.

– Men det er en tittel som er åpen for refleksjon, på samme måte som resten av tekstene er det. Jeg håper at lytterne kan tillegge tekstene sin egen personlige mening, sier Oscar.

Lillebror fikk egen låt

Ett av sporene på albumet handler om den sprelske lillebroren på fire år. La oss bare leve beskriver fordommene knyttet til at broren er donorbarn og har to mødre.

– Jeg er veldig glad for at lillebror selv ikke skjønner så mye av hvorfor en sånn type låt er nødvendig, sier han.

Oscar tror at La oss bare leve er den viktigste låten han har skrevet til nå. Skytedramaet i Oslo i forkant av Pride i juni gjorde teksten mye mer aktuell og relevant enn han hadde kunnet forutse.

– Jeg håper folk skjønner hvilke holdninger som eksisterer i samfunnet vårt. Mange benekter at homofile blir trakassert og hetset, men skytedramaet og kommentarfeltene på Facebook viser jo egentlig bare at kampen ikke er over, heller ikke i Norge.

–  Det at Pride debatteres så heftig som det gjør, viser hvor viktig det er at man står opp for at alle skal kunne leve i fred, uavhengig av legning, kjønn og identitet, sier Oscar. 

 

God respons

Oscar forteller at han er fornøyd med tilbakemeldingene på sin aller første fullengder. Strømmetallene viser at Ærlighet lever lengst har passert 100.000 avspillinger bare på Spotify.

– Jeg har fått mye positiv respons både fra folk jeg kjenner og ikke kjenner. Det er utrolig gøy, sier Oscar.

Han er glad for at han valgte å fullføre prosjektet. Til andre som går med en albumdrøm i magen, har han disse rådene:

– Jeg tror det viktigste rådet er å ikke stresse med å gi ut ting. Noen gir ut en singel eller to og så går det år og dag før det kommer noe mer. Da kunne du like godt ha venta med å gi ut førstesingelen til du har ti låter klar, mener han.

– Som regel er det ingen som sitter i P3 eller på Spotify og venter på at du skal gi ut musikk. Derfor er det lurt å porsjonere ut materialet og finne en balanse. Ikke stress med å gi ut noe som egentlig kunne ha venta, sier Oscar.