Gå til hovedinnhold

Selektiv mutisme i barnehage og skole

Ny bok fra Heidi Omdal: «Når barnet unngår å snakke. Selektiv mutisme i barnehage og skole».

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er naturlig å tenke at barnet skal få masse oppmerksomhet og ros når det gjør fremskritt, men her er det motsatt. Slike reaksjoner er ofte grunnen til at barnet er redd for å snakke, sier Omdal.

Omdal er førsteamanuensis på Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Agder, og forfatter av den nye boken «Når barnet unngår å snakke. Selektiv mutisme i barnehage og skole». Hun har forsket på temaet siden 1998.

Forskere innen psykiatrien regner selektiv mutisme som en form for sosial angst, men Omdal mener noe annet.

– Mange av disse barna er sosiale og er mye sammen med andre barn. I min forskning ser jeg at dette er en fobi mot å snakke, på lik linje med fobi for edderkopper eller små rom. Tar det derimot lang tid før de snakker, kan de utvikle sosial angst som en konsekvens, sier hun.

Les hele artikkelen