0
Hopp til hovedinnhold
Tom Thaqi og Pål Øymoen er utvekslingsambassadører på Fakultet for humaniora og pedagogikk ved Universitetet i Agder
Utvekslingsambassadører

Utvekslingsambassadører ved fakultet

Tom Thaqi tar en master i engelsk. På breddeåret reiste han til Irland til universitetet i Limrick. Pål Øymoen var på utveksling i Frankrike, han er ferdig med sin mastergrad og nå underviser han i norsk på nettet. Fellesnevneren er at begge to nå jobber som utvekslingsambassadører på fakultetet for humaniora og pedagogikk. 

Tekst: Gwen Hanssen

Hva går jobben som utvekslings-ambassadør ut på?

– Jobben min som utvekslingsambassadør går ut på å framsnakke utveksling ved å presentere erfaringene mine. Det er altså takket være empirien jeg nå sitter på etter utvekslingen at jeg kan jobbe på UiA. Min kollega og jeg trasker rundt på universitetet og presenterer våre opplevelser til andre studenter i håp om å tenne lysten til å reise ut. Jeg har vært innom noen sliteryrker i mitt unge liv, og jeg kan si at å jobbe på UiA er å foretrekke, sier Pål Øymoen.

På presentasjonsrundene har de med seg rådgiverne Tone Frøysnes og Jannicke Sletten fra fakultetet og Janne Fladstad fra internasjonalt kontor som snakker om det mer tekniske ved utveksling. Pål og Tom tror engasjementene som utvekslingsambassadører kan hjelpe studenter til å ta et valg om å dra på utveksling. Søknadsfristen for utvekling er 15. februar. Så de skal drive litt kampanje for utveksling før det.

– Vi hjelper å skape et bilde av opplevelsen ved en utveksling. Deretter har man det økonomiske perspektivet, hvilket administrasjonen hjelper utmerket godt med. Til slutt har man det akademiske utbyttet, og her ville jeg råde studenter å ta en prat med foreleserne sine om utveksling, sier Pål Øymoen.

Formålet med engasjementene

Fakultetet har troa på disse ambassadørene, og dekan Hans Hodne forteller litt om formålet med engasjementene:

– Fakultetet ønsker at flere studenter skal dra på utveksling. De studentene som faktisk velger å ta et utenlandsopphold, de kommer som regel hjem svært fornøyde. Og fornøyde studenter er den beste reklamen vi har. Derfor vil vi gjerne bruke noen av våre studenter som har vært på utveskling til å markedsføre dette overfor sine medstudenter. Vi ser frem til å samarbeide med våre nye utvekslingsambassadører.

Ambassadørene anbefaler utveksling

– Jeg vil definitivt anbefale alle som tenker på det å reise på utveksling. Det er ikke bare som å reise. Utvekslingsprogrammet er så godt tilrettelagt for at man skal få en god og dannende opplevelse. Før eller siden er det for seint å reise, så det er bare å komme seg av gårde, oppmuntrer Pål.

Ja, jeg anbefaler det ganske sterkt, jeg var der for to semester og hadde en veldig fin opplevelse der. De fleste burde i alle fall prøve ett semester i utlandet. Enten det er Europa eller USA eller Australia, bare prøve noe annet, sier Tom.

Hva er det beste med å dra på utveksling?

– Det beste er faktisk tredel: a) Opplevelsen er uforglemmelig. B) Man modner kraftig akademisk. c) Det er gunstig økonomisk sett. Det var det i hvert fall for meg på programmet Erasmus+! Jeg utvekslet til Université Jean-Jaurés i Toulouse, som er sørvest i Frankrike. Toulousainerne er et nydelig folkeslag. I Toulouse var de veldig interessert i å bli kjent med en nordmann. Vi nordmenn er jo kjent for å holde oss mye innenfor Norges grenser. Når vi da reiser ut, er det mye interesse å hente! sier Pål Øymoen.

Pål Øymoen i Frankrike. Foto: Privat.

Pål Øymoen i Frankrike. Foto: Privat.

Tror du at oppholdet i utlandet påvirket din personlige utvikling?

– Utvekslingen min påvirket utvilsomt min personlighet. Jeg ble mindre fordomsfull, mindre innesluttet, og mindre kynisk. I tillegg ble jeg klokere, mere erfaren, og mer anerkjennende av andre mennesker. Jeg gjetter på at jeg modnet omtrent fem år på de to semestrene jeg var på utveksling.

Å finne seg selv

– Å utveksle er en sammensatt prosess. Jeg skal ikke late som om det var en dans på roser, for det var til tider tøft. Men én ting er utvilsomt: Jeg modnet langt mere på utvekslingen min enn jeg hadde gjort på UiA, sier Pål og fortsetter:

– Når man er student så skal man jo «finne seg selv». Av og til kan det være vanskelig å vite hva som er en selv, og hva som bare er omgivelsene. Men ved å utveksle endrer man omgivelsene sine, og det blir desto lettere å finne seg selv. Og dét er en opplevelse jeg unner alle og enhver.

Oppleve noe nytt og følelsen av selvstendighet

Tom Thaqi i Vrimlehallen UiA

Tom Thaqi i Vrimlehallen UiA

 

Tom, som utvekslet til Irland, trekker frem følelsen av å være selvstendig og komme seg litt vekk fra Norge.

– Jeg følte jeg ble mer selvstendig, jeg bodde hjemme, og så bodde jeg første gang alene i Irland så lage mat, komme frem og tilbake, vaske hus mens jeg fokuserte på skole. Så følte det hjalp meg veldig mye, sier Tom.

– Jeg er fra Arendal, så det er ikke så veldig langt herifra, ikke sant. Så det å reise til et helt nytt land, når du går rundt der, så ser du alt helt annerledes natur og folk. Så bare å oppleve noe nytt var det beste egentlig. Jeg merka at den opplevelsen i Irland har jeg tatt med meg tilbake til Norge. Jeg nevner alltid «da jeg var i Irland, så gjorde jeg det og det og det».

De første to-tre ukene var jeg litt alene. Det var et internasjonalt miljø. Jeg ble ikke så godt kjent med dem, men når jeg begynte å bli med på klubber, societies heter det, så ble jeg godt kjent med en god del folk der.

Økonomi

Som Pål nevnte, kan et opphold være økonomisk gunstig med Erasmus+. Tom legger til:

– Jeg tror folk er bekymra for det økonomiske for det koster mye penger, men for min del var det helt likt. Jeg betalte ikke mye mer for jeg hadde Erasmus-programmet, da får du ekstra stipend. Du trenger ikke betale skolepenger. For min del var det helt likt økonomisk, jeg hadde faktisk bedre økonomi, for Irland er litt billigere. Det er dyrt her i Norge med mat og leie og sånn.

Pål på en benk i Frankrike. Foto: Privat.

Pål på en benk i Frankrike. Foto: Privat.

Søknadsprosessen

De to ambassadørene har ikke latt seg avskrekke av selve søknadsprosessen:

– Du må gjøre litt research på forhånd. Det er litt papirarbeid, men det går fint. Det e er mye informasjon der. Men du må ikke vente til siste dagen, sier Tom og Pål legger til:

– Søknadsprosessen var gjennomførbar. Det er selvsagt en prosess, men man får god hjelp. Når en rotekopp som meg selv kan utveksle til Frankrike – byråkratiets hjemland – og komme helskinnet hjem, da kan hvem som helst utveksle hvor som helst!

Begge tror det kan hjelpe å møte studenter ansikt til ansikt og få svar med en gang.

Hva bør studenter tenke på når det gjelder språk?

Tom forteller at man fort blir vant til å snakke engelsk.

– Samtaler og forelesninger og alt er på engelsk. Det var litt rart når jeg var i Irland, for de har jo sin egen dialekt/aksent, så når jeg snakket med befolkningen i Limerick, så hvis de snakket litt fort eller mumlet litt, så skjønte jeg jo ingenting, men jeg ble vandt til det.

Her har Pål en anbefaling:

– Når det kommer til språk så vil jeg anbefale å studere et fremmedspråk mens man er der. Man må ikke kunne snakke det flytende, man kan for eksempel ta et A1-kurs, som er helt grunnleggende. Da kan man også søke om et ekstra språkstipend på 20.000kr fra lånekassen for å ta et fireukers språkkurs før studiene begynner. Det gjorde jeg, og nå snakker jeg flytende fransk, og det får jeg overraskende mye bruk for!

Tom Thaqi i Global Lounge på UiA.

Tom Thaqi i Global Lounge på UiA.

Fotominner fra Frankrike. Foto: Pål Øymoen.

Fotominner fra Frankrike. Foto: Pål Øymoen.

Les mer om Pål Øymoens utenlandsopphold her:

https://www.uia.no/studier2/intervjuer/utveksling/blir-ikke-min-siste-utveksling

Søknadsfrister:

15. februar for høstsemesteret og hele året
15. september for vårsemesteret

Mer informasjon om utveksling:

https://www.uia.no/student/utveksling/soek-om-utveksling

Har du spørsmål om utveksling?

Ta gjerne kontakt med student-ambassadørene, eller rådgiverne Janne Fladstad eller Tonje Nielsen Rørly.

Janne Fladstad
Rådgiver
+47 38 14 12 48
janne.fladstad@uia.no

Jannicke Sletten
Rådgiver
+47 38 14 20 56
Jannicke.Sletten@uia.no