Studenter adresserer viktig tema i konsert

Torsdag 1. november hadde vokalister og husband fra Rytmisk institutt sammen med UiA-koret konsert i Kristiansand Domkirke. Temaet for konserten var knyttet opp mot Allehelgensuka, og budskapet i de utvalgte låtene omhandlet derfor sorg og smerte, trøst og håp.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anne Haugland Balsnes er dirigent for UiA-koret, som var en viktig del av konserten. Her øver koret før konserten.

Vokalensemblet på rytmisk institutt ledet av Hilde Norbakken hadde hovedansvar for å planlegge konserten. Studentene valgte selv ut en arbeidsgruppe som var med på å velge ut låtene. UiA-koret ledet av Anne Haugland Balsnes var også en viktig del av konserten. Her forteller tre av studentene hvordan de har forberedt seg og hvordan det er å opptre.

Sangene som ble plukket ut var:

1. Bestevenn
  2. Redemtion song
  3. Our world is in need for love
  4. Det går over
  5. Til deg
  6. Crazy
  7. Eg ser
  8. Til alle tider
  9. Sister
  10. Fix you
  11. Alt eg såg
  12. Jeg vet

Amalie Haugen Øvstedal, som går første året på utøvende rytmisk musikk med vokal som hovedinstrument, har vært med i komiteen som har jobbet med konserten.

-Vi begynte med å velge ut en arbeidsgruppe ganske raskt, og den bestod av meg og to andre, en fra andre og tredje klasse, forteller Haugen Øvstedal.

-Tittelen var satt siden det var allehelgensuka. Så temaene var sorg og smerte, tro og håp. I forhold til låtvalg tenkte vi gjennom hva teksten innebar, hvilket budskap sangen hadde, og at vi formidlet noe som ga mening i forhold til temaet.

-Jeg har hørt på mange sanger, satt meg inn i teksten og hørt om dette er et budskap som passer med temaet. Jeg sang «Fix you» og koret på låten «Sister», sier Haugen Øvstedal.

Fra konserten i Domkirka

Alt annet forsvinner

-Når jeg opptrer så forsvinner alt annet, jeg går inn i en helt egen boble. Jeg konsentrerer meg om formidlingen, og få fram budskapet. Få andre til å føle det samme. Det jeg syns er størst med å opptre er å røre andre, sier Haugen Øvstedal.

Gleden er å formidle et budskap

Amalie Eldnes går andre året utøvende rytmisk musikk.

–Det er et viktig tema for meg. Det må være lov å si at man har det vondt, og det må være lov å snakke om.

-Man føler mer eierskap når man har vært med å jobbe med konserten. At det du sier er noe du faktisk mener. For meg er det beste med å opptre tekstformidling, og si det på en måte som gjør at folk hører etter. Prøve å få publikum til å tenke litt ekstra, sier Eldnes.

Johanna Tiedje, går klassisk utøvende med to hovedområder. Hun synger også i UiA-koret, som var en stor og viktig del av konserten.

–Hvordan jeg forbereder meg til en konsert varierer litt, i dette tilfellet har det vært nok for meg å gå på korøvelsene. Det beste med å opptre er samspillet mellom alle i koret, bandet og solister og ikke minst samspillet med publikum. Å stå foran publikum og se reaksjonene deres er en god opplevelse, og den vil man aldri få med mindre det er live i en slik setting. Jeg kjenner litt kiling i magen foran en konsert, men på en god måte, smiler Johanne.