Ansattutveksling til Dublin

Som en del UiAs nye strategi, ble det etablert et stipend for lærer- og ansattutveksling i Europa gjennom Erasmus+. Stipendet er ment for både faglig og teknisk-administrativt ansatte som ønsker å delta på kurs / konferanser eller få annen form for opplæring og kompetansebygging innen EU, og ansatte på kunstfag ble i høst oppfordret til å søke dette stipendet.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To ansatte i administrasjonen ved Fakultet for kunstfag var på utveksling til Dublin.

-Kombinasjonen av å være reiseglad, kunnskapstørst og over gjennomsnittet glad i å møte nye mennesker, gjorde at jeg ble trigget av denne oppfordringen umiddelbart, sier Kari Anne Røysland, kommunikasjonsrådgiver på Fakultet for kunstfag. Sammen med sin gode kollega, Mette-Line Pedersen som er ansvarlig for universitetets kunstsamling, dro de til Dublin en uke i november for å hente inspirasjon, skape nye relasjoner og lære mer om hvordan de jobbet med fagfeltene markedsføring, kommunikasjon og kunstformidling på universiteter i utlandet.

-Valget falt på Dublin fordi de har flere store spennende universiteter her, forteller Røysland. Trinity College for eksempel, er en av de viktigste turistattraksjonene i byen, i tillegg til å fungere som et vanlig universitet. Hvordan de bruker dette i markedsføringen sin, var utrolig spennende å gå i dybden på. Samtidig ønsket vi å reise til et land hvor vi var trygge på språket, for å få mest mulig ut av oppholdet faglig sett. I tillegg til Trinity College besøkte vi University College Dublin (UCD) og hadde der møter med flere ansatte som jobbet med markedsføring, kommunikasjon og kunstformidling.

-Det var både spennende og lærerikt, og vi fikk mange nye ideer til hvordan vi kan bruke digital markedsføring i både studentrekruttering og kunstformidling. Vi opplevde også at de fikk ideer og inspirasjon av oss, og det er jo spennende at man kan lære av hverandre, forteller de.

Trinity College er en av Dublins største attraksjoner.

Biblioteket på Trinity College har en imponerende samling.

Sosiale medier viktig for studentrekruttering

En annen grunn til at valget falt på Dublin, var at nettopp her har SoMe giganten Facebook sitt Europakontor, som også eier Instagram. –Jeg hadde en kontakt fra tidligere som jobber på kontoret i Dublin, så vi fikk tilbringe den dag her med møte for å diskutere strategier for sosiale medier, samt få en omvisning rundt i bygget.

Hovedkontoret til Facebook var preget av et internasjonalt, kreativt og dynamisk miljø.

-Jeg tror sosiale medier har uante muligheter når det kommer til studentrekruttering. Vi har muligheter til å vise kommende studenter hvordan det er å være student hos oss, det fantastiske miljøet, fasilitetene, de gode foreleserne osv. –Jeg bare tenker på tiden da jeg selv skulle begynne å studere, og søkte på høgskoler og universiteter. Hva visste jeg vel da om hvordan det var å studere på de ulike stedene? Ingen ting, bortsett fra fakta på hjemmesiden som emnebeskrivelser og slikt. Jeg tror de som er gode på sosiale medier kommer til å kapre de beste studentene, fordi de formidler på en tydelig og attraktiv måte fordelen ved studiestedet.

-Sosiale medier har endret måten vi lever på, og det syns jeg er utrolig fascinerende. Man kan videre velge hvordan man vil fremstå, poster man sporty bilder av at man trener, vil folk få et inntrykk av at man er veldig sporty, selv om man kanskje tilbringer mesteparten av tiden på sofaen, Dette gir muligheter for merkevarebygging og markedsføring vi kun har sett begynnelsen på. Samtidig gir sosiale medier muligheter for å gå i dialog med publikum på helt nye måter, og tilpasse/justere innholdet kontinuerlig etter brukernes preferanser, sier de.

Mette-Line på VUE-Art Fair.

Anbefaler alle å dra på utveksling

-Alle bør dra på utveksling. Det gir så mye mer enn man tror, det må rett og slett bare oppleves. Og mens man er student er mulighetene veldig til rette for å dra til utlandet, mener Røysland, som selv har dratt på utveksling som elev på videregående, som student og kortere perioder i arbeidslivet. –Det gir minner man har med seg resten av livet, og det å tenke tilbake på alle de fantastiske menneskene man har møtt, alle opplevelsene og stedene man har sett, betyr så utrolig mye. –Jeg vil si at oppholdene mine i utlandet har gitt meg en «alt ordner seg» holdning, som jeg har dratt nytte av mange ganger senere i livet, forteller Røysland.