Marianne N Narratives: Kunstnerisk portrett av dynamisk vitenskapskvinne på 1800-tallet

Førsteamanuensis Randi Margrethe Eidsaa, inviterer til premiere på Marianne N Narratives onsdag 31.oktober kl.17.30 i Sal 1.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konrad Øhrn, som nylig ble pensjonist fra sin stilling som professor i komposisjon ved Fakultet for kunstfag, har igjen komponert et større musikalsk verk for studenter på Institutt for klassisk musikk og musikkpedagogikk. Øhrns komposisjon har tittelen Suite Marianne N Narratives og omfatter ni satser for et kammerensemble bestående av klaver, kontrabass, fløyte, fiolin, to klarinetter og to gitarer.

Marianne N Narratives Suite for kammerensemble

Suiten inngår i en musikalsk forestilling som gjennom dans, billedmateriale, tekster og musikk portretterer den britiske vitenskapskvinnen, biologen og kunstmaleren Marianne North som levde fra 1830 til 1890.

Prosjektet er finansiert gjennom “Samskapingsmidler” som ble gitt for å inspirere til samarbeid mellom UiA og eksterne aktører.

Marianne North kan sammenliknes med David Attenborough. Mens mens Attenborough har med seg et stort TV-team , reiste Marianne N alene omkring på 1870- og 80-tallet med et staffeli og malerpensler.

I prosjektet er det flere involverte, forteller prosjektleder Randi Margrethe Eidsaa. Ideen og det tekstlige materialet har sitt utgangspunkt i Marianne North Gallery, et museum inne i Royal Botanical Garden Kew i London. Her finnes det over 800 bilder malt av Miss North, som i denne forestillingen gjenskapes av danseren Laurence Meriaux.

Ballettdanser og koreograf Laurence Meriaux iscenesetter den britiske oppdageren, malerinnen og biologen Marianne North som levde fra 1830 til 1890.

Framføringen inkluderer også en samling sanger arrangert av Velte Rødningsby, Adrian Mcallister og Espen Jægersborg, alle studenter på Bachelor i musikkformidling. De får god hjelp av medstudentene Pauline Aase og Magnus Hexeberg på henholdsvis sang og trompet, og av klaverlærer Terje H. Mathisen.

De to unge korsangerne Julie Svendsen og Victoria Swan inngår i ensemblet. For øvrig medvirker Kristine R. Antun (fløyte), Ida HArbak og Christina Hummel (begge klarinett), Sivert Fluge (klaver) og Askild O.H. Strømme (kontrabass). Dirigent og samtidig Svetlana Jelic er ensemblets dirigent, som kommer fra Kristiansand Symfoniorkester på Kilden, som instituttet har et nært samarbeid med.

De to korjentene Victoria Swan og Jule Svendsen fra Randesund deltar i forestillingen Marianne N Narratives

En rekke av kunstnerens bilder vises på storskjerm parallelt med alt det andre som foregår. Lyd- og billedmaterialet er produsert av Jan Helge Thomassen. Tekstene om Marianne North presenteres av Helga Farestveit, forhenværende student på UiA og nå frilans utøver.

Prosjektet inngår i fagområdene Musikkformidling og konsertproduksjon og Kammermusikk.

Konrads Øhrns musikk er velklingende og studentenes sangrepertoar er interessant og spesialtilpasset til instrumental besetning og tekstlig innhold.

Konserten varer i omkring 75 minutter og viser hvordan komponist velger å portrettere glimt av livet til den eksotiske Marianne North.

Vi er veldig glade for å ha fått en spesialtillatelse fra Marianne North Gallery i London til å bruke deres materiale i en nyprodusert kunstnerisk presentasjon, avslutter Randi Eidsaa.

Marianne N Narratives Suite for kammerensemble