Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Ønsker å gi publikum en ny opplevelse

– Det er lett å bli låst i et mønster eller en tradisjon når man hører på musikk, og hvordan man tolker en rytme har mye å gjøre med hvordan man er lært opp. Jeg ønsker å gi publikum en annerledes opplevelse ved at jeg introduserer dem for ulike tolkingsmodeller, som gjør at musikken kan oppleves på en ny måte, forteller stipendiat Jan Inge Nilsen.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trommeslager Jan Inge Nilsen forsker på kvintol-underdeling i rytmisk musikk.
Trommeslager Jan Inge Nilsen forsker på kvintol-underdeling i rytmisk musikk.

Nilsen forsker på kvintol-underdeling i rytmisk musikk, og under Forskningsdagene skal han holde konsert på Teateret. Alle låtene han skal spille inneholder kvintol underdeling, og Nilsen vil i løpet av konserten gi publikum forklaringer underveis.

– Jeg tror publikum kan lære noe om dette, og høre/tolke musikken på en ny måte. Det vil gi dem en annen opplevelse enn om de bare hører musikken, sier Nilsen.

På denne måten mener han konserten vil skille seg fra en vanlig konsert, noe han syns passer godt på en forskningsdagskonsert.

– Jeg skal spille noen coverlåter og den ene er veldig kjent, så publikum får høre hvordan dette rytmiske konseptet fungerer på en låt som de allerede kjenner fra før, sier Nilsen.

Deler grunnpulsen i fem

– Kvintol underdeling vil si at grunnpulsen i musikken deles inn i fem, og nye rytmer lages ut ifra det. Dette konseptet har vært svært lite brukt tidligere.

– Jeg ble nysgjerrig på hvorfor jeg ikke hadde hørt kvintolunderdeling tidligere, og begynte å forske på det. Hvis jeg begynner å bruke denne underdelinga til å lage musikk, hva har det å si for grooven? Og hva er egentlig groove?

Disse og flere andre spørsmål har Nilsen jobbet med i sin doktorgrad som han er nær ved å avslutte. Han mener han har lært mye på de årene han har forsket på temaet.

– For meg har kombinasjonen av teori og praksis vært optimal for å skape, og utøve, «nye» rytmemønstre. For at et rytmemønstere skal eksistere må det være tolket, og hvordan vi opplever rytme har mye å si for groovefølelsen, sier Nilsen.

Forskningsdagene

Forskningsdagene er en årlig festival på UiA der forskning formidles i praksis. For tre år siden begynte institutt for rytmisk musikk og ha konserter under Forskningsdagene for å synliggjøre mangfoldet i forskning på populærmusikk. «Konserter på Teateret» foregår 30 september.

Forskningsdagene arrangeres hver september på UiA, og er en stor nasjonal festival. Les mer her:

https://www.uia.no/forskning/forskningsdagene