Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Slik drar du nytte av placebo­effek­ten i trenin­gen

Mange tenker kanskje at man må bli «lurt» for at placeboeffekten skal virke. Men det er ikke nødvendigvis tilfelle.

Flere som trener på treningssenter
Har du et ritual, ei favorittrøye eller ei spesiell spilleliste som gir deg ekstra motivasjon og energi? Slike elementer kan du bruke bevisst for å styrke placeboeffekten, skriver artikkelforfatteren. Foto: Colourbox

Denne artikkelen ble først publisert i Fædrelandsvennen.

VITENSPORTEN: Placeboeefekten er når et inaktivt middel eller en behandling gir positive resultater på grunn av pasientens tro på at det skal virke. Det viser seg faktisk at denne effekten også kan brukes innen trening for å forbedre prestasjon.

Innen vitenskap er placeboeffekten så godt akseptert at det anses som gullstandarden i kliniske studier å ha ei placebogruppe for å kunne sammenligne resultatene med behandlingsgruppa.

Placeboeffekten antas å være knyttet til hjernen vår og dens evne til å påvirke kroppen vår. Når vi tror at en behandling eller en handling vil ha en positiv effekt på kroppen vår, kan hjernen frigjøre kjemikalier som kan føre til en fysiologisk endring i kroppen vår. Tenk for eksempel på en gang du har blitt skremt eller nervøs og har følt hjertet ditt hamre og du begynner å svette. Dette er en fysisk reaksjon på hjernens aktivering av kroppen din, basert på din mentale tilstand.

Forventninger, kontekst og sosial interaksjon kan også bidra til å forsterke effekten.

Klare resultater

En studie fra Clark og medarbeidere fant at troen på å ha drukket en sportsdrikk før trening, selv om det var faktisk bare vann, forbedret deltakernes prestasjon i en sykkelsprint-test. Lignende studier har blitt også gjort med en rekke andre stoffer som koffein, kreatin, beta-alanin og til og med fiktive supplementer. Det er ganske tydelig at troen på å ha inntatt et prestasjonsfremmende stoff før trening kan føre til en placeboeffekt som kan forbedre ytelsen.

En studie av Guillot og medarbeidere fra 2012 fant at tennisspillere økte slag-hastigheten, når de fikk en racket som de ble fortalt at var prestasjonsfremmende. En annen gruppe som brukte samme racket, hvor de ikke ble fortalt at den var prestasjonsfremmende, fikk ikke like bra resultat.

Nylig undersøkte en norsk studie effekten av placebo og nocebo (nocebo er det motsatte av placebo, altså at man får negative konsekvenser som følge av negative forventninger) i forbindelse med rulleskiytelse hos junior-langrennsløpere. Deltakerne ble gitt rulleski som de ble fortalt hadde forskjellig rullemotstand, selv om det faktisk ikke var noen forskjell mellom dem. Resultatene viste at utøverne som trodde de hadde dårligere utstyr (noceboeffekt) presterte dårligere enn de som trodde de hadde bedre utstyr (placeboeffekt).

Vi på UiA har også gjennomført lignende forsking. Vi fant at det å bli fortalt at treningen deltakerne fikk, ville gi bedre effekt, faktisk ga bedre effekt enn de som ble fortalt at de var i kontrollgruppa, selv om alle deltakerne gjennomførte samme type trening.

Mange tenker kanskje at man må bli «lurt» for at placeboeffekten skal virke. Men det er ikke nødvendigvis tilfelle. Innen medisinsk forsking har man et eget begrep som kalles «åpen placebo». En person får da vite at eksponeringen/behandlingen ikke har noen aktive ingredienser, men at man likevel opplever positive effekter.

La oss bruke et hverdagseksempel: Se for deg at du ser en actionfilm og blir så engasjert at du begynner å puste raskere og hjertet ditt slår fortere. Du vet at det du ser er fiksjon, men likevel reagerer kroppen din fysisk på det du ser på skjermen. På samme måte kan du dra nytte av placeboeffekten i treningen din uten at du må «lure» deg selv.

Gode anbefalinger

Her er noen anbefalinger for å utnytte placeboeffekten i din egen trening for å få best mulig resultater:

1. Sett tydelige og realistiske mål for treningen. Å ha klare mål for hva du ønsker å oppnå med treningen din, og tro på at du kan nå dem, kan skape en positiv forventning og dermed øke sannsynligheten for bedre prestasjon-

2. Skap en positiv atmosfære rundt treningen. Omgi deg med positive mennesker og miljøer som støtter og oppmuntrer deg i treningen. Dette kan bidra til å styrke troen på dine egne evner og øke den positive placeboeffekten.

3. Visualisering og mental trening: Bruk tid på å visualisere deg selv oppnå målene dine, og se for deg hvordan du vil føle deg når du når dem. Mental trening og visualisering kan bidra til å forsterke placeboeffekten og forbedre prestasjonen.

4. Ha tillit til utstyret og metodene du bruker, og tro på at de vil hjelpe deg med å nå målene dine. Som vist i tidligere nevnte studier, kan troen på at utstyret og metodene du bruker er effektive, forbedre prestasjonen din gjennom placeboeffekten.

5. Støttende coaching og veiledning. Sørg for å ha en støttende og positiv trener eller veileder som du har tillit til, tror på dine evner og kan hjelpe deg med å bygge opp troen på at du vil oppnå dine mål.

6. Vær tålmodig og ha tillit til prosessen. Det tar tid å se resultater fra trening, og det er viktig å ha tålmodighet og tro på prosessen. Ha tillit til at innsatsen du legger inn i treningen vil gi resultater over tid. De som har størst tillit til trenings-prosessen, er som regel de som også holder på lengst, og derav får de best resultatene.

7. Vær åpen for placeboeffekten. Vær bevisst på at placeboeffekten eksisterer, og at den kan påvirke prestasjonen din på en positiv måte. Tenk på hvordan du kan dra nytte av den i din egen trening, og vær åpen for å eksperimentere med ulike strategier for å se hva som fungerer best for deg. Har du for eksempel et ritual, ei favorittrøye eller ei spesiell spilleliste som gir deg ekstra motivasjon og energi? Slike elementer kan du bruke bevisst for å styrke placeboeffekten.

Referanser:

Clark, V. R., Hopkins, W. G., Hawley, J. A., & Burke, L. M. (2000). Placebo effect of carbohydrate feedings during a 40-km cycling time trial. Medicine and science in sports and exercise32(9), 1642–1647.

Hurst, P., Schipof-Godart, L., Szabo, A., Raglin, J., Hettinga, F., Roelands, B., … & Beedie, C. (2020). The placebo and nocebo effect on sports performance: a systematic review. European journal of sport science20(3), 279–292.

Guillot, A., Genevois, C., Desliens, S., Saieb, S., & Rogowski, I. (2012). Motor imagery and ‘placebo-racket effects’ in tennis serve performance. Psychology of Sport and Exercise13(5), 533–540.

Blumenstein, B., Abrahamsen, F. E., & Losnegard, T. (2021). Placebo and nocebo in sports: Potential effects of hypothetical differences in roll resistance on roller ski performance. Translational Sports Medicine, 4(3), 401–408.

Lindberg, K., Bjørnsen, T., Vårvik, F.T., Paulsen, G., Joensen, M., Kristoffersen, M., … & Solberg, P. (2023). The effects of being told you are in the intervention group on training results: a pilot study. Scientific Reports13(1), 1972.

Geers, A. L., Weiland, P. E., Kosbab, K., Landry, S. J., & Helfer, S. G. (2005). Goal activation, expectations, and the placebo effect. Journal of personality and social psychology89(2), 143.

Simonsmeier, B. A., Andronie, M., Buecker, S., & Frank, C. (2021). The effects of imagery interventions in sports: A meta-analysis. International Review of Sport and Exercise Psychology14(1), 186–207.