Bærekraft og mat i Hellas

På Metochi, UiAs studiesenter på øya Lesvos i Hellas, ble det nylig gjennomført emnet «Middelhavsmat og bærekraft».

Studentene lager mat sammen med kokkene

To kursledere fra UiA, Cecilie Beinert og Anne S. Ask, bidro sammen med to gjesteforelesere fra Egeerhavsuniversitetet, Maria A. Efstratiou fra Mytilini og Georgios Vasios fra Limnos.

– Det skjer noe når mennesker med ulik yrkeserfaring og bakgrunn lever sammen i en boble for seg selv en uke, sier Anne S. Ask. En forsiktig gjeng med enkeltmennesker ble til en sammensveiset familie med mye latter og erfaringsdeling. Studentene har laget mat sammen med kokkene her, besøkt lokale bønder, lett etter spiselige vekster i nærområdet, besøkt saltverket i Kalloni og olivenmuseet i Agia Paraskevi.

I tillegg kom undervisning, ekskursjoner og feltarbeid. Bærekraft gjennomsyret alt de gjorde, med lunsj som bestod av rester fra gårsdagens middag og brukt olivenolje fra kjøkkenet som ble brukt til å lage såpen til gjestene på Metochi.

En kveld og morgen var det helgenfeiring i kirka på Metochi med messe, lystenning og sang. Det ble et spennende møte mellom ulike kulturer der noen besøkende delte sin tradisjonelle kake med oss.

Uka var fylt av nydelig middelhavsmat inkludert mye vegetarmat. En uke på Metochi ga inspirasjon til å fortsette med prinsippene fra middelhavskostholdet basert på nordiske råvarer etter at vi kom hjem.

Ønsker du mer informasjon?

Se på Emnet ERN135