0
Hopp til hovedinnhold

Konsert med fremtidens låtskrivere

Avgangselevene på Låtskriver og Artist-studiet har i vårsemesteret planlagt konserten «Spire Vol. 2» som går av stabelen neste uke på Kilden. Snart blir planlegging og gjennomføring av konserter deres hverdag. Her er deres tanker og erfaringer rundt konserten de snart skal gjennomføre!

Avgangsstudentene på Låtskriver og Artist har planlagt konserten Spire Vol. 2

3 klasse på Låtskriver og Artist-studiet består av Maja Jæger Kristoffersen, Nina Ugland, Jørgen Dahl Moe, Aslak Rossehaug og Espen Brigham Solberg. Vi har tatt en prat de disse unge lovende artistspirene om deres erfaringer rundt konserten!

-Hvordan har dere planlagt konserten?

 Jørgen:

Konserten Spire er blitt planlagt over tid. Vi begynte å legge planer, prate om hva vi ønsket at konserten skulle inneholde og representere, samt å diskutere hva det kreves av oss. Rett over iverksatte vi de planene vi hadde lagt, og begynte forsiktig å sette sammen brikkene til puslespillet. Vi er nå på oppløpssiden til det som kommer til å bli en stemningsfull og variert konsert med morgendagens låtskrivere/artister.

Maja:

SPIRE-konserten har lenge vært noe vi på låtskriver har sett frem til. I andreklasse gjorde vi «Urokråke og Sangfugl», som var en tolkningskonsert, som også ga publikum en smakebit på vår musikk og hva den er påvirket av. Under Spire får vi endelig vist litt mer hvem vi er, for konserten består kun av egne låter. Vi valgte de beste av de beste musikerne, som i tillegg er gode venner av oss, til å presentere våre kjæreste låter sammen med oss. I tillegg til å legge fokus på låtene har vi også valgt å legge fokus på oss som artister, og hvem vi er og hvordan vi har kommet dit vi er i dag.

Latteren sitter løst når 3 års studentene Jørgen, Maja, Aslak og Nina planlegger konsert. Sistemann Espen var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Latteren sitter løst når 3 års studentene Jørgen, Maja, Aslak og Nina planlegger konsert. Sistemann Espen var ikke tilstede da bildet ble tatt.

-Hva har vært det mest utfordrende?

Nina:

-Jeg synes noe av det vanskeligste har vært å velge sanger - det er så mye jeg har lyst til å vise!

Aslak:

Det mest utfordrende har vært å bestemme seg for hvilke låter man skal bestemme seg for å ta. Promotering er også alltid en utfordring. I tillegg til at det kan være vanskelig å finne tidspunkter der det passer for absolutt alle å øve.

Espen:

Promotering er alltid vanskelig, det er nok mange som kunne fått mye glede ut av å kommet på denne konserten å fått høre hva vi driver med, men det er ikke alltid like lett å nå ut til de som aldri har hørt om oss før. Særlig nå for tiden som det er så mye forskjellig som legges ut på nettet hele tiden tror jeg det er mange som fort scroller videre om de ikke ser noe de allerede har kjennskap til.

-Hva er du mest spent på i forbindelse med konserten?

Jørgen:

Jeg er først og fremst spent på hva folk synes! Det er kanskje litt feil fokus, men jeg er veldig lysten på at folk skal like konserten, selvfølgelig! Dette er jo noe vi har lagt tid og krefter i, og vi ønsker jo at folk skal like låtene våre. I tillegg kjenner jeg at jeg er spent på om jeg klarer å kontrollere nervene, både dagen før og selve konsertdagen. Det blir et stressende, fint og befriende døgn, 26. mars. 

Aslak:

På om det kommer nok folk og om de koser seg under konserten!

Nina:

Flere av sangene er det første gang jeg spiller live, og det er alltid litt skummelt. Jeg håper at publikum kan bli med meg inn i mitt lille univers, og føle på det samme jeg føler når jeg drar dem med meg inn i musikken. Den er ganske synth-drevet og kan være ganske mørk, men jeg liker å ha noen lyspunkter. Også er det masse rare harmonier. 

Espen:

Jeg gleder meg skikkelig til å spille sangene mine for publikumet som kommer. Det er alltid gøy å høre hvordan andre opplever noe man har laget, særlig når man har brukt mye tid og energi på det. Når man endelig står på scenen har man som oftest hørt det man skal spille på tusen ganger før gjennom utallige timer på øvingsrommet og derfor glemt litt det forholdet man hadde til ideene sine første gang man hadde de, så det er alltid gøy å se hvordan lyttere som hører det for første gang reagerer.

Maja:

Man er alltid spent på hvordan publikum vil reagere på det du fremfører og presenterer. Jeg håper virkelig de koser seg og nyter musikken vi alle har brukt så mye tid på å forberede. Generelt er jeg vel egentlig ikke så spent eller nervøs, jeg bare gleder meg skikkelig til å stå på scenen for det koser jeg meg virkelig med. 

-Hva har du lært i denne prosessen?

Jørgen:

Jeg har lært en del om det å jobbe i team, og å skulle forsøke å lede et team. Det har vært både spennende, tungt og veldig gøy! Som skrevet tidligere, har jeg også lært (selv om jeg kanskje aldri lærer det helt) at god tid fort blir til utrolig dårlig tid, om man ikke gjør ting med en gang! 

Aslak:

At ingenting kommer av seg selv, og det er hardt arbeid som gjelder for å få ting til å bli bra.

Nina:

Prosessen fra å kun ha en dato og et sted, til å planlegge hvordan vi går frem med innhold, konsept og promotering er gøy. Det ligger mye arbeid i en slik konsert. Jeg har også jobbet mye med låtene jeg skal spille, så det har vært mye arbeid med produksjon i studio. 

Espen:

Det er mye logistikk bak en konsert av denne størrelsen, så i et slikt prosjekt blir det mye fokus på å få alle brikkene til å falle på plass. Jeg har virkelig fått et større innblikk i hvordan å gjennomføre et godt arbeid for å bygge opp et arrangement og de forskjellige utfordringene man må være obs på.

Maja:

Under skapelsen av prosjekter lærer man alltid noe, enten man merker det eller ikke. Det å samarbeide har jo sine utfordringer, man lærer å være tålmodig og åpen for andres meninger. Det å spille med andre musikere enn jeg vanligvis gjør er også lærerikt og interessant. Man må finne lure måter å kommunisere på for at musikken man fremfører kler både musikeren og artisten sitt uttrykk. Det er så spennende å høre hvordan folk tolker musikken din, og jeg tar med meg masse av disse tolkningene og uttrykkene videre i låtene mine fremover.

 

-Hvordan gikk du frem når du skulle velge ut låter?

Jørgen:

Da jeg skulle velge låter, ville jeg velge noe som jeg føler representerer meg. Jeg ville også velge noe som kan passe dynamikken i konserten, både tekstlig og arrangement-messig. I tillegg ville jeg velge låter jeg er stolt over, og låter som jeg kan ha det gøy med! 

Espen:

Jeg har prøvd å valgt de ferskeste låtene jeg har siden jeg føler de representerer veldig godt hvem jeg er som låtskriver, de har hver sin egen karakter og viser litt av hele spekteret mitt.

Maja:

Da jeg valgte ut låtene mine for spire tenkte jeg både på hvilke låter jeg liker best og representerer meg på en god måte, samtidig som jeg ønsket litt variasjon i settet. 

-Hvilke låter skal du spille?

Maja:

Jeg har valgt litt forskjellige låter for å kunne vise bredde som artist og låtskriver. En låt betyr mye for meg, en gir meg ro og en er bare veldig gøy å spille. Jeg er spent på om de som leser dette klarer å gjette hvilken låt som betyr hva. Titlene på låtene er Drunk, Follow Me og 4am. Jeg gleder meg også til å bidra med koring på de andres låter. En av Jørgens låter har jeg i tillegg vært med på å skrive, som jeg er skikkelig stolt over. Det blir faktisk urfremføring av både låten og oss som en duo! Spennende!

Jørgen:

Jeg skal spille tre låter, «Timeout», «Brave Face», og «Seasons». De to først er egenskrevet, mens den siste er skrevet sammen med Maja Jæger Kristoffersen. Denne skal vi fremføre sammen, for aller først gang i historien, og det gleder jeg meg veldig til!! 

Aslak:

Du e for pen (eg blir forbanna), Utilregnelige du og Ingenting blir noensinne bedre

Nina:

Jeg skal spille "Sew Me" , "In Water" og en helt ny sang som ikke ennå har et navn en gang. "In Water" handler om at det noen ganger kan være noe fint å være nedfor og føle sorg. Kjenne på sterke følelser, se ting i et annet perspektiv, og føle seg levende. .. Men "Sew Me" handler om at det også kan bli for mye av det.

 Espen:

Jeg skal spille tre sanger på dialekt, «Si det som det e», «Riv dæ løs fra tankan dine» og «I en gate du itj høre hjæm». Det er sanger som beveger seg innenfor folk-/vise-/pop-sjangeren, veldig inspirert av artister som Ben Howard, Bon Iver og Jose Gonzales. Tekstlig er det et forsøk på å sette ord på en del tanker jeg har hatt i det siste om meg og mine nærmeste sine litt tyngere tanker og hvordan vi forholder oss til det og hverandre.

Vi gleder oss til vårens mest spennende konsertopplevelse!

Lurer du på hvem disse låtskriverspirene egentlig er?

Blir bedre kjent med dem her:

Aslak:

'

Espen:

Jørgen:

Maja:

Nina: