0
Hopp til hovedinnhold

Sterke menn over 60

Prosjektet Kraft- hastighetsprosjektet MANN 60+ skal undersøke om individualisert tilpasset powertrening for menn over 60 år har noe for seg.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving er nå i gang med et forskningsprosjekt for å øke fysisk funksjonsevne (styrke, power, balanse m.f.). for menn som er eldre enn 60 år. Nyere studier har vist at individualisert tilpasset powertrening (trening for å bli eksplosiv og sterk), med fokus på maksimal tung styrke eller maksimal fart med lav motstand (feks. hopp med kroppsvekt), er en effektiv treningsform for å øke fysisk prestasjonsevne hos idrettsutøvere. Effekten av denne type individualisert trening er imidlertid ikke undersøkt på fysisk funksjonsevne hos personer 60+.

Dette er bakgrunnen for et forskningsprosjekt som har til hensikt å sammenligne effekten av en slik individualisert powertrening med fokus på sin svakhet blant maksimal tung styrke eller øvelser med lav belastning og høy hastighet, versus tradisjonell blandet powertrening, på eldre menns fysiske funksjonsnivå.

Oppfølging av fagpersoner

Prosjektet som vi har kalt Kraft- hastighetsprosjektet MANN 60+ hadde oppstart i august 2019. Prosjektet innebærer trening to ganger i uken over ca. 12 uker for begge forsøksgruppene (individualisert versus tradisjonell powertrening), hvor testing gjennomføres før og etter treningsperioden.

Kriteriene for å bli med i prosjektet var; mann mellom 60 – 90 år, som ikke har trent regelmessig styrketrening de siste 6 månedene. Deltakerne har måttet forplikte seg til å være tilgjengelig for trening og testing på Spicheren/UiA i perioden september – desember 2019.

Deltakerne får tett oppfølging av fagpersoner med god kompetanse innen testing og trening. Prosjektet skal også følges av 5 masterstudenter ved idrettsvitenskap på instituttet. Hver enkelt deltaker får tilgang til sine personlige testresultater, som inkluderer muskelstyrke- og power, muskelaktivitet- og arkitektur, muskelmasse, benhelse, balanseevne, funksjonelle tester, i tillegg til helserelatert livskvalitet.

Utvikler app som kan brukes til testing og trening

I tilknytning til prosjektet ønsker vi også å utvikle en Smarttelefon App som kan brukes til testing og trening. Formålet med denne appen er at eldre på en enkel og pålitelig måte skal kunne vurdere sitt avvik i forholdet mellom maksimal styrke og prestasjon med lav belastning (kraft-hastighetsforhold), for så å kunne trene muskelpower så effektivt som mulig, hjemme eller andre steder - uavhengig av tilgang til treningsfasiliteter.

Dette er prosjektgruppen

5 mastergradsstudenter: Joachim S. Fjeller, Sindre Fosstveit, Tommy Kolnes, Erlend E. Sibayan, Sondre Løvold

Professor Sveinung Berntsen, førsteamanuensis Thomas Bjørnsen, universitetslektor Kolbjørn Lindberg, førsteamanuensis Bjørge Herman Hansen, førsteamanuensis Kristin Haraldstad, professor Monica K. Torstveit og førsteamanuensis Hilde Lohne-Seiler