Ny app gir opplæring døgnet rundt

Førsteamanuensis Jon Marius Aareskjold-Drecker har tatt initiativ til å utvikle en app som gjør at han kan være tilstede for studentene døgnet rundt.

Johannes Merok og Jon Marius Aareskjold-Drecker fra Unifractal stakk av med 2. plass i konkurransen Arctic Accelerator. Her jubler de fornøyd sammen med vinnerne fra Lifeness og Akti, som kom på 3. plass.
Johannes Merok og Jon Marius Aareskjold-Drecker fra Unifractal stakk av med 2. plass i konkurransen Arctic Accelerator. Her jubler de fornøyd sammen med Lifeness som tok førsteplassen, og Akti, som kom på 3. plass.

– Jeg underviser i musikkteknologi på Institutt for rytmisk musikk hvor mye av undervisningen foregår i våre to studioer. Studentene får opplæring i bruken av disse, men vi erfarte allikevel at med så mange knapper og funksjoner ble studentene i tvil da de var der på kveldstid og jobbet alene, sier Aareskjold-Drecker.

Lærerne bruker derfor mye tid til brukerstøtte og å forklare det samme mange ganger til ulike studenter.

– Løsningen ble en app hvor studentene kan scanne knappen med mobilen, og få opp en video hvor en av oss lærerne forklarer hvilken funksjon knappen har, sier Aareskjold-Drecker.

Appen ble utviklet i samarbeid med produktdesigner Ismet Bachtiar og utvikler Simen Fjellstad. Den gir studentene rask og effektiv support og svar på de vanligste spørsmålene og utfordringene de møter. Studentene har med andre ord lærerne tilgjengelig når de måtte ha behov for det. Bruken er nå også utvidet til å omfatte øvingssalene på instituttet.

Vant andreplass i konkurranse

Appen som heter Unifractal tok andreplass i Arctic Accelerator, en konkurranse hvor mer enn 50 startups konkurrerte. Arctic Accelerator er Nord-Norges akseleratorprogram for teknologi og industri. Programmet kjøres av KUPA og er finansiert av Lundin Foundation, Innovasjon Norge, Samfunnsløftet til Sparebank1 Nord-Norge og SIVA.

Programmet er spesielt rettet mot skalerbare startups og forretningsidéer i Nord-Norge. De ser etter forretningsidéer som møter globale trender innen digitalisering og bærekraftig utvikling. Eksempler på relevante bransjer kan være sjømat, maritim, energi, bygg og anlegg, annen industri, IT, reiseliv og teknologi i kaldt klima.

Brukes også av sykepleiere

Unifractal har også blitt tatt i bruk av andre yrkesgrupper, blant annet medisinsk personell. Dersom en sykepleier på intensivavdelingen ved sykehuset i Tromsø ikke husker hvordan hun bruker en smertepumpe kan hun vise den til kameraet i appen. Unifractal gjenkjenner pumpen og viser brukeren korte videoer laget på avdelingen som gir svar på de vanligste spørsmålene og hvordan akkurat dette utstyret brukes på denne konkrete avdelingen.

Utviklingen av plattformen er støttet av UiA Puls, Fakultet for Kunstfag og Rytmisk Institutt, og arbeidet er gjort i samarbeid med Universitetet i Tromsø, hvor plattformen også er tatt i bruk.