KUNST UTENFOR KUNSTEN – BEAT-MIX

Velkommen til pop-up utstilling lørdag 19 desember- kl 14- 16 i gamle Oddernes rådhus, Østerveien 6 (tidl. Sol-galleri)

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pop-up utstilling med bilder fra Wennesland-samlingen som ikke tidligere er blitt vist! Det blir fremføring av Allen Ginsbergs Howl med LIVE remix og respons til bildene.
Howl: Alvar Wattne
Remix: Dan Drehn (Club Dynamight)
Live stream: Facebook/ The beat art collection in norway
Kuratorer: Mette-Line Pedersen og Elisabeth Romberg

Howl
I år er det 60 år siden Allen Ginsberg leste diktet Howl for første gang på The Six Gallery i San Francisco. Den amerikanske poesien hadde i årene frem til da vært preget av stivbenthet og akademisering. I ulike deler av landet hadde små grupper jobbet for å løsrive lyrikken fra den foregående generasjonens kveletak, men det skulle bli poetene på vestkysten som lyktes med å være forbilder for den nye amerikanske poesien.

På et lite kunstgalleri i San Francisco ble en litterær revolusjon avholdt i 1955. Nestoren Kenneth Rexroth hadde bedt unge og til da upubliserte Allen Ginsberg om å samle en gjeng som kunne fremføre ”den nye poesien”. De som ble plukket ut skulle vise seg å bli banebrytende innenfor feltet. Beatpoesien og San Francisco-renessansen var dermed født.

Howl fremstår i dag som en litterær revolusjon og er fremdeles en innflytelse på kunstnere, musikere, forfattere og poeter. Tidligere i år markerte Blå i Oslo jubileet med Howl-opplesning, og på Ace Hotel i Los Angeles bidro musikere som Courtney Love, Beth Orton, Nick Cave, Devendre Banhart, Macy Gray og Peaches til hyllesten av Ginsberg.

Spørsmålet om Howl fremdeles er relevant i dag besvares bra av musikeren Devendre Banhats som spilte på nevnte Ace Hotel i et intervju i The Guardian (The Guardian, 08. Oktober 2015,http://gu.com/p/4d5ep/sfb):
The Guardian: But 60 years after it was first performed, is it still relevant?
Devendre Banharts: It didn’t sound in the least bit dated. Allen is writing about injustice and there’s still injustice; he’s writing about liberation, there’s still the need for liberation; he’s writing about the thirst for peace, freedom, revolution, all of those things are still a prominent concern of our times. If anything, they’ve been magnified. Howl doesn’t have an expiration date.

Velkommen!

FB: Beat Art Collection in Norway