Institutt for ernæring og folkehelse utdanner studenter innen samfunnsrettet ernæringsarbeid (bachelor), folkehelsearbeid (bachelor) og folkehelsevitenskap (master). Vi utdanner også mat og helse-lærere og har et eget masterprogram i mat og helse. I barnehagelærerutdanningen gir vi studenter fordypning i mat og måltid i barnehagen og bidrar i undervisning på master i barnehagekunnskap. Instituttet har ansvar for flere forskerkurs i fakultetets doktorgradsprogram i helse- og idrettsvitenskap. Vi tilbyr også etter- og videreutdanningskurs.
Instituttet har et prioritert forskningssenter som forsker på ulike aspekter av mat og ernæring i et livsløpsperspektiv (Priority Research Centre for Lifecourse Nutrition). Sentrale forskningsområder i forskningssenteret og instituttet er sosial ulikhet i helse, betydningen av mat og ernæring og av fysisk aktivitet i ulike faser av livet, tematikk relatert til arbeidshelse og pedagogiske tilnærminger til hvordan grunnskoleelever og unge voksne skal få opplæring i matlaging og tilstrekkelig mat- og ernæringskompetanse.
Instituttet samarbeider med kommuner, fylkeskommune, næringsliv, frivillige organisasjoner, helsestasjoner, skoler og barnehager i regionen, både gjennom praksis og ulike forskningsprosjekt. Instituttet har utstrakt samarbeid med internasjonale forskningsmiljøer og faglige nettverk knyttet til utdanningene.
Forskningen viser en sammenheng mellom ultraprosessert mat og uhelse. Likevel gir ikke útkast til nye kostråd noen råd om ultraprosessert mat. Det burde de gjort, mener professor Elling Tufte Bere.