Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Vi er forberedt – er du?

Nøkkelord for oss som dommere er å være på rett sted, til rett tid og med rett kapasitet.

Bilde av en kvinnelig dommer på fotballbanen
Mange av oss er veldig opptatt av og glad i fotball. Det er tross alt derfor vi velger å være dommere, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Unsplash.com

Denne artikkelen ble først publisert i Fædrelandsvennen.

VITENSPORTEN: Med kapasitet menes blant annet at vi er så godt fysisk trent at vi oppfatter hva som faktisk har skjedd i en situasjon ute på banen, slik at avgjørelsen som tas er korrekt og rettferdig. Som dommere ønsker vi å utføre dette med et glimt i øyet slik at du aksepterer oss og at vi sammen kan trives på fotballbanen.

Plassering og bevegelse

I løpet av 90 minutter tilbakelegger du som spiller i snitt 9 til 12 km. Denne distansen er stort sett den samme enten du spiller i eliteserien eller i 3. divisjon. Forskjellen etter hvert som du tar steget opp på et høyere nivå, er at mengden spurter og antall meter du løper med høy intensitet øker.

Vi som dommere beveger oss stort sett like langt som spillerne, mens assistentdommerne dekker rundt 4 til 6 km. I likhet med deg som spiller, stiller høyere nivå større krav til oss dommere. Vi trener derfor spesifikt mot det nivået vi dømmer på og kravene som stilles der. Dette betyr at vi må trene på løp med høy intensitet, på gjentatte sprinter etter hverandre og på å være mentalt forberedt på å møte deg som spiller på en rettferdig og fair måte gjennom kampen.

En av de viktigste grunnene til at vi fokuserer på trening med høy intensitet er for å være klare til å til å komme i riktig posisjon til rett tid. Da er det lettere å ta korrekte avgjørelser. Se for deg en avgjørende cupkamp hvor stillingen er 1–1. Vi bikker 90 minutter og er klare for corner. Corneren tas, men slås til en motspiller. Forsvarende lag kontrer og kommer to mot en. Idet spissen skal avslutte, felles hen av forsvareren.

Som dommer har vi nå lagt ut i full spurt for å henge med på kontringen. Deretter har vi to fokusområder. Det første er å komme så nærme spillet som vi kan. Det andre og viktigste er å komme i en posisjon med riktig vinkel og innsikt slik at vi kan se selve fellingen. Da er det lettere å ta en korrekt avgjørelse.

Tar 200 avgjørelser

I løpet av en kamp tar en dommer cirka 200 avgjørelser, hvorav 2/3 er avgjørelser som er synlige for deg som spiller eller trener. Dette gjør at vi i snitt tar litt over to avgjørelser i minuttet, noen ganger flere, andre ganger færre. Som du sikkert har opplevd, er vi ikke feilfrie, vi heller. Av 200 pasninger, er vi sikre på at du som spiller også kan slå en feilpasning i ny og ne. På samme måte så kan vi også bomme på et innkast eller en corner. Det er kanskje ikke så rart, siden vi dommere må fatte beslutninger raskt. Under sterkt press. Og ofte uten fullstendig innsikt i alle spillsituasjoner.

Nøyaktighet vs. flisespikkeri

Spillet vi alle er så glad i består av 17 spillerregler, de finner du her. Som dommere er det vår oppgave å forvalte og praktisere disse i henhold til regelverket. I ytterste konsekvens kan et brudd på spillereglene medføre omkamp. Du opplever kanskje dommeren som pirkete når hen for n-te gang ber om at ballen ligger i ro før frisparket tas, men det er jo tross alt dette som er regelen.

Har du for eksempel noen gang sett ballen trille idet et frispark eller 5-meterspark tas i en Premier League kamp? Før du klager på dommeren, sjekk at du faktisk har gjort alt slik regelverket beskriver. Er du i tvil? Kanskje dommeren har et poeng. Så skal vi innrømme at vi noen ganger har vært litt for pirkete på noe som kanskje ikke var nødvendig. Men vi jobber hele veien for å være bevisste på dette og forvalte regelverket på en god og tilfredsstillende måte for alle involverte.

Glede, drømmer og fellesskap

Mange av oss er veldig opptatt av og glad i fotball. Det er tross alt derfor vi velger å være dommere. Selv om det ikke alltid kan føles slik, så er vi bevisst på at vi er til stede nettopp for deg som spiller. Vi praktiserer regelverket slik at du skal få lov til å spille spillet du elsker. Og på samme måte som du har ambisjoner om å bli bedre, ta nye nivåer og utvikle deg som spiller, så har vi som dommere også våre ambisjoner.

Å delta i fotballen gir oss fellesskap, tilhørighet og ufattelig mye glede som vi deler med hverandre og med deg som spiller og trener. Vi gleder oss til sesongstart og til å møte nettopp deg på en fotballbane i nærheten.

Lykke til med 2023-sesongen!

Referanser:

Giske, R., Haugen, T., & Johansen, B. T. (2016). Training, mental preparation and unmediated practice among soccer referees: An analysis of elite and sub-elite referees’ reported practice. International Journal of Applied Sports Sciences28(1), 31–41. ISSN 2233–7946

Johansen, B. T., & Erikstad, M. K. (2021). A preliminary analysis of the importance of distance, angle, and insight when soccer referees make penalty decisions. Frontiers in Sports and Active Living, 2, 218. https://doi: 10.3389/fspor.2020.595703

Samuel, R. D., Tenenbaum, G., & Galily, Y. (2021). An integrated conceptual framework of decision-making in soccer refereeing. International Journal of Sport and Exercise Psychology19(5), 738–760.

Sæterbakken, A., Haug, V., Fransson, D., Grendstad, H. N., Gundersen, H. S., Moe, V. F., … & Andersen, V. (2019). Match running performance on three different competitive standards in Norwegian soccer. Sports medicine international open3 (03), E82-E88.