Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Kanskje den feteste festivalen i landet

Årets PUNKT-festival går av stabelen 5-7. september, og blir den 15 i rekken. Som vanlig er studentene på elektronisk musikk sterkt representert.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Punktfestivalen får du høre elektronisk musikk.
På Punktfestivalen får du høre elektronisk musikk.

– Det er utrolig gøy når noen viser interesse for prosjektet ditt på et så tidlig stadium, samtidig som det er litt skremmende å føle på forventningene. Spesielt når det er folk en ser opp til, og hvert fall når det er snakk om kanskje den feteste festivalen i landet, sier masterstudent Hans Uhre. Sammen med sine medstudenter Auver Gaaren, Øystein Heide Aadland, Eirik Ask, Nicolai Gill Johannesen, Tov Espelid, Håkon Sakseide spiller han i bandet «Drongo.» Han forteller at bandet ble spurt om å spille på festivalen etter at initiativtaker til festivalen, Jan Bang hadde hørt dem på en øving.

Bandet Drongo. Foto: Nina Helene Skogli.

– Jan hørte oss spille på UiA i våres og da ble han veldig interessert i om vi skulle ha noen konserter snart. Siden vi ikke følte at bandet i det hele tatt var konsertklart på det tidspunktet inviterte vi Jan og Erik til å komme å høre på en øving, og det var det egentlig, sier Uhre.

– Har dere øvd mye?

Vi spilte mye av materialet på eksamenskonserten min i mai, så den fungerte som en slags generalprøve. Likevel er det mye som må jobbes med for å få det så bra som mulig, så sommeren har gått med mye til å gjøre om på låtene og jobbe med uttrykket til bandet, sier Uhre, som forteller at Drongo i utgangspunktet spilte kun improrock og støymusikk, men at det etterhvert har blitt mer rytmisk og stemningsbasert.

Jan Bang, som er professor på UiA, startet PUNKT-festivalen for 15 år siden sammen med Erik Honore.

– Det er imponerende at PUNKT festivalen feirer 15 år. Hadde du trodd det da dere startet?

– Erik Honoré og jeg fikk ideen til Punkt allerede i 2002 hvor vi hadde første møte med Kristiansand kommune. Det var først i 2005 at daværende kultursjef, Dagny Gewelt ringte og fortalte om vi kunne være interessert i å gjøre Punkt i forbindelse med Norge i 100 jubileet. Verken Erik Honoré eller jeg legger sjelden langtidsplaner, men her er vi altså 15 festivaler senere.

 

Jan Bang og Erik Honore. Foto: Punktfestivalen.

– Hvordan begynte festivalen?

– Det startet med en liten tegning på en serviett i form av et kart over kvadraturen. Vi så for oss en måte å bruke flere scener i Kristiansand sentrum og samle signaler i fra de ulike stedene i et alfarom, et slags laboratoriet hvor Erik, jeg og andre kunne lage ny musikk basert på hva som skjedde på de ulike scenene, sier Bang.

– I år er vi faktisk ganske nær den opprinnelige ideen med konserter i Domkirken, Kick, Sørlandets kunstmuseum og i Kilden.

– Kan du fortelle litt om årets program?

– Punkt 15th Edition 2019 er kanskje den mest spennende utgaven i senere tid, med fire scener i Kristiansand.

Vi har samarbeid med Sørlandets Kunstmuseum hvor det blir konserter torsdag 5/9 og seminarer satt sammen av David Toop i tillegg til Punkt Projections: en egen installasjon i Sal 1 med grafiske arbeider av Punkt designer Nina Birkeland og Punkt fotograf Alf Solbakken med en mixtape av diverse Punkt relatert materiale.

I tillegg blir det konserter i Domkirken med bl.a Trondheim Voices som fremfører et verk av Helge Sten og Ståle Storløkken – sistnevnte gjør også en orgelkonsert.

Vi får besøk av ECM artisten Steve Tibbetts (US) og det blir Punkt live remixer i etterkant av konsertene. Vi har vært såpass heldige å få Thurston Moore i fra det legendariske New York bandet Sonic Youth og en premiere med Drongo, et nytt band bestående av studenter ved UiA og ledet av masterstudent Hans Uhre, live remixet av Simen Løvgren – siste års masterstudent ved elektronisk musikk.

Lørdag er vi etter mange år tilbake i Kilden med enda en verdenspremiere: Den japanske komponisten Dai Fujikura har skrevet en Shamisen concerto for Hidejiro Hondjo og Kristiansand Symfoniorkester. I tillegg kommer Bugge Wesseltoft med Rymden som foruten Wesseltoft består av de to gjenlevende i fra Esbjørn Svendsen trio.

Her kan du se hele programmet