Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

En forestilling med musikalsk brodd

Det summet og sang på Campus Kristiansand forelden kveld. Da fremførte en studentgruppe i utøvende klassisk musikk forestillingen «Insekter» sammen med unge jazzdansere fra kulturskolen i Søgne.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

"Insekter" - en forestilling med musikalsk brodd!

INSEKTER: Unge jazzdansere fra Søgne summet som bier på Campus Kristiansand tirsdag, i et musikalsk samarbeid mellom kulturskolen, naturmuseet og musikkstudenter på UiA. Her fra Henrik Ibsens auditorium. .

Utkledd som insekter svermet barna i alderen åtte til tolv år over store deler av campus, fra K-bygget i vest til Henrik Ibsens auditorium i øst, med to dansefulle opphold i Vrimlehallen i midten, mens nærmere engasjerte 60 publikummere fulgte med.

Alt sammen til musikk komponert av, og satt sammen av, 10 studenter fra første, andre og tredje året i bachelorutdanningen i klassisk musikk .

Insekter-egenkomponert musikk

EGENKOMPONERT: Studentene fremførte både egne komposisjoner og egne arrangementer av sanger om insekter. Her presenterer gruppen Samba Maurissimo av Geirr Lystrup på forestillingens første stoppested som var Sal 3.  Fra venstre Adrian Mcallister (mandolin), Espen Jægersborg (perkusjon), David Almening (bass), Edward Haaversen og Reidun Ottersen (sang), Vetle Rødningsby (gitar) mens Earling Nikolaisen og Eskild Nytun (begge klaver) betrakter innslaget fra sidelinjen.

- En fryd å jobbe med

- Det hele var utrolig gøy og veldig moro å jobbe med. Det var også en fryd å jobbe i lokalene: en liten musikksal, et digert auditorium og en åpne hall med stor høyde under taket.

Det sier tredjeårsstudent Adrian Mcallister, som både spilte deler av musikken, arrangerte forestillingen og arbeidet med å slå sammen lydbildene som fulgte forestillingen.

-  Vi hadde også nokså frie tøyler når det gjaldt å utforme det musikalske materiale og tilpasse det vårt ensemble. Det å kombinere disse i utgangspunktet nokså forskjellige stilene var en spennende utfordring, sier han.

Lokket med lyd

LOKKET MED LYD: Fløytisten Irina Emelianova lokket publikum med seg fra den ene enden av campus til den andre.

Kombinerer tema, musikk og dans

Selve forstillingen var et resultat av arbeidet studentene har nedlagt i emnene Musikkformidling og prosjektutvikling og Konsertproduksjon, entreprenørskap og formidling i et samfunnsperspektiv. Aktiviteter som inngår er musikalsk arrangering, egenøving, samspill, skaping og innspilling, formidling og praktisk tilrettelegging av konsert, samt tilpasning til utøvere som representerer andre felt. 

Sentralt i arbeidet sto også et samarbeid mellom dem, Naturmuseum og botaniske hage ved UiA, og barn fra jazzdansgruppen ved Søgne kulturskole og deres instruktør.

- Med forestillingen «Insekter» har vi valgt et tema som vel i første omgang synes å ligge utenfor musikken, men vi har arbeidet med å finne forbindelseslinjer mellom temaet og estetiske uttrykk, her musikk og dans, forteller faglærer og førsteamanuensis Randi Margrete Eidsaa. 

- Studentene har øvd inn eksisterende musikk som på ulike måter kan linkes til insekter, og også komponert ny musikk med utgangspunkt i et videomateriale gruppen fikk fra Naturmuseet som i et par år har vært samarbeidspartner med oss, sier hun.

Bier i flukt

BIER I FLUKT: Her fra forestillingsdelen i Vrimlehallen.

Videoklipp og ny musikk

Koreograf for forestillingen var danseren og instruktøren, som koreografert danseinnslagene, som gjenspeilte insektenes bevegelser.

Sammen med sine unge dansere fra Søgne og musikkstudentene, hadde hun også iscenesatt ti korte videoklipp av blant annet knelere, sommerfugler, bier, en edderkopp, veps og maur, som dannet elegante visuelle innslag i forestillingen.

Videoklippene dannet også et utgangspunkt for studentene, som hadde laget ny musikk med utgangspunkt i nettopp disse insekts-videoene. Gjennom disse utforsket de komposisjonsteknikker, der eksperimentering med tempi, stemninger, rytmer og dynamikk var vektlagt. 

Inspiratorer

INSPIRATORER: Førsteamanuensis Randi Margrete Eidsaa (t.v.) i samtale med naturmuseets formidlingsleder og insektekspert Kari Fiskvatn. Fiskvatns kjennskap til insekter var viktig særlig i prosjektets første fase

Utgangspunktet for både videoklippene og musikken var møter både koreografen og studentene har hatt med naturmuseets formidlingsleder og zoolog Kari Fiskvatn tidligere i høst. Her fikk de en innføring i både insekter og i deres bevegelser.

- Siden musikken skulle tilpasses danserne hadde koreografen veiledet studentenes komposisjonsprosess. I dette ligger en spennende læringsprosess. Musikkstudentene har måtte tenke igjennom detaljer som kanskje ikke ville ha vært så viktige hvis man skulle produsere musikk for kun et lyttende publikum, sier Randi Margrete Eidsaa.

Insekter-forestilling i Vrimlehallen

FLOTT FORESTILLING: Fra Vrimlehallen, der publikum fikk oppleve en flott forestilling med musikk, sang og dans.

Imponerende repertoar

I tillegg til musikk komponert og produsert av studentene, fikk publikum også høre et imponerende eksisterende repertoar med forbindelseslinjer til insekter. Blant dem sang-samlingen The Insect World av den engelske komponisten Richard R. Bennett og Rimsky-Korsakovs The Flight of the Bumblebee, en av de mest kjente komposisjonene som refererer til insekter.

Også to sanger fra ulike norske sangtradisjoner var med: Den prektigkledde sommerfugl og Samba Maurissimo, og Notturno av Edvard Grieg. 

- Med utgangspunkt i zoologens forslag har altså utøverne satt sammen en kunstnerisk forestilling som tok med seg publikum på en flott vandring gjennom ulike rom. Det ble veldig bra, sier Randi Margrete Eidsaa.

Ved forestillingen medvirker også masterstudent Earling Nikolaisen på piano og fløytist Irina Emelianova, tidligere student.