Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Ser skjønnheten i det skitne

Anna Zubkova skrev masteroppgaven sin om søppel hun fant på strender i nærområdet. -Det er så vakkert, som rester av en regnbue, sier Zubkova.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anne Zubkova beundrer bildet "Tvilling" som hun har laget av søppel liggende rundt på stranden.
Anne Zubkova beundrer bildet "Tvilling" som hun har laget av søppel liggende rundt på stranden.

-Det begynte med at jeg ville gjøre noe bra for menneskene og naturen. Jeg hadde sett flere filmer om dyr som døde fordi de spiste søppel, og begynte dermed å plukke søppel på strendene i nærområdet. Men samtidig som jeg plukket søppel, ble jeg oppmerksom på de ulike fargene, og syns det minnet om rester fra en regnbue.

-Da jeg kom hjem begynte jeg å sortere etter farger og vaske søppelet. Det var så vakkert, og jeg lagde en palett av farger.

-Jeg tror på farger, at man blir gladere av å ha farger rundt seg, sier Zubkova.

Anna valgte Returkraft som sted for utstillingen fordi de begge brenner for søppel.

Anna valgte Returkraft som sted for utstillingen fordi de begge brenner for søppel.

-Søppel forbinder oss

I september dro jeg med førsteamanuensis ved Fakultet for Kunstfag, Anna Svingen Austestad til Russland som assistent til hennes forskningsprosjekt. Jeg hadde ikke tenkt at jeg skulle arbeide med min egen masteroppgave på denne turen. Men umiddelbart etter at vi gikk av flyet fikk jeg følelsen «Jeg er hjemme»

-Det var en utrolig reise, og jeg ble fascinert av menneskene der. De utstrålte en egen energi. Vi bodde i et hus med utedo, og det var bjørner i skogen. Jeg ble så nysgjerrig på disse menneskene, og fikk vite alt om tradisjoner og ritualer. Alt var så annerledes enn det jeg var vant til. Men så fant jeg søppel. -Fins det her også?

På den måten fant jeg ut av at søppel var bindeleddet mellom oss. Søppel var det vi hadde felles. Jeg tok med meg søppel hjem, og måtte kjøpe ekstra bagasje for å få det med meg hjem.

-Jeg møter en energi når jeg ser fargerikt plastsøppel. Jeg tror på farger, og det var som et lyn slo ned i meg. Ved å smelte fargerikt søppel, og visualiserer jeg energien mellom mennesker. Det skjer noe når disse møtene foregår. Vi kan ikke se det, men vi føler det, sier Zubkova.

Ønsker du å se utstillingen Tvilling?

Se den på Returkraft hver dag denne uka fra 11-15.

Setesdalsveien 205

4618 Kristiansand