Gå til hovedinnhold

Nasjonal kunst- og håndverkskonferanse gjennomføres digitalt

For åttende gang arrangeres den årlige konferansen i Nettverk for formgivning, kunst og håndverk i UH-sektoren. I år blir konferansen arrangert av Universitetet i Agder.

Marit Roland Paper Drawing # 30, Sørlandets Kunstmuseum 2019 Foto: Lisbet Skregelid
Fra Marit Rolands utstilling "Paper Drawing # 30", Sørlandets Kunstmuseum 2019. Foto: Lisbet Skregelid

Temaet for konferansen er kunst- og håndverksfagenes betydning for barnehage, skole og samfunn.

– Kunstens betydning er noe vi er kjent for å arbeide med. Som en del av denne profilen har vi ansatt kunstnere som underviser i kunst og håndverk på lærer- og barnehagelærerutdanningen, sier universitetslektor Monica Klungland.

Hun er en av arrangørene av konferansen, sammen med studieprogramleder på Institutt for visuelle og sceniske fag, Anita Skogen, førsteamanuensis Lisbet Skregelid og Ragnhild Merete Hassel fra Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen (KKS).

Det er nå over 120 påmeldte til konferansen, som samler ansatte innen kunst og håndverk ved universiteter og høgskoler.

Ville holde hjulene i gang

– Tidligere har vi kunnet reise rundt til de andre institusjonene, se verkstedene deres og lære mer om hvordan de jobber. Vi har delt kunnskap og inngått spennende samarbeid. Vi mister mye av dette når konferansen blir heldigital, sier Skogen.

De ønsket likevel å arrangere konferansen, både for å holde hjulene i gang og for å kunne presentere det UiA jobber med av undervisning og forskningsprosjekter akkurat nå. Gruppen bestemte seg for å kaste seg ut i noe de ikke hadde gjort før.

Fv: Monica Klungland, Anita skogen og Lisbet Skregelid. Foto: Jørund F. Pedersen.

Fv: Monica Klungland, Anita Skogen og Lisbet Skregelid. Foto: Jørund F. Pedersen.

Gir et digitalt innblikk

– Ved å vise en film om fasilitetene våre vil deltagerne få et digitalt innblikk i hvordan vi har det. Filmen vil blant annet presentere ulike studentarbeider og den unike Beat-kunst samlingen, sier Skogen.

Programmet vil følge samme form som tidligere konferanser, med parallelle sesjoner og hovedtalere. I år er dette Gert Biesta, som er professor II ved UiA, og professor Helene Illeris fra Institutt for visuelle og sceniske fag. Begge disse har stått på ønskelisten som talere i flere år på nettverkskonferansen.

– Det eneste som måtte utgå på programmet var en fysisk performance med førsteamanuensis Marit Roland og noen masterstudenter. Vi vil i stedet vise et klipp fra forestillingen «Hudhunger» av førstelektor Ida Fugli, sier Skregelid.

Hun forteller videre at alle masterstudentene er invitert til konferansen, og alle som har disputert det siste året er invitert til å presentere forskningen sin.

Flere av de ansatte ved Institutt for visuelle og sceniske fag bidrar på konferansen. Skregelid skal også presentere forskningsgruppa Kunst og barn & unges arbeid med antologien som har arbeidstittel «Kunstens betydning?» for å synliggjøre arbeid ved instituttet.