Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Får støtte til å oppfylle musikkdrømmen

UiA-studentene Reidun Ottersen og August Saxegaard fikk denne uken gladmeldingen om at de er vinnere av Drømmestipendet 2023. 

Bilde av Reidun Ottersen og August Saxegaard som vant Drømmestipendet
Reidun Ottersen og August Saxegaard studerer begge utøvende rytmisk musikk på Fakultet for kunstfag ved UiA.

– Dette er veldig stas! Stipendet gir meg muligheter jeg kanskje ellers ikke ville ha fått, sier Reidun Ottersen.

– For meg er det utrolig stort å vinne. Det gir meg en ekstra dytt i ryggen og mye motivasjon til å ta artistprosjektet et steg videre, sier August Saxegaard.

Begge er studenter ved Institutt for rytmisk musikk på UiA. Reidun går siste året på bachelorprogrammet i rytmisk musikk, mens August er førsteårsstudent på samme studieprogram.

Mange UiA-studenter blant vinnerne

Totalt 1,5 millioner kroner deles ut av Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping hvert år, gjennom ordningen som kalles Drømmestipendet. Lista over hvem som får hvert sitt stipend på 30 000 kroner ble offentliggjort onsdag 1. februar.

Reidun og August er to av tilsammen 50 unge kunst- og kulturutøvere som kom gjennom nåløyet i år, i konkurranse med 470 nominerte. På vinnerlista er også Martin Raev, som tar en utøvende master i rytmisk piano ved UiA. I tillegg er de tidligere rytmisk-studentene Ingeborg Molund og Elisabeth Krohn-Hansen blant årets stipendvinnere. 

– En bekreftelse som betyr mye

August drømmer om å kunne leve av å skape og formidle musikk. Snart slipper han egen musikk for første gang.

– Jeg ønsker å utvikle meg videre som låtskriver, fortsette å produsere egne låter i samarbeid med profesjonelle musikere og produsenter og på sikt kunne leve av å nå ut til et stort publikum med min egen musikk, sier han.

August forteller at tildelingen kom som en veldig fin overraskelse. Han har søkt på Drømmestipendet flere ganger tidligere, men det var først i år at han kom videre i vurderingsprosessen. Da telefonen plutselig ble fylt av gratulasjoner, skjønte han at han faktisk hadde vunnet.

– Det betyr veldig mye, og det handler ikke bare om pengene. Stipendet er en bekreftelse på at folk har troa på det jeg gjør, sier August.

Nå vil vokal-studenten legge en plan for hvordan han kan få best mulig nytte av stipendkronene.

– Jeg kommer til å bruke pengene på noe som kan ta meg og artistprosjektet et steg videre. Stipendet er absolutt med på å realisere drømmen min.

Drømmer om album

– Drømmen min er rett å slett å kunne turnere mer, og digitalisere musikken min, slik at jeg kan møte flere mennesker med det jeg har skapt, sier Reidun. 

Hun har studert flere instrumenter, og bruker klassisk sang, rytmisk sang, trombone, eufonium og munnharpe aktivt i sitt musikalske arbeid. Flere konserter er planlagt kommende høst og på litt lengre sikt drømmer hun om å gi ut album. 

For Reidun er Drømmestipendet både en viktig anerkjennelse og en døråpner:

– Det er ikke uvanlig at det er økonomien som gjør at ting stopper opp. Stipendet gjør at jeg kan få til mer, sier hun.