Universitetet i Agder utpekte forskningsområdet Multimodalitet og kulturendring (MULTIKUL) som satsingsområde for perioden 2011 – 2015. Målet var å utvikle et stimulerende forskningsmiljø for gode forskere og forskerrekrutter som samarbeider internasjonalt, publiserer på høyt nivå og formidler nyttig kunnskap til regionen.
Multimodalitet og kulturendring er et tverrfaglig forskningsområde der flere forskergrupper ved Fakultet for humaniora og pedagogikk har markert seg de senere år. Satsingsområdet defineres ved en felles interesse for multimodale tekster og hvordan disse fungerer og forstås i en kulturell kontekst. Forskerne er opptatt av tekster i vid forstand: ytringer og objekter som skaper mening gjennom bruk av ulike semiotiske ressurser – eksempelvis skriftlig og muntlig verbalspråk, bilder og lyd.
Multimodale – eller sammensatte – tekster er tekster der flere semiotiske modaliteter spiller sammen, og forskningen på dette området har blitt aktualisert ved den omfattende digitaliseringsprosessen som de senere år har preget kommunikasjon og samfunn.
Forskningsprosjektet Multimodalitet og kulturendring brakte sammen forskningsgrupper som jobber med kultur innenfor ulike områder, der alle er viktige for å forklare kulturell endring: Media og diskurser; utdanning; og estetikk og kunst.
I utgangspunktet avtegnet det seg fire forskningsfelt som forskergruppene i Multikul hadde fokus på:
De fire feltene har til felles at de er opptatt av meningsskapingens grunnvilkår, og hvordan medier og sjangre som materielle og strukturelle størrelser setter rammer for våre ytrings- og bevissthetsformer. Den kulturelle endringen kan synliggjøres ved å kontrastere historisk materiale med samtidstekster, men også ved nærstudier av sjangre og tekstpraksiser. I tillegg til grunnleggende teori og metodeutvikling vil satsingen kunne bidra med konkret forskning blant annet på tekster og læringsprosesser i skole og utdanning, journalistikk, tverrkulturell kommunikasjon og oversettelse, og på nye kunstformer i dialog med de mer etablerte.
MULTIKUL-satsingen var planlagt å omfatte blant annet:
To professorer med internasjonalt anerkjent engasjement på feltet var tilknyttet MULTIKUL gjennom bistillinger:
Senteret for forskning på multimodalitet og kulturell endring vil foreta empiriske studier på de kulturelle implikasjonene knyttet til den tekstlige og teknologiske utviklingen innenfor sentrale kulturelle institusjoner som utdanning, media og kunst. Senteret vil samle forskerspesialister fra både Norge, Norden og internasjonalt for å utforske koblingen mellom tekster, sjangre og diskurser på den ene siden og kulturelle og sosiale praksiser på den andre. Målet er å få en bedre forståelse for hvordan institusjonelt arbeid er realisert gjennom tekster og hvilken tilknytning dette har til kulturelle endringer.
Tema for forskningen er utviklet som en respons på den økte tilgangen til produksjon og resepsjon av multimodale tekster samt de kulturelle endringene som både kan være en årsak til og en konsekvens av denne multimodale vendingen. Hastigheten og omfanget av kulturelle endringer har som følge av den økende digitaliseringen nådd nye høyder. En vanlig antakelse er at det er en tett forbindelse mellom tekster, sjangre og diskurser på den ene siden og kulturelle og sosiale praksiser på den andre. Dette prosjektet skal utforske hvordan multimodale tekster er knyttet til teknologiske og kulturelle endringer, i tillegg til å se på hvordan slike endringer påvirker måten tekster virker på. Disse endringene vil undersøkes ved å etablere forskningsgrupper som jobber innenfor sentrale kulturinstitusjoner for utdanning, media og kunst og i forholdet mellom disse institusjonene.
Ved å ta utgangspunkt i multimodalitet som undersøkelsesfelt skal prosjektet utforske og utvikle teoretiske og metodiske tilnærminger til feltet gjennom å samle forskergrupper med røtter i ulike tradisjoner som lingvistikk, litteratur, estetikk, didaktikk og tekstlige studier. Denne tverrfaglige tilnærmingen vil utfordre og videreutvikle forskning som er relevant for moderne kultur innenfor humaniora.
Det overordnede målet er å avdekke hvordan moderne kultur kan forstås ved å analysere multimodale tekster som representasjoner, kommunikasjonsmidler og estetiske refleksjonsobjekter. Senteret vil utvikle teoretiske og metodiske forskningsverktøy og bygge forskningskapasitet i dette innovative og signifikante området og generere empirisk grunnlag som kan gi innspill til utformingen av utdanning, utviklingen av nye sjangre innenfor kommunikasjon og tilby refleksjoner om kunst.
Delmålene er mer spesifikt rettet mot å tilby verktøy for;
Professor i språk og kommunikasjon ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Medlem i styringsgruppa til MULTIKUL, og leder for forskergruppa Multimodalitet i medie- og allmennkultur. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Bjørg M. Nyjordet
Ph.d.- stipendiat ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Førsteamanuensis og postdoktor ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Deltaker i forskergruppa Multimodalitet i medie- og allmennkultur. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Førsteamanuensis i lingvistikk ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Deltaker i forskergruppa Multimodalitet i medie- og allmennkultur. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Ph.d.-stipendidat ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Deltaker i forskergruppa Multimodalitet i medie- og allmennkultur. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med
Kristel Jensen
Universitetslektor i film ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Deltaker i forskergruppa Multimodalitet i medie- og allmennkultur. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Førstelektor i språk og kommunikasjon ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Deltaker i forskergruppa Multimodalitet i medie- og allmennkultur. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Statsautorisert translatør og universitetslektor ved Institutt for fremmedspråk og oversetting, UiA. Deltaker i forskergruppa Multimodalitet i medie- og allmennkultur. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Universitetslektor ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Phd- prosjekt om hvordan tilskuerposisjonen innskrives i fremstilling av lidelse i NRK TV-aksjonen. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Professor, Dr. Philos ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Leder av Multikuls styringsgruppe og forskergruppa Multimodalitet og læring. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Anne Løvland, Førsteamanuensis ved Institutt for nordisk og mediefag. Deltaker i forskergruppa Multimodalitet og læring. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Universitetslektor ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Deltaker i forskergruppa Multimodalitet og læring. Holder på med ph.d.- prosjekt om samspillet mellom skrift og bilde i turistkommunikasjon. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Universitetslektor i språk og kommunikasjon ved Institutt for ingeniørvitenskap, UiA. Deltaker i forskergruppa Multimodalitet og læring. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Førstelektor i nordisk språkvitenskap ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Deltaker i forskergruppa Multimodalitet og læring. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Roy Eriksen
Professor i engelsk litteratur og kultur ved Institutt for fremmedspråk og kultur, UiA. Medlem i styringsgruppa til MULTIKUL, og leder for forskergruppa Early Modern Research Group (www.uia.no/EMRG). Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Stuart Sillars
Professor i engelsk litteratur ved Institutt for fremmedspråk ved Universitetet i Bergen og Professor II ved UiA. Deltaker i forskergruppa Early Modern Research Group. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Emeritus Professor i engelsk litteratur med spesialisering i afrikansk og renessanselitteratur, ved Institutt for fremmedspråk og oversetting, UiA. Deltar i forskergruppa Early Modern Research Group. Redigerer pt et bind i Early Modern og Modern og skriver artikler om Shakespeare og Peter Dass. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Olga Lopatina Ugland
Lektor Olga Ugland har en MA i oversettelse av Shakespeare fra Chervovtsy, Ukraina og en MA Engelsk fra Universitetet i Agder, med en avhandling om metadrama i renessansekomedie, bl.a. Marlowe og Shakespeare. Hun oversetter mellom fire språk og underviser pt bl.a. i engelsk og sosiologi ved voksenopplæringen i Arendal. Deltar i forskergruppa Early Modern Research Group. Arbeider med multimodal representasjon i forbindelse med:
Musikolog og utøvende musiker på klassisk gitar og lutt. Han er tilknyttet Institutt for klassisk musikk, Fakultet for kunstfag ved UiA. Deltar i Early Modern Research Group. Hans Ph.D. -veileder er Professor Per Kjetil Farstad. Rolfhamre arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Førsteamanuensis i nordisk litteraturvitenskap ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Koordinator for forskergruppa Late Modern Research Group. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Professor i nordisk litteraturvitenskap ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Deltar i Late Modern Research Group med historisk komparativt studium av forholdet mellom:
Førsteamanuensis i kunsthistorie ved Institutt for Fremmedspråk og Oversetting, UiA. Koordinator for MULTIKUL og aktiv i Late Modern Research Group. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Ph.d.- stipendiat i nordisk litteraturvitenskap ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Deltaker i forskergruppa Late Modern Research Group. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Instituttleder ved Institutt for fremmedspråk og oversetting, UiA. Deltar i bade Early Modern Research Group og Late Modern Research Group. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Professor i nordisk litteraturvitenskap ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Deltaker i forskergruppa Late Modern Research Group. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Førsteamanuensis ved Institutt for nordisk og mediefag. Deltaker i forskergruppa Late Modern Research Group. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Universitetslektor i nordisk litteratur med hovedvekt på barne- og ungdomslitteratur ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA. Deltaker i forskergruppa Late Modern Research Group. Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Signe Mari Wiland
Førsteamanuensis i engelsk ved Institutt for fremmedspråk og oversetting, UiA. Arbeider med resepsjonsforskning i engelsk litteratur. Deltager i forskergruppa «Forum for fremmedspråksdidaktikk».
Arbeider med multimodalitet og kulturendring i forbindelse med:
Death and Material Meanings in Contemporary Poetry
Poetry has always had a prominent position in relation to different aspects of human beings’ preoccupation with death. Recently, after the Norwegian July 22nd crisis, we have seen its important function in grief processes, where the recitation and publication of old and new poems, as well as vocal performances, played an active part in public mourning ceremonies. Probably due to its short form and often poignant content, poetry is a medium where emotions such as sorrow may be properly expressed. However, poetry also offers a mode for reflecting on the mysterious question of death, and as such it competes with philosophy by using words in order to cope with this phenomenon that goes beyond human comprehension. Moreover, whereas philosophical discourse is mainly referential in nature, poetry contains other means of expression as well, such as iconicity and the combination of letters and their embeddedness in different materials. These material means of meaning-making are a unique feature of poetry, which has been developed as a genre more or less systematically since the historical avant-garde movement of the 1920s and 30s. The project investigates how contemporary poetry addresses different aspects of death by means of promoting an interaction between verbal signs and materiality as integrated elements of their meaning.
Deltaker: Unni Langås
Nils-Aslak Valkeapääs multimodale estetikk
Prosjektet undersøker den samiske kunstneren Nils-Aslak Valkeapääs multimodale estetikk i boka Trekways of the Wind (samisk: Ruoktu Váimmus) fra 1985. Denne trilogien er en bildebok for voksne, med en særegen kombinasjon av tegninger, linotrykk, dikt, samt håndskrevne noter fra komponisten Pehr Henrik Nordgren, som har tonesatt noen av diktene i samlingen (Opus 45 for piano, cello og baryton). Musikken, som ikke tidligere har vært utgitt, ble innspilt av musikere ved Universitetet i Agder i 2011. Prosjektet går ut på å analysere samspillet mellom tekst, bilde og musikk, og sette Valkeapääs estetikk inn i en rettshistorisk kontekst. Boka tematiserer hvordan verbalspråket bryter sammen i møtet mellom samer og koloniherrer. Andre modaliteter må derfor benyttes for å forklare hva et «hjem» betyr for et nomadisk folk.
Deltaker: Bjarne Markussen
Visuelle samtaler
Prosjektet skal utforske bruk og virkning av visuelle uttrykksmidler – bilder, videosnutter, animasjoner og grafikk - på et utvalg av aktuelle, nettbaserte kommunikasjonsarenaer. Eksempler på slike arenaer kan være nettaviser, Facebook, bedriftshjemmesider, vitenskapelige nettsider etc. Prosjektets intensjon er å avdekke nye mønstre i kommunikasjonen som foregår mellom mennesker og institusjoner i dagens samfunn, med utgangspunkt i sjangre og nettsteder særlig preget av innovativ bruk av visuelle uttrykksmidler. Hvem deltar, hva driver de med, hvordan fremstiller de seg selv og sine meninger - og på hvilke måter inngår de visuelle uttrykksmidlene i de multimodale kommunikative aktivitetene som utspilles?
Deltaker: Martin Engebretsen
Quoting the unspoken: a multimodal analysis of quotative constructions in Norwegian teenage language
The project is a study of quotative constructions in informal spoken Norwegian, involving the new quotative marker bare followed by a non-verbal quotation. The data are drawn from a videotaped recording of a 30-minutes informal face-to-face interaction between two 15-year-old girls from Kristiansand, Norway.
The study builds on previous research by the author on quotatives in Norwegian teenage language. This research has drawn on data from audiorecordings only, and the focus of analysis has been the purely verbal aspects of the quotatives. The present study attempts to expand the focus of analysis from ’verbal only’ to a more multimodal approach, made possible by the use of videorecorded data. The analysis draws on Sigrid Norris´ methodological framework for analyzing multimodal interaction. This framework has its foundation in discourse analysis, interactional sociolinguistics, mediated discourse analysis, and multimodality, crossing the boundaries between linguistics, nonverbal behaviour, and the material world.
Deltaker: Ingrid Kristine Hasund
Religion og sannhet; en studie av hvordan ulike trosretninger uttrykker sikkerhet og sannhet i sammensatte tekster på nett
Endringer i både det religiøse landskapet og i medieverdenen har ført til at en betydelig del av den religiøse diskursen foregår på nett. Dette ph.d.-prosjektet skal utforske hvordan ulike religiøse grupperinger presenterer sitt trosinnhold på sine hjemmesider, med særlig henblikk på hvor ”sant” budskapet fremstilles å være. Med utgangspunkt i sosialsemiotisk multimodalitetsteori vil fokus blant annet være hvordan de ulike rollene i kommunikasjonssituasjonen skapes og hvordan det åpnes og lukkes for dialog gjennom skriftspråk, billedlige fremstillinger og eventuelle andre semiotiske ressurser.
Deltaker: Anne M. Foss
Kartet som visuell metafor i populariserende sakprosa
Prosjektet tar utgangspunkt i J. Bertins og E. Tuftes tilnærming til kartografiske fremstillinger. Prosjektet er eksplorerende og søker å finne i hvor stor grad og hvordan norsk populariserende sakprosa utnytter kartet som visuell metafor for fremstilling av ulike måleskalaer for rom- og tidsforhold. Et sentralt spørsmål dreier seg også om i hvilken grad utnyttelsen samsvarer med Bertins kartografiske normer og Tuftes’ fremvisning av god praksis.
Deltaker: Nils Rune Birkeland
Reader Autonomy: The Aesthetics of Novels and Films
This project aims at investigating the use of novels and films in an advanced educational context. On the basis of a questionnaire the attitude of student teachers to visual versus verbal expressions will be charted and discussed to reveal possible patterns in their preferences. Interesting questions are to what extent student teachers consider the verbal text as an incomplete version of the film, which because of its visual form, leaves less to the readers’/viewers’ imagination. Does the existence of two media contribute to reducing the autonomy of the reader, thus making reader autonomy into a weakness rather than an asset? Or does it contribute to a greater awareness among students of the relative strength of both media?
Deltaker: Signe Mari Wiland
Kildebruk i faglig skriving
Prosjektet vil undersøke hvordan studenter bruker kilder og integrerer dem i egen fagskriving. Lærere på alle nivå opplever at elever og studenter kan ha problemer med å forholde seg til kilder på en selvstendig måte, og at kildene ofte blir kopiert mer enn de blir bearbeidet. Vi vil analysere studenttekster, og følge studentene gjennom prosessen fra førsteutkast til ferdige tekster. Hensikten er å lære mer om hvordan lærere kan veilede elever og studenter til å utvikle sin kompetanse i å skape egne fagtekster. Vi vil analysere kildene innenfor et multimodalt begrepsapparat, og undersøke hvordan studentene ”omformer” og ”designer” egne tekster med utgangspunkt i multimodale tekstuttrykk.
Deltaker: Astrid Stifoss-Hanssen
Ungdommers bruk og forståelse av språklige identitetsmarkører i ansikt-til-ansikt-samtale
Prosjektet fokuserer på hvordan multimodal diskursanalyse kan gi innsikt i forhold til hvordan identitet kommer til uttrykk og forhandles gjennom bruk av språklige og kommunikative konvensjoner i ansikt-til-ansikt-samtaler. Gjennom en diskursanalytisk og språksosiologisk tilnærming til bruk og forståelse av språklige identitetsmarkører i ungdomssamtaler, ønsker jeg å se nærmere på hvordan etablering av personlige relasjoner forekommer og opprettholdes internt i samtalen. I prosjektet benytter jeg videoopptak av ungdommer som samtaler med hverandre. Dette vil danne grunnlag for å analysere forhold mellom lingvistiske realiseringer, kroppsspråk og mimikk i den aktuelle samtalen. Jeg vil se nærmere på hvordan ungdommene bruker ord og språkformer til å assosiere seg med og distansere seg fra hverandre eller andre fellesskap. Jeg vil særlig se på hvordan personlige karakteristikker og forekomster av lingvistiske innslag fra andre språk enn norsk brukes og forstås av ungdommene selv (noen av ungdommene har et annet morsmål enn norsk). Her vil samspillet mellom de lingvistiske forekomstene og andre tolkbare uttrykk, som mimikk og kroppsspråk, være det sentrale. Som et overordnet mål håper jeg å bidra til å utvikle ny kunnskap om språklige praksisformer som er i bruk i det mangfoldige urbane landskapet i Norge, ved å ta utgangspunkt i multietniske samtaler blant ungdommer.
Deltaker: Gro-Renée Rambø
Individuelle Prosjekter
Responsible for this page: Siren Vegusdal <siren.vegusdalSPAMFILTER@uia.no (Fjern SPAMFILTER fra adressen)>