Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Fløytekvartetten Northern Breeze representerte UiA i Leipzig

For tredje gang ble en av UiAs kammermusikkgrupper invitert til det velrenommerte Europeiske Kammermusikkakademiet i Leipzig i anledning musikkfestivalen EKAL 2022. 

Bilde av Northern Breeze , fløytekvartett fra UiA
UiA-fløytistene Mengran Wu, Laura Nagyová, Thea Schubert og Marie Haugejorden Schau i Northern Breeze ble invitert til den velkjente kammermusikkfestivalen EKAL 2022 i Leipzig i september.

En trio med fløyte, cello og piano deltok i 2019 og to år seinere var det en pianotrio som tok turen til Leipzig. I år deltok UiA med fløytekvartetten Northern Breeze, bestående av Mengran Wu, Marie Haugejorden Schau, Laura Nagyová og Thea Schubert. 

UiA-professorene Jørn Schau og Cordula Hackeved Institutt for klassisk musikk og musikkpedagogikk mener det en stor ære for UiA å bli invitert til festivalen i den kulturrike byen. De to har et stort nettverk innenfor den europeiske klassiske musikkverdenen. Dette har bidratt til at UiA også i år fikk muligheten til å delta i det høyprofilerte EU-finansierte prosjektet som EKAL 2022 er en del av.  

–Samarbeidet har vært en stor suksess. Vårt institutt har blitt et partnerinstitutt og dette har bidratt til økt internasjonal publisitet for oss, sier Cordula Hacke, som er prosjektleder sammen med kollega Jørn Schau.

– En stor ære

De fire fløytistene i Northern Breeze bestemte seg for å etablere ensemblet i løpet av masterstudiet ved UiA . Støtten fra instituttet ble viktig for at de begynte de å fokusere mer og mer på fløyteensemblemusikk fra ulike tidsepoker og land. Den internasjonale programmatiske orienteringen har også bakgrunn i den internasjonale profilen til gruppen, med medlemmer fra Kina, Norge, Slovakia og Tyskland.

– Det var en stor ære å få lov til å spille konserter i en så musikkhistorisk viktig by som Leipzig, og man kunne nesten fornemme det historiske vingesuset som ligger over byen, sier Marie Haugejorden Schau. 

– Å møte ensembler fra hele Europa var også veldig inspirerende. Turen til Leipzig har gitt mange nye positive erfaringer som vi som ensemble kan bygge videre på, sier hun. 

Bilde fra øving EKAL 2022

Nothern Breeze spilte flere konserter i Leipzig, blant annet i Mendelssohn Haus og i musikkhøyskolens konsertsal.

Fikk ny motivasjon

– EKAL var en perfekt start på det nye akademiske året. Det å være omgitt av talentfulle unge musikere, å få tilbakemeldinger fra profesjonelle, å tilbringe en uke i en by full av musikkhistorie og spille konserter for et internasjonalt publikum i en entusiastisk atmosfære medførte ikke bare nye erfaringer, bekjentskaper og inspirasjon. Mest av alt sitter jeg igjen med en motivasjon til å fortsette med vårt eget ensemble, sier Laura Nagyová. 

Thea Schubert mener at uka i Leipzig var både spennende, lærerik, intensiv og krevende. 

– Men først og fremst var det en unik erfaring. Vi er glade for at vi fikk muligheten til å profesjonalisere samarbeidet vårt i ensemblet og representere UiA på en internasjonal festival, sier hun. 

Konserter og musikkhistorie

Konsertene er én del av arrangementet, men verdien i prosjektet ligger også i å møte de andre ensemblene og lærerne i Leipzig. Blant annet fikk deltakerne oppleve en guidet tur til de viktigste musikkhistoriske stedene i byen, samt seminarer og sosiale sammenkomster.

Northern Breeze spilte flere konserter i Leipzig, blant annet i Mendelssohn Haus og i musikkhøyskolens konsertsal. De andre involverte kammermusikkgruppene kom fra Belgia, Polen, Ungarn, Portugal og fra de tyske høyskolene i Weimar og Leipzig.

Programmet til UiAs fløytekvartett bestod av følgende verk:

  • Edward Grieg: Holberg Suite
  • Anze Rozman: Aqua & Ventus 
  • Marc Berthomieu: Arcadie 
  • Eugène Bozza: Trois Pièces
  • Terje Mathisen: Suite for 4 Flutes

Her kan du se Northern Breeze på EKAL-scenen i Leipzig: