Kongens fortjenstmedalje til Brynjulv Rosenberg

Førstelektor på institutt for visuelle og sceniske fag, Brynjulv Rosenberg mottok nylig Kongens fortjenstmedalje for sitt engasjement i Lillesand Kunstforening og på Universitetet i Agder. Selv trodde han at han skulle på 35 års jubileum til kunstforeningen.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ordfører i Lillesand, Arne Thomassen deler ut fortjenstmedaljen til Brynjulv Rosenberg. -En fantastisk mann med unik kompetanse og en egen evne til å finne de beste, sier Thomassen. (Foto: Lillesandsposten)

-Det var en uvirkelig opplevelse.  Det var så uventet, og jeg ble veldig overrasket da det gikk opp for meg hva som skjedde, sier Rosenberg. Han fikk beskjed om at det var 35-års feiring av Lillesand kunstforening, og at han og kona skulle bli hentet denne kvelden på grunn av dårlig vær.

-Kona mi er ofte litt irritert på meg når vi skal ut på noe, fordi jeg alltid er sent ute, ler han. Men denne kvelden hadde hun blitt bedt om å holde litt igjen. Vi kom til lokalet ti over syv, og det var stappfullt. Jeg reagerte på at barnebarna mine var der, samt kollegaer fra Kristiansand som ikke har tilknytning til Lillesand, sier Rosenberg.

Ordføreren innledet med å takke på vegne av kommunen, noe jeg syns var hyggelig. Jeg hadde ingen mistanke om at det var noe annet enn et jubileum. Men plutselig sier Arne Thomassen at han har et annet oppdrag også, og for dette måtte han ta på seg kjedet sitt.

-Han tok fram noe som lå i en svart innpakning, og brukte veldig lang tid på å pakke ut dette. Da jeg så den røde mappa med kongeemblemet skjønte jeg det.

-Det var så uventet. Hvordan i all verden skal jeg takle dette? tenkte jeg.

Holdt det hemmelig

Noen måneder tidligere hadde nåværende og tidligere kollegaer  på UiA, Merete Elnan og Ellen Frivold levert inn en begrunnelse til Det kongelige slott. Der stod det:

«Brynjulv Rosenberg (f. 1950) har vært ansatt på Universitetet i Agder (tidligere Kristiansand Lærerhøgskole og Høgskolen i Agder) siden 1984. Han har gjennom mange år vist et sterkt engasjement for estetikken på sin arbeidsplass, Universitetet i Agder. Rosenberg var svært aktiv under planleggingen av ny campus i Kristiansand i perioden 1996 - 2001 og har siden bidradd sterkt til at det estetiske uttrykket ved UiA holder høy standard.

Han har i en årrekke engasjert seg i universitetets Beat-samling (Wennesland samlingen). Hans engasjement har vært frivillig og har vært faglig begrunnet. Brynjulv Rosenberg er løsningsorientert og kreativ, alltid med tanke på sine kollegers og studenters opplevelse av arbeidsplassen.»

Foto: Lillesandsposten

-Det var veldig uventet, sier Brynjulv Rosenberg om da han ble tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Mange fine ord

I argumentasjonen fra Aust Agder fylkeskommune står det blant annet: «Brynjulv Rosenberg er en faglig engasjert person som alltid ønsker å formidle kunst av høy kvalitet. Spesielt er han opptatt av at barn og unge skal møte kunst og kunstnere, og ønsker å skape et grunnlag slik at de får møte kunst tidlig. Gjennom sitt arbeid med å få kunstnere til å stille ut hos Lillesand kunstforening, bidrar han til at kunsten kan åpne for nye perspektiver.

Den lokale billedkunstneren Frank Brunner er også full av gode ord: «Det er få kunstformidlere som Brynjulv Rosenberg. Han har vært drivkraften i formidling av kunst til hele landsdelen, barn så vel som voksne har i lang tid hatt enorm glede og utbytte av hans engasjement for kunst. Det er dette som gjør at Brynjulv Rosenberg fortjener Kongens fortjenstmedalje.