Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Nye PhD-kandidater på kunstfag

I begynnelsen av september hadde et nytt kull PhD-kandidater oppstart på Fakultet for kunstfag. De skal forske på aktuelle temaer innen rytmisk musikk.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra venstre: Gunn Hilde Erestad Haugen, Zack Bresler, Professor Tor Dybo, Vincent Kok, Andreas Waaler Røshol, Eirik Sørbø, Marius Igland, Bodil Kvernenes og Kari Iveland.

-En viktig satsing i år er musikkteknologi og elektronisk musikk, sier Tor Dybo, leder av doktorgradsprogrammet i utøvende rytmisk musikk. Dette støttes av PhD-koordinator Eirik Dåstøl Langeland: -Vi satser sterkt på dette området fordi vi har en unik kompetanse innen feltet elektronisk musikk. Her på UiA er vi trendsettende innenfor musikkteknologi og elektronisk musikk, og dette er unikt til og med i internasjonal sammenheng, sier Dåstøl Langeland.

Zack Bresler og Andreas Waaler Røshol er to kandidater som skal forske på dette temaet. Zack med sitt prosjekt «Popular Music in 3D/Audio Formats», og Andreas med sitt «Musical Choice Theory»

-Enhver kreativ prosess inneholder en serie av valg, fra ide til slutt. Jeg jobber med å forstå hvorfor vi gjør som vi gjør når vi lager musikk, og hvordan disse valgene påvirker lytterens opplevelse av selve musikken, sier Andreas Waaler Røshol. Han har bakgrunn som låtskriver, artist og produsent, og er spesielt interessert i studiopraksis.

-Spesielt interessant er det hvordan kreative valg påvirker de ulike musikalske elementene som danner det endelige lydbildet. En kan argumentere for at fokus er et resultat av disponering av elementer og lytteopplevelsen er i stor grad avhengig av hva musikken prøver å formidle - altså hva lytteren opplever som fokuset i komposisjonen, sier Waaler Røshol.

Vincent Kok fra Malaysia skal i sin avhandling forske på en annen aktuell problemstilling, nemlig streaming av musikk og hvilken trussel dette utgjør for musikere. –Økt forekomst av streaming utgjør en trussel for musikere i dag og i fremtiden. Mens de tidligere tjente penger på salg av CD-plater blir de nå tvunget til å tenke alternativt. Eksempler kan være flere konserter og salg av andre artikler, sier Kok.