Jenta, mamma og demonene - 2. klasse Bachelor Teater ved UiA

Forestillingen spilles i Teatersalen i G-bygget:
Torsdag 14. februar kl 11:30.
Og på Intimscenen på Teateret:
Fredag 15. februar kl 19:00.
Lørdag 16. februar kl 15:00.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mamma, jenta og demonene - 2. klasse Bachelor Teater ved UiA

"Jenta, mamma og demonene"
av Suzanne Osten.
Åtte år gamle Ti flytter med mammaen sin til en hemmelig leilighet. Mammaen til Ti er ikke som andre mammaer, hun sliter med psykiske problemer og ser usynlige demoner. Leiligheten forvandles til en søppelplass, og Ti blir tilslutt fanget inne i leiligheten. Ti kan verken se eller høre demonene, men ser tydelig at moren kjemper i mot dem. Ti finner tilslutt ut hvordan hun kan sende signaler ut og be om hjelp. Dette er en forestilling om hvordan psykiske lidelser kan påvirke en familie, sett fra et barns perspektiv.
Medvirkende:
Vibeke Andersen Gran
Eyla Evertsen da Gama
Catarina Vu
Fredrik Tørmoen
Regi: Ida Fugli

Gratis inngang.
Nedre aldersgrense: 12 år og opp
Billetter reserveres ved å sende navn, nummer og antall billetter til e-post: vibeke_ag@hotmail.com

Vi stilte noen spørsmål til Vibeke Andersen Gran om stykket:

1.       Hva var det mest utfordrende med å spille denne rollen?

Rollen jeg spiller i "Jenta, mamma og demonene" er Polter -  den ene halvdelen av demon-duoen "Poltergeist". Det er ingenting naturlig og menneskelig over denne rollen. Det er en demon som ikke lever et liv i seg selv, men kun finnes i hodet på mamma. Det krever litt omstilling når man fra tidligere er vant til å jobbe med roller som skal være troverdige, fullstendige karakterer. Som sagt er det ingen naturlighet over demonene og det rent tekniske med stemmebruk, tempo, kroppsbeherskelse etc er ganske far away fra meg selv. Men det er utrolig interessant og spennende å utforske denne siden av meg selv som skuespiller, og det er veldig gøy og lærerikt å jobbe i skuespiller-duoer. Fra begynnelsen av arbeidet med forestillingen var jeg bare en demon alene, men så fort jeg fikk en motspiller (slik det står i det originale manuset) var det mye som løste seg. Endelig fikk jeg en å snakke med, reagere med og "leke" med. I denne forferdelige leken demonene har der de driver mamma til galskap.

2.       Hva håper du publikum vil sitte igjen med?

Jeg håper forestillingen kan gi publikum innblikk, og forhåpentligvis bli bevisst på noen røde flagg. Når for eksempel et barn kommer på skolen med de samme klærne hver dag i to uker, aldri har med matpakke eller tegner svært voldelige tegninger. Hvis vi voksne legger merke til slike ting, og griper inn, kan vi redde barn fra vonde skjebner. "Jenta, mamma og demonene" følger åtte år gamle Ti, som vokser opp i et hjem stappfullt med søppel og en svært syk mamma som ikke klarer å ta vare på henne. Forestillingen er i utgangspunktet skapt for å vises til Grunnskolelærer-studentene på UiA, og jeg håper den gjør inntrykk og blir sittende i tankene deres. De som en dag skal bli lærere selv kan gjøre en stor forandring i et barns liv. Hvis de bare griper inn.
3.       Hva tenker du om dette temaet?.

Temaet i forestillingen er jo dypt tragisk, og det er krevende å jobbe med. Man kan ikke unngå å bli preget selv av alvoret når man jobber kreativt med en slik tematikk. Jeg synes det er viktig. Jeg anser teater som et fantastisk verktøy for kommunikasjon, og for å tilegne seg nye "erfaringer" som man kan reflektere over. Jeg er helt sikker på at å se en forestilling som omhandler barn som vokser opp i utrygge hjem fester seg og gir inntrykk på en helt annen måte enn det en forelesning om temaet kunne gjort. Man kan liksom kommunisere med mennesker på en helt unik måte. Og det er jo derfor jeg driver med teater.