Lørdag 26. oktober kl. 17.00 presenteres forestillingen Seyahatnâme på Hunsfos Næringspark. Forestillingen inngår i det tverrfaglige prosjektet Silk Road som ledes av Randi Margrethe Eidsaa ved Fakultet for kunstfag og Arve Konnestad, ansvarlig for språkopplæring for innvandrere i Grimstad.
Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
-Prosjektet tar utgangspunkt i musikk og fortellinger med tilknytning til Silkeveiene, som strakte seg fra Kina og vestover gjennom Sentral-Asia mot Russland, med forgreninger til Midtøsten og videre til Europa, sier Eidsaa.
- Gjennom et tidligere prosjekt hvor vi reiste til Jerusalem og presenterte europeisk musikk, ble vi interessert i den lokale musikken, sier Eidsaa. Denne gangen var det tre studenter på bachelor i utøvende musikk som var tilgjengelige til et praksisrettet prosjekt i emnet "Konsertproduksjon og Musikkformidling" våren 2019. Da startet vi et nytt prosjekt sammen med musikeren Loab Hammod som spiller det arabiske strengeinstrumentet oud. Han bor i Jerusalem og har tidligere vært tilknyttet Universitetet i Agder. De tre studentene med hovedinstrumentene gitar, mandolin og perkusjon ble så med på seminar i Jerusalem i mars, sier Eidsaa.
-Loab sendte i Januar noter på seks arabiske sanger, som er av de mest kjente innenfor det arabiske sangrepertoaret. Studentene måtte så sette seg inn i musikktype som for dem var helt ny. Dette var en sterk samskapingskomponent i prosjektet. Vi inkluderte også en gruppe på fem sangere, en av dem hadde vært med på tilsvarende prosjekt tidligere. På denne måten ble det ytterligere noe vi skulle skape sammen. Ingen av oss kunne noe om arabisk musikk i utgangspunktet. Det må også legges til at vi fikk ekstra midler fra CEMPE (Center og Excellence in usic Performance Education) ved Norges Musikkhøgskole, sier Eidsaa.
-Vi presenterte det nye repertoaret vår på musikklubben Soul Bar i Beit Samur på Vestbredden, arbeidet med skoleelever på Green Village School utenfor Tel Aviv, og besøkte en jødisk-arabisk barneskole og et jødisk eldresenter i Galilea. Dette var så spennende at vi ønsket å ta konseptet videre inn i en ny sammenheng med flere studenter og andre. Og dermed ble «Silk Road Music Project» startet, sier Eidsaa.
Silk Road Music Project vises 26 oktober på Hunsfos Næringspark. Ensemblet er utvidet med student Trym Høymo på gitar og kollega Espen Grundetjern på kontrabass., Defraim på klarinett (han forsvant ut av prosjektet pga en annen konsert) , to fortellere og fire unge dansere som har arbeidet sammen med koreograf Silje Nordheim. Det er et sterkt tverrfaglig prosjekt, der den endelige forestillingen er satt sammen av alle de ulike deltakernes bidrag, sier Eidsaa.
Repertoaret består i hovedsak av arabisk musikk men inkluderer også europeiske sanger som fremføres inspirert av musikktradisjoner fra Midtøsten. Musikerne har laget alle arrangementene i fellesskap, men har vært særskilt inspirert av Loab Hammod. Sammen med koreograf Silje Nordheim, fire dansere fra Sharrons Dansestudio og fem sangere fra Grimstad inngår i ensemblet. Sammen med fortellerne Helga Farestveit og Tony Woodcock, gjenskaper ensemblet stemninger fra reiseskildringen Book of Travels: Seyahatnâme, skrevet av Evliya Celebi, en kjent tyrkisk diplomat, dikter og oppdagelsesreisende som levde fra 1811 til 1885.
.