Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold
Linjeforeningenes ledere 2021
Fra venstre: Peder Thomesen Flekke, Ole Markus Nordhagen, Katrine Bryggeså Øydna, Antonia Santi og William Thanoothong Svendsen

Å drive linjeforening under en pandemi

Vi har snakket med Sophia, Yggdrasil, Philosophia, Rhetorica og Clio, fem fine linjeforeninger på fakultetet. 

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skrevet av Gwen Hanssen

Etter at landet stengte ned og smittevernsregler satte en stopper for den vanlige aktiviteten, måtte linjeforeningene tenke nytt. De legger ikke skjul på hvor vanskelig det har vært å være ledere i koronatid. Linjeforeningene spiller en stor rolle for mange av studentenes trivsel.

"Det er ganske vanskelig. Jeg har så mange ideer, men jeg får ikke gjort det jeg vil. Jeg vil så gjerne, men så går det ikke. Det er utrolig distraherende med hele denne situasjonen," sier Katrine Bryggeså Øydna, nestleder i Yggdrasil.

Katrine Bryggeså Øydna, nestleder Yggdrasil

Katrine Bryggeså Øydna, nestleder Yggdrasil

Yggdrasil er linjeforeningen for nordiskstudentene ved UiA. Litteratur, film og teater hører også til der. Linjeforeningen driver også en blogg som heter «Litt av tiden». Den er åpen for alle – du trenger ikke være nordiskstudent for å delta. Katrine er redaktør for bloggen og hun forteller om mye engasjement rundt det som publiseres. Yggdrasil har planer om å starte en bokklubb som et tiltak som skal forebygge ensomhet blant studentene.

"Studenter leser gjerne bare pensum, men ikke noe annet. Det finnes så mye mer å lese, enn bare den pensumboka", sier Katrine entusiastisk.

Yggdrasil vil prøve å tilpasse bokklubben til et bredt publikum, så det blir ikke bare eldre litteratur, som nordiskstudiene gjerne forbindes med. De har vært i kontakt med noen forlag og spurt om de har noen bøker liggende. Språkrådet har også oppmuntret dem til å satse på bokklubben.

Det faglige kommer godt frem i Yggdrasil. Kvelden før UiA stengte ned i mars arrangerte de en språkkveld på Østsia. Her ble det tatt for seg det gammelnorske språket i TV-serien «Beforeigners». Sammen med litteraturbloggen «Litt av tiden» har de arrangert poesikveld hvor alle kan fremføre egne og andres dikt. I desember lagde de julekalender på sosiale medier med litteraturspørsmål.

"Vi har lyst til å skape engasjement og tilhørighet. Tilhørighet er superviktig. Veldig mange studenter er ensomme, det er kjempetrist. Klarer vi å gjøre studiehverdagen litt bedre for én student, da tenker jeg at vi har gjort det vi skulle gjøre. Å utrette en positiv endring i andres tilværelse," sier Katrine.

Linjeforeningene er til for studentene. Når landet stengte ned og studentene forsvant fra campus måtte hele universitetet tenke nytt, og det er en situasjon som har påvirket alle.

Sopia er linjeforeningen for spesialpedagogikk og pedagogikk i Agder. Lederen, Peder Thomesen Flekke, forteller om den nye studenthverdagen.

"Det virker som de fleste har klart å være veldig tilpasningsdyktige når det gjelder undervisningen. Men de mister mye av den sosiale kontakten som mange studenter er avhengige av, både faglig og sosialt. Jeg har selv erfart hvor viktig dette har vært for meg og andre i mine klasser. Det å kunne snakke om stoffet du lærer, diskutere oppgaver eller bare prate om det som skjer i hverdagen, tror jeg er viktig for de fleste. Likevel tror jeg mange studenter er kreative og finner alternative måter å møtes på", sier Peder.

Peder Thomesen Flekke, leder Sophia

Peder Thomesen Flekke, leder Sophia, Foto: Katrine Oktavia Johannesen

 Det er ikke alle som skjønner helt hva en linjeforening er og gjør, men for å si det enkelt er det en slags klubb for de som studerer det samme. Styret arrangerer både faglige og sosiale arrangementer.

"Jeg gikk de to første årene på filosofi og tenkte at dette ikke er noe for meg. Det var kjempedumt. Du har en sjanse til å få utrolig masse gøy med å være engasjert i en linjeforening eller en studentaktivitet," forteller lederen av Philosophia, Ole Markus Nordhagen.

 

Philosophia er linjeforeningen for filosofistudentene ved UiA. Philosophia har klart å appellere til flere enn filosofistudentene med dagsaktuelle tema. Bare i januar arrangerte de fire ulike arrangement over nettet. De lokker medstudentene med titler som «Filosofisk pils – Online! Kahoot Edition!» og «Sofaprat om identitet med Håvard Løkke og Sondre Risholm Liverød». Filosofene har også vært flinke til å bruke forelesere tilknyttet UiA og de har stilt opp uten å ta betalt for det. Generalforsamlingen hvor et nytt styre skal velges nærmer seg og Ole Markus har en klar oppfordring til de som vurderer å bli med i en linjeforening:

Ole Markus Nordhagen, leder for Philosophia

Ole Markus Nordhagen, leder for Philosophia

"Engasjer dere! Bli med! Dere får masse utbytte av det. Sosialt og faglig. Det ser bra ut på CV-en og dere får erfaring i et frivillig verv som jeg tror blir veldig verdifullt senere. Ikke tenk at dette ikke er noe for meg. Prøv det ut!"

Det kommer frem under samtalene at lederne for linjeforeningene også engasjert i flere andre verv. De har begynt å se verdien av engasjementet sitt. 

Antonia Santi, leder av Rhetorica, er tillitsvalgt i sin klasse og sitter også i styret i Kommunikasjonsforeningen. På kommunikasjonsstudiet er det mye teori, så forelesere anbefaler studentene til å bli med i linjeforeningen for å prøve seg i praksis. Kommunikasjonsstudenter kan velge mellom tre utvalg. Velferdsutvalget, kommunikasjonsutvalget eller fag- og næringslivsutvalget.

Antonia Santi, leder for Rhetorica

Antonia Santi, leder for Rhetorica

Kommunikasjonsstudentene har et eget magasin som deles ut til nye studenter til høsten. Det arrangeres også ulike workshops og sosiale ting. Antonia og resten av styret klarte å gjennomføre en bli-kjent-kveld på Østsia i høst. Der hjalp de frivillige på Østsia med å overholde smittevernsreglene. Det møtte opp mange nysgjerrige kommunikasjonsstudenter og Antonia trekker dem dette som et høydepunkt i sin tid som leder.

Peder forteller om sitt høydepunkt i Sophia:

"Det må være debattkvelden vi hadde før koronasituasjonen kom i mars. Det var veldig gøy å organisere denne kvelden sammen som en gruppe. Vi fikk også god hjelp fra fakultetet til å finne aktuelle personer til debatten, organisere og rydde lokalet, mat og drikke. Det er veldig fint at de bryr seg og ønsker å hjelpe oss til å bli en bedre linjeforening og at det er en ressurs vi kan bruke. Det var gøy å se at så mange kom og hadde en hyggelig kveld. Det ble en spennende debatt med en quiz etterpå". 

Fakultetet heier på linjeforeningene og ser verdien av det de gjør for sine medstudenter. Vervene er frivillige, og man får ikke betalt for det. Det å skape gruppetilhørighet er noe som motiverer lederne. Det er så mye mer i studiehverdagen enn bare det å lese pensum og ta eksamen.

«Siden en linjeforening skal være for og av studenter, er det viktig at aktivitetene som gjennomføres utvikler både sosialt og faglig engasjement. Jeg tror det er en trygghet for studenter å ha en gruppetilhørighet» Peder 

Clio er linjeforeningen for historiestudentene. Lederen, William Thanoothong Svendsen, forteller at det er vanskelig å gjennomføre digitale arrangementer. Tidligere har de hatt eksamensquiz og et arrangement sammen med Philosophia. På historiestudiet er det store klasser og noen studenter dukker bare opp på forelesninger. På et digitalt arrangement ønsker mange å skru av kamera.

William Thanoothong Svendsen, leder for Clio

William Thanoothong Svendsen, leder for Clio

"På forelesning før korona gikk alle på forelesningssalen. Du så ikke alle ansiktene, du så bare bakhoder og foreleser. På Zoom ser du alle ansiktene. Det er mye som skjer i bakgrunnen hjemme, kanskje kommer pappa i t-skjorte og bokser forbi liksom".

Selv om det har vært en utfordring å arrangere digitale møter ser William verdien av å ha engasjert seg i ledervervet i Clio.

 "Det er en frivillig organisasjon, så det vil vise at du har interesser til å gjøre ting frivillig, selv om man ikke får betaling for det, det er fint å ha på CV-en. Når man søker studie er det karakterer som gjelder, når man søker jobb er det erfaring som teller", sier William.

Til tross for pandemien har linjeforeningene stått på og klart å gjennomføre flere arrangementer, bare på en litt annerledes måte en planlagt. De håper at studentene vil benytte seg av de fremtidige arrangementene og at mange vil tørre å stille til valg når det snart skal velges nye styrer i Clio, Rhetorica, Yggdrasil, Sophia og Philosophia.