Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Seminar om politisk sang ved UiA

Forskningsgruppe for sanglyrikk arrangerte sist uke seminar med deltakere fra skandinaviske forskningsmiljøer – resultatet blir ny antologi om politisk sang.

 

 

Seminar om politisk sang

Bjarne Markussen og Michael John Prince, begge professorer ved UiA, leder gruppen. Forskningsfokuset er rettet mot sanglyrikk i ulike sjangre, epoker og kontekster, og å gi teoretiske bidrag til forskningsfeltet.

Markussen sier slike seminar er verdifulle med tanke på å bygge et skandinavisk fagmiljø omkring sanglyrikk. «Seminaret ble så inspirerende at vi nå går i gang med ny antologi om politisk sang.»

Deltakere fra forskningsgruppen har bidratt med kapitler i en rekke antologier de siste årene, blant annet Skillingsvisene i Norge 1550-1950: Studier i en forsømt kulturarv og Arven fra skillingsvisene: Fra en sal på hospitalet til en sofa fra IKEA.

Gruppen orienterer seg hovedsakelig mot den populærmusikalske tradisjonen hvor tekstformidlingen står sentralt, og omfatter blant annet trubadurpoesi, viser, pop og rap.

«Sanglyrikken har ikke bare en tradisjonsbærende, men også en kritisk funksjon i samfunnet. Politisk sang har ledsaget alle viktige sosiale bevegelser, fra kampen for nasjonal selvstendighet via arbeider- og kvinnebevegelsen til dagens klimakamp,» sier Markussen.