Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Sverre Steen-prisen til May-Brith Ohman Nielsen

– Dette er den store prisen i mitt fagfelt, så dette er utrolig gøy, sier professor Ohman Nielsen.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prisvinner May-Brith Ohman Nielsen.
Prisvinner May-Brith Ohman Nielsen. Foto: Marie Smith-Solbakken, UIS.

Den norske historiske forening (HIFO) deler hvert år ut Sverre Steen-prisen for fremragende formidling. May-Brith Ohman Nielsen fikk prisen lørdag kveld.

– Juryen hadde gjort en veldig fin sammenfatning av min faglige betydning, som man ikke alltid tenker over selv. Juryen kjenner tydeligvis arbeidet mitt veldig godt, sier Ohman Nielsen

Komiteen for Sverre Steen-prisen ønsker denne gangen å framheve en historiker som både i forskning, allsidig formidling og store interesse for didaktikk har gitt historiefaget en stemme i offentligheten, heter det i juryens begrunnelse.

Viktigheten av formidling

– Det er viktig at vi som forskere formidler og viser betydningen av det vi gjør. Vi blir ofte fortalt at vi må velge mellom forskning og formidling, men sånn er det ikke. For å utvikle deg faglig må du rykke frem på mange fronter, sier Ohman Nielsen.

I takketalen sin har hun trukket frem tre ting å strekke seg etter i god formidling:

God historie er erkjennelsesutvidende.
God historie berører vår forståelse og fornemmelse av tid.
God historie forsøker å utvide vår innsikt i hva det vil si at vi alle er historiske personer.

– Hvis vi klarer å forstå noe nytt om verden eller se verden på en ny måte, da har jeg lykkes med formidlingen, sier Ohman Nielsen.

I godt selskap  

Tidligere vinnere av Sverre Steen-prisen er blant andre forfatter Bjørn Bandlien og historiker Olav Njølstad, kjent som direktør ved Nobelinstituttet og sekretær for Nobelkomiteen fra 2015.

Juryen ved HIFO løfter frem Ohman Nielsens evne til å formidle på en spennende og nyskapende måte, og at hun dermed når ut til et bredt publikum. I begrunnelsen trekker de også frem hennes mange verv og sterke engasjement i fagmiljøet.

– Det er viktig at folk som har et faglig engasjement også tar verv – i historikerrådet, organisasjoner, tidsskrift og så videre. Jeg håper jeg kan inspirere ungdommen til å gjøre dette, sier Ohman Nielsen.

 

Les jurybegrunnelsen og May-Brith Ohman Nielsen sin takketale på hennes nettside.

Universitetet i Agder gratulerer May-Brith Ohman Nielsen med Sverre Steen-prisen 2016.

Tekst: Susanne Hulda Tollerød