Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Studenter komponerer musikk for Scheen Jazzorkester

Tre studenter på bachelor i utøvende rytmisk musikk ble spurt om å komponere hver sin låt for anerkjente Scheen Jazzorkester. Etter noen måneder med hard jobbing skal nå låtene presenteres på flere konserter.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Scheen Jazzorkester skal ha konsert sammen med studentene den 30.september på teateret.

-Jeg syns det var veldig stas å bli spurt, og prosessen har vært veldig lærerik, sier Anders Skjerdal, en av de tre studentene. Selv spiller han trompet, noe han har gjort siden han var veldig ung. Han kommer fra en musikalsk familie, og har lang erfaring med å spille i korps. –Jeg kjente godt til Scheen Jazzorkester fra før, og har hørt dem opptre i forbindelse med et samarbeid med Sørnorsk Jazzsenter.

I tillegg har Audun Kleve fått Buddy-prisen, som er den største utmerkelsen en jazzmusiker kan få i Norge.

Han ble derfor veldig glad da han sammen med studiekameratene Laurits Husø på tuba og Nikolas Dossev på saksofon ble spurt om han kunne tenke seg å komponere en låt for orkesteret.

-Etter at vi hadde sagt ja fikk vi besøk av Magne Rutle fra Scheen Jazzorkester. Rutle fortalte litt om de ulike bandmedlemmene og hva de spiller. -Jeg la dette som grunnlag da jeg begynte på komposisjonene min, sier Skjerdal. -Stykket er spesialtilpasset medlemmene i Scheen Jazzorkester, og kunne ikke blitt spilt av et annet orkester uten videre, sier han. Noen av dem er klassisk utdannet, og har dermed en annerledes måte å gjøre ting på enn jazzmusikere. - Jeg prøver å gi lite føringer til bandet, slik kan de tolke det på sin egen måte. Den tanken har jeg vært bevisst på lenge, sier Skjerdal.

Laurits Husø er en av tre studenter ssom komponerte musikk for Scheen Jazzorkester.

Starter med en musikalsk ide

Laurits Husø, forteller at han jobbet med komposisjonen sin litt annerledes. –Jeg hadde en ide på forhånd, som jeg tenkte kunne passe godt til dette orkesteret. –Jeg starter ofte med en musikalsk ide, for eksempel en rytme, forteller han, som jeg så utvikler. Da jeg hørte komposisjonen min bli spilt av Scheen Jazzorkester var det veldig likt det jeg hadde forestilt meg, noe som er nytt for meg og som forteller hvilket bra orkester vi har med å gjøre, forteller Husø.

De tre studentene har siden fått tilbakemeldinger og veiledning fra orkesteret, og de har også spilt de tre ulike komposisjonene sammen. Etter at studentene hadde levert første utkast, fikk de igjen besøk av en representant fra orkesteret som ga tilbakemeldinger, som de jobbet videre med.

- Det er nyttig å være i et miljø med andre som liker å spille, og hvor man kan prøve ideer ut for hverandre, sier Skjerdal.

Scheen Jazzorkester ønsket at studenter ved UiA skulle komponere musikk for dem. (Foto: Scheen Jazzorkester)

Stien blir til mens man går

Nikolas Dossev, forteller også en om veldig lærerik prosess. –Det er når man må gjøre det i praksis at man finner ut av hva man ikke kan, forteller han. –Stien blir litt til mens man går, man finner ut av hvilke områder man kan forbedre seg på, og får øvd seg praktisk på det man har lært i teorien, sier Dossev.

De tre studentene er enig om at resultatene har blitt veldig ulike, og at de har hatt forskjellig tilnærming til oppgaven. Men at det har vært en lærerik erfaring de ikke ville vært foruten.

-Det betyr veldig mye for våre studenter å få denne muligheten. Det å få prøve ut egne ideer under profesjonell veiledning og med så bra musikere er rett og slett fantastisk. En unik mulighet, sier universitetslektor Tore Bråthen.