Tingene bærer med seg en historie

Studentene som tar fordypning i forming som en del av barnehagelærerutdanningen har i høst fått oppgaven med å lage kunst av gjenbruksmaterialer. De ble oppfordret til å gå gjennom skuffer og skap hjemme og ransake bruktbutikker.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentene på forming fordypning laget kunst av gamle husholdningsartikler. Som inspirasjon brukte de den spanske kunstneren Joan Miró.

-Jeg har alltid vært opptatt av gjenbruk, gamle ting og deres historie. Hva har de å fortelle, hva har de opplevd, hva har de vært brukt til, hvem har eid dem og hvor kommer de fra? Det sier Ole Kristian Herwell, faglærer i forming i barnehagelærerutdanningen.

Han ga i høst studentene sine denne spennende oppgaven med å lage en skulptur av gjenbruksmaterialer. Til utformingen av skulpturen fikk studentene tilgang til kilovis med duppeditter, dingser, gjenbruksmaterialer, søppel og skrot.  I tillegg til det de fant i skolens rotekasser måtte de gå på leting i kjeller og på loft, i bruktbutikker og byttemarkeder. Oppgaven var inspirert av den spanske kunstneren Joan Miró, og studentene var i tillegg på studietur til Barcelona for å hente inspirasjon.

Gleden ved å skape og mestre

-Et av formålene med min undervisning i Kunst og håndverk er at studentene og i neste rekke elever og barnehagebarn, skal kunne gi form til opplevelser gjennom bruk av både tradisjonelle og utradisjonelle formingsmaterialer, redskaper og teknikker. De skal få mulighet til å oppleve gleden ved å skape og mestre. Jeg som lærer ønsker å invitere til estetiske opplevelser, utforskning og skaperglede gjennom en åpen innstilling til ny kunnskap og nye materialer som kan utnyttes i faget, sier Herwell.

Hentet inspirasjon fra Barcelona

Studentenes tilbakemeldinger er at dette har vært et spennende og interessant prosjekt, og at de fikk masse inspirasjon på turen til Barcelona.

En av studentene; Helene Follerås, forklarer her hvordan hun lagde figuren. -Jeg fant de fleste av gjenstandene hjemme hos foreldrene mine, sier hun. I tillegg skulle alle ta med en skatt hjem fra Barcelona, da valgte jeg en stein fra stranden, forteller hun.

Dette var gjenbrukstingene Helene samlet sammen og brukte som utgangspunkt:

Det første jeg gjorde var å feste en hermetikkboks mellom to Jackofoam deler med stål tråd. Så prøvde jeg å sette en hermetikk boks opp på og deretter en trakt på toppen. Men fant ut at dette ikke fungerte. I stedet festet jeg en trakt på hver side av figuren og festet tynne trebiter fra den ene siden til den andre for å stabilisere figuren, sier Follerås.

-Så ville jeg ha inn noe gøy og noe med farger, så da festet jeg to gafler og en stor stekespade. Vi fikk også beskjed om feste en skatt fra studieturen og min var en stein fra stranda i Barcelona. Jeg valgte å lime den på en av trebitene. Grunnen til denne plasseringen var fordi jeg ville ha den på en mest mulig synlig plass. Så startet jeg med å dekke figuren med gips, forteller hun.

-Det siste jeg gjorde var å male for å fremheve figuren og til dette brukte jeg farger inspirert av Miró. Mens jeg lagde denne syns jeg det begynte å ligne på et kamera og skatten er knappen som tar bildene. Det er bare min tolkning, her ser man forskjellig. Kan steinen være en magisk knap?  Eller går det an å legge noe inni metall boksen? Eller oppi traktene? Kan vi male på øyner? Her tenker jeg at det er fantasien som setter grenser for hva den kan være og hvordan man kan bruke den i barnehagen. Da kunne man ha snakket med barna for å høre hva de syns figurene ligner på også kan man ta det videre derfra, sier Follerås.

Medstudenten Karoline Sirevåg Sedowska forteller også at hun ble veldig inspirert etter Barcelona turen. -Jeg forsøkte å sette meg inn i hvilke gjenstander og farger Miro selv ville ha brukt. Deretter prøvde jeg å sette disse sammen. På museet vi besøkte var det masse bilder av han. Da jeg kom hjem og skulle samle gamle bruksgjenstander gikk jeg turer i skogen, jeg gikk på bytterommet på studentboligene og fant ting hjemme, forteller hun.

Karoline Sirevåg Sedowska har laget denne flotte figuren.