Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

TO TABLÅER med musikk av Ned Rorem

Fredag 21. oktober kl. 18.00 presenterer Randi Margrethe Eidsaa sammen med pianist Mariam Kharatyan og danser Silje Nordheim to tablåer med musikk av den amerikanske komponisten Ned Rorem på Kildens Multisal.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presentasjonen er dels et studentprosjekt og dels et FoU-prosjekt. En gruppe studenter fra utdanningen Bachelor i musikkformidling medvirker i forestillingens første del, mens to masterstudenter og to tidligere studenter bidrar i andre del av konserten sammen med eksterne deltakere.  

Paul Leer-Salvesens roman Englebarn i tau er utgangspunkt for Tablå1. Romanen skildrer et drama som foregår mellom hovedpersonen “Paul”, hans klassekamerater og deres gymnastikklærer Vang. Den som var skoleelev på 1960-tallet vil nok kjenne seg igjen i skildringene til Paul Leer-Salvesen. For, som forfatteren selv uttrykker det “alle husker sin gymnastikklærer”. Studentene har med stor glede arbeidet med tekstmaterialet, som har både varme, humor og ettertenksomhet.

“Skoleklassen” i Tablå 1 består av 7 studenter og prosjektet er forankret i faget Musikkformidling i praksis  på den nye studieretningen Bachelor i musikkformidling.

Tablå 2 tar utgangspunkt i forestillingen Trakehnerhistorien som ble utarbeidet av Randi Margrethe Eidsaa i 2013. Tekstene er hentet fra ulike kilder som omtaler hendelser knyttet til stedet Trakehnen, et område i det gamle Øst-Prøyssen der man drev med produksjon av landbruksprodukter og avl av husdyr, især det man omtaler som “trakehnerhester”. Familiene som bodde der ble tvunget på flukt vestover av Den Røde Armé vinteren 1945. Østprøyssernes flukt skildres gjennom tekst, musikk og også originalfotografier på storskjerm

Tablå 2 er en variant forestillingen Trakehnerhistorien  som tidligere er vist i en ridehall. 

Gjennom de to tablåene presenteres to helt forskjellige fortellinger, mens musikken er av den samme komponisten, amerikanske Ned Rorem. 

Rorem, som nå bor i New York og fyller 93 år søndag 23.oktober, har publisert med enn 600 komposisjoner for klaver og sang og har en stor produksjon av kammermusikk. Hans musikk ligger i skjæringsfeltet mellom impresjonisme, jazz, modernisme og amerikansk folkemusikk. 

 

Det er gratis entre.