Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Ikke la nyttårsforsettet bli med tanken

Lyst til å få bedre helse i 2023? Her får du gode tips.

På bildet er det en gruppe mennesker som trener.
Selv om tid til trening først kan oppleves som et ekstra stressmoment i hverdagen, kan det på sikt hjelpe deg til å stresse mindre, sier Benedicte Western og Ingrid Demmelmaier. Illustrasjonsfoto: Unsplash.com

Denne artikkelen ble først publisert i Fædrelandsvennen.

VITENSPORTEN: Mange har som nyttårsforsett at de skal bli mer fysisk aktive og begynne å trene i det nye året. Derfor ønsker vi å gi deg noen tips til hvordan du kan øke sjansen for at nyttårsforsettet blir en vane og ikke bare med tanken.

Er du i en fase der du overveier å begynne med trening? Selv om du ikke har startet ennå, har du allerede tatt viktige skritt i riktig retning! Det betyr at det er noe som motiverer deg, og dette bør du bygge videre på. Kanskje ønsker du å bli mer aktiv for å bedre helsen, for å få mer overskudd i hverdagen, stresse ned, eller kanskje du ønsker å forberede deg til den planlagte fjellturen til sommeren.

Uansett er det viktig at du tenker over akkurat dine ønsker og verdier. For mange innebærer ikke dette at man skal prestere eller briljere på løpebanen eller i treningsstudio. Det fine er at helsen din heller ikke bryr seg om prestasjonene dine, den bryr seg om at du faktisk gjør noe.

Selv om tid til trening først kan oppleves som et ekstra stressmoment i hverdagen, kan det på sikt hjelpe deg til å stresse mindre. Forskning har vist at de som er fysisk aktive ofte takler påkjenninger i livet bedre, og har også mer overskudd til andre ting, sammenlignet med de som er inaktive.

Vi skulle gjerne gitt deg mirakeloppskriften på akkurat hva som skulle til for å gjøre trening til en livslang vane, men hadde det vært så enkelt, hadde vi ikke hatt utfordringen med en stadig mer inaktiv befolkning. Sannheten er at «hva som fungerer» er svært individuelt. Likevel ønsker vi å gi deg noen tips du kan ta med deg for å komme i gang og som kan være nyttig når det skorter på motivasjonsfronten.

Trening er ferskvare

Selv om hver enkelt treningsøkt kan ha en umiddelbar positiv effekt på kropp og sinn, så er det aktivitet over tid som gir de største helsegevinstene. Det betyr at man må være aktiv regelmessig.

Du kan starte med en «perfekt» plan for optimal fremgang som fungerer utmerket når du er motivert, men som er fullstendig urealistisk i perioder med lite motivasjon. Dette er ikke særlig bærekraftig over tid. Derfor er vårt tips: Ikke stikk kjepper i hjulene på deg selv ved å lage et svært komplisert og krevende opplegg fra dag én. Mange går på en smell med at de starter for hardt med treningen og har litt for høye forventninger til hva man skal gjennomføre. Dermed går man i fella der trening blir et alt-eller-ingenting-prinsipp.

Selv om motivasjonen kanskje er på topp akkurat nå, er det lurt å ha en plan for de dagene eller periodene der motivasjonen er fraværende. Det kan være lurt å ha et slags minimumskrav til deg selv for disse periodene, som gjerne er en god del lavere enn det du vanligvis prøver å nå. På den måten unngår du at treningen stopper fullstendig opp i perioder.

Kanskje du må sette et krav til deg selv om at du hvert fall skal gå en 30 minutters tur tre dager i uka. Hvis du trener på treningsstudio, kan du for eksempel avtale noen faste tider å trene sammen med en venn, eller melde deg på en gruppetime du liker for å holde deg selv ansvarlig for å møte opp.

Alt teller

Den gode nyheten er at all aktivitet teller. Det vil si at i perioder med lite motivasjon er litt aktivitet mye bedre enn ingenting. Faktisk har forskning vist at helsegevinstene er størst hos de som går fra å ha en stillesittende livsstil til å bevege seg litt. Aller helst bør man nå de anbefalte 150 minuttene med aktivitet i uka, men et aktivitetsnivå under dette er også bra sammenlignet med ingenting. Med andre ord er det få unnskyldninger for å ikke få gjort noe.

Dersom du trener styrke eller liker å løpe, men opplever perioder med mindre tid og motivasjon, kan du opprettholde mye av formen selv om du trapper ned på antall treningsøkter. Det vil også gjøre det mye lettere å trappe opp igjen.

For å hjelpe deg selv med å være konsekvent med treningen, er det lurt å finne noe positivt med aktiviteten: At du gjør noe du synes er gøy, at du får frisk luft og er ute i naturen, at du kjenner at formen blir bedre, eller kjenner på den gode følelsen av å ha gjennomført.

Det er helt naturlig at tid og treningslyst varierer fra uke til uke. I hektiske perioder er det viktig med realistiske mål som gjør at treningen ikke stopper opp. I andre perioder kan du ha en plan for hvordan du kan utfordre deg seg selv, øke lengden på gå/løpe-turene, hvor tunge vekter du løfter, eller antall økter i uka.

Hvis du ønsker å lese mer om å sette seg mål, kan du se vårt tidligere innlegg her.

Vi ønsker deg et godt nytt år og lykke til med treningen!

Referanser:

van der Ploeg, H. P., & Bull, F. C. (2020). Invest in physical activity to protect and promote health: the 2020 WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 17(1), 145. doi:10.1186/s12966-020-01051-1

World Health Organization. (2020). WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour. Retrieved from https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/336657/9789240015111-eng.pdf