Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Derfor er vernepleiere etterspurt i Agder

NAV estimerer en mangel på rundt 1 100 personer i helse- og sosialtjenesten i Agder. Når Universitetet i Agder tilbyr en vernepleierutdannelse med studiested i Lyngdal, Tvedestrand/Risør og på Evje er det for å dekke behovet for kvalifisert arbeidskraft i distriktene. 

Distriktsvennlig vernepleie tilbys på UiA
Distriktsvennlig vernepleie tilbys på UiA.

Fra første februar kan innbyggere i Setesdal, Østre Agder, Lister, Lindesnes og Dalane søke om å ta en vernepleierutdanning i nærheten av sitt hjemsted. Studiet har samme kvalitet som på campusutdanningen, men et distriktsvennlig alternativ skal gjøre det enklere å kombinere studiene med jobb eller familieliv.

Liv Siljan, sektorleder for helse, familie og rehabilitering i Tvedestrand kommune

Liv Siljan, sektorleder for helse, familie og rehabilitering i Tvedestrand kommune

Liv Siljan, sektorleder for helse, familie og rehabilitering i Tvedestrand kommune, applauderer tilbudet.

– Det er et kjempebra tiltak. Vi trenger flere vernepleiere. I Tvedestrand kommune har vi ikke nok søkere. Ikke alle kan ta en utdanning på fulltid, men et slikt alternativ gjør det lettere å tilpasse både økonomiske og familiære forhold.

Samhandlingskoordinator i Helsenettverk Lister, Andreas Grimsby og enhetsleder Helse i Evje og Hornnes kommune, Sigmund Olav Syrtveit, peker på at innbyggerne ofte blir boende i regionen de tilhører.

– Lokale mennesker som tar deltidsutdanning i distriktet blir værende i den jobben de har. Det er bra både for arbeidsgivere, ansatte og brukere fordi det gir kontinuitet. Slike desentraliserte utdanningstilbud er blant de viktigste tiltakene for å rekruttere folk til jobber, sier Syrtveit. 

Sigmund Olav Syrtveit, enhetsleder Helse i Evje og Hornnes kommune

Marianne Hovet Steig er studiekoordinator for distriktsvennlig vernepleierutdanning ved UiA. Hun forteller at forskningen viser til to kjennetegn på personer med høyere utdanning i distriktet:

– Enten kommer de fra distriktet eller så kombinerer de studier med jobb i distriktet. Ved å tilrettelegge for distriktsvennlig utdanning og praksis i Agder-regionene, vil UiA kunne være med å bidra til å øke utdanningsnivået i regionene. Det vil også være viktig i et folkehelse- og levekårsperspektiv, sier hun.

Marianne Hovet Steig, studiekoordinator

Marianne Hovet Steig, studiekoordinator

En etterspurt kompetanse

I NAV sin bedriftsundersøkelse fra 2022 ble det estimert en mangel på 1 110 personer i helse og- og sosialtjenesten i Agder. Både Grimsby og Syrtveit tror behovet for vernepleiere vil øke i årene fremover. 

– Nasjonalt vil antall årsverk i helse- og omsorgstjenesten øke fra 310 000 til 415 000 i 2035 for å dekke den anslåtte veksten for behovstjeneste. Det er dermed ikke tvil om at det er gode jobbutsikter for vernepleiere fremover, sier han.

Siljan mener det miljøterapeutiske arbeidet er en viktig del av utdanningen og det er behov for den type kompetanse også innen helse. Hun peker videre på at utdanningen i tillegg har noe legemiddelhåndtering og andre medisinskfaglige tema på timeplanen.

– Kompetanse på disse feltene er en ideell kombinasjon, under forutsetning av at den faktisk blir brukt. For eksempel synes jeg vernepleiere er for lite brukt i arbeidet med demens. En miljøterapeutisk tilnærming kan fungere som et alternativ til medisinering, og kan ha bedre effekt.

Syrtveit er utdannet sykepleier. Han forteller at vernepleierne er flinke til å finne ressursene hos mennesker og bygge på dem for å få helheten til å fungere.

– Medisinkompetanse er en del av helheten. Hvis det skjer en endring i de du følger opp, vil god medisinkompetanse ofte gjøre at vernepleierne vurderer om endringen for eksempel skyldes medisiner, miljømessige faktorer eller annet, sier han. Det er viktig å få med alle mulige faktorer, og her ser vernepleiere ofte helheten på en annen måte enn oss sykepleiere.

Både Steig, Siljan og Grimsby trekker frem valgmulighetene som et godt argument for å bli vernepleier. Som vernepleier kan man blant annet jobbe innen barnevern, psykiatri, skole, rus, hjemmetjenesten, arbeidsinkludering, fengsel, eller med mennesker som har en utviklingshemming.

– Det er et variert studium og mye spennende å lære underveis, sier Grimsby som selv er utdannet vernepleier.

Andreas Grimsby, samhandlingskoordinator i Helsenettverk Lister

Andreas Grimsby, samhandlingskoordinator i Helsenettverk Lister

I Tvedestrand savner de flere vernepleiere som særlig jobber mot den eldre målgruppen.

– Det er viktig å se og behandle hele mennesket. Selv om mennesker blir eldre har de med seg sin bagasje fra et helt liv, som blant annet psykiske helse eller avhengighetsproblematikk, sier Siljan.

Et likeverdig utdanningstilbud

Hovet Steig forteller at distriktsvennlig vernepleie er viktig for UiA. En tett og god dialog med Østre Agder, Setesdal og Lister er derfor viktig.

– I løpet av våren skal jeg snakke med kontaktpersonene og noen av studentene på de andre distriktsvennlige utdanningene. Deres perspektiver på hva som er viktig når du er student utenfor campus er nyttige i forberedelsene til den distriktsvennlige vernepleierutdanningen.

Hun sier videre at de er opptatt av kvalitet og trivsel på vernepleierutdanningen. Ifølge Studiebarometeret er vernepleierutdanningen ved UiA blant de beste i landet.

– Fokus på studenttrivsel og god kvalitet på utdanningen vil vi videreføre til det distriktsvennlig kullet.

Hvordan vil studiet foregå?

Studiekoordinatoren forventer at studentene er aktive og deltakende i sin egen utdanning.

– En faglig dyktig vernepleier lar seg bli utfordret på kunnskaper, ferdigheter og holdninger. Kompetanse utvikler man ikke alene, men sammen med medstudenter og faglærere. Vi forventer derfor at studentene forbereder seg og er til stede på samlingene.

Til gjengjeld skal studentene kunne forvente engasjerte og dyktige faglærere som er opptatt av å formidle fag, og levere utdanning i tråd med studieplanen. Steig sier at de har fokus på variert undervisning og læringsformer.

Fra første februar kan innbyggere i utvalgte kommuner søke om studieplass. Fristen for å søke er 15. april.   

Fakta om distriksvennlig vernepleie

  • Vernepleierutdanning er det tredje utdanningstilbudet ved UiA som har fått et distriktsvennlig alternativ. 
  • Tilbudet er utviklet i samarbeid mellom Universitetet i Agder, Lister Kompetanse, Østre Agder Interkommunalt Politiske Råd (IPR) og Setesdal IPR. 
  • Utdanningen er nett- og samlingsbasert. Samlingene vil i år hovedsakelig foregå i Lyngdal, Tvedestrand/Risør og på Evje. 
  • Studiet er modulbasert, det vil si at det er eksamener etter hvert emne, fordelt utover semesteret. 
  • Studentene har tre praksisperioder i løpet av studietiden fordelt på 30 uker. Praksisen foregår på fulltid og studentene må regne med å få både dag- og kveldsvakter.