Podcastepisodene kan du høre her, eller der du hører podcaster til vanlig.
Se tidligere episoder og følg med på kommende fagprater:
Torsdag 2. september, klokka 09.00.
I denne aller første digitale fagpraten i rekken Helse- og idrettspraten, skal professor Bjørge Herman Hansen snakke om fysisk aktivitet og helse.
Spørsmål som skal belyses er: Hvor aktive er vi, og hva har det å si for helsa vår? Hvor mye trengs for å få en betydningsfull effekt, og hvordan kan vi legge til rette for mer aktivitet i befolkningen? I tillegg til å forske, er undervisning i forskningsmetode en sentral del av Hansens jobb på UiA, og han er veldig opptatt av å formidle viktigheten av nettopp forskningsmetode til studentene. Dette vil også komme frem i i denne digitale fagpraten.
Torsdag 7. oktober, klokka 09.00
De siste årene har det vært økende fokus på den langsiktige betydningen av barns livsbetingelser de første 1000 dagene av livet, regnet fra unnfangelsen til fylte to år. Christine Helle og Elisabeth R. Hillesund skal i denne digitale fagpraten, snakke om hva som kjennetegner denne perioden, og nøste i hvordan og hvorfor barnets tidlige ernæring og spiseerfaringer kan ha langsiktig betydning for helse og utvikling.
Bidragsytere/ gjester:
Torsdag 4. november, klokka 09.00.
I denne digitale fagpraten kommer Silje-Håvard Bolstad snakke om kjønnsmangfold og seksuelt mangfold, og koble dette til etter- og videreutdanningen innen dette feltet. Bolstad skal også snakke om biologisk kjønn vs. følelser og opplevelser av kjønn, samt hvilke muligheter og begrensninger det finnes i dagens samfunn knyttet til kjønn og kjønnsmangfold.
Torsdag 2. desember, klokka 09.00
I den fjerde Helse- og idrettspraten i rekken vil det presenteres resultater fra en stor kartleggingsstudie som er gjennomført ved fem universiteter i Norge under covid-19.
Fokus for studien er helse, livskvalitet, ensomhet og studietilfredshet blant sykepleierstudenter.
Bidragsytere/ gjester:
Torsdag 6. januar, klokka 9.00
I årets første episode vil barnesykepleierne Anne Marit Føreland og Åse Ribe Johnsen snakke om barnesykepleieres kompetanse, ansvar og oppgaver. De vil også komme inn på behovet for denne kompetansen og viktigheten av at det finnes barnesykepleiere på sykehus, i avdelinger og andre arenaer hvor det finnes syke barn. UiA tilbyr et masterprogram i spesialsykepleie med spesialisering i blant annet barnesykepleie, og Anne Marit og Åse vil også fortelle mer om denne utdanningen og hvorfor man bør velge denne.
Bidragsytere/ gjester:
Anne Marit Føreland - førstelektor ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap
Åse Ribe Johnsen - universitetslektor ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap
Torsdag 3. februar, klokka 09.00
I denne episoden av Helse- og idrettspraten vil dekanen ved fakultetet, Anders Johan Andersen, snakke om hvordan vi som samfunn forholder oss til mennesker som forstyrrer oss og som ofte blir beskrevet som forstyrrede. Ethvert samfunn er avhengige av en viss orden og regulerer dette gjennom lover og regler, men også gjennom uformelle normer og sosiale konvensjoner. Det gir innbyggerne rettigheter og plikter og skaper bilder av normalitet. Noen inkluderes i det normale, mens andre fremstår unormale og forstyrrer en slik samfunnsorden. Denne fagpraten blir en liten vandring i galskapens historie, og en refleksjon over hva det har å bety for oss anno 2021.
Bidragsyter/ gjest: Anders Johan W. Andersen - professor i psykisk helsearbeid og dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap.
Torsdag 3. mars, klokka 09.00
Aktualiteten for å bruke nærområdet og engasjementet for bærekraftperspektivet er blitt forsterket i samfunnet den siste tiden, og med Kunnskapsløftet 2020 får nærmiljøfriluftslivet en enda mer sentral posisjon i kroppsøvingsfaget enn tidligere. Målet er at elevene skal få gode og mestringsorienterte naturopplevelser gjennom trygg og bærekraftig ferdsel. Hvordan kan skolen tilrettelegge for dette på best mulig vis?
Bidragsyter/ gjest: Ketil Østrem - førstelektor ved Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving.
Torsdag 7. april, klokka 09.00
Samfunnsernæring kan betegnes som samfunnets innsats for å fremme god folkehelse til alle i samfunnet gjennom kosthold og ernæring. Vi vil snakke litt om kostråd, mat og måltiders betydning for god helse, og ulike faktorer som påvirker matvalgene våre. Sosio-økonomiske forskjeller i kosthold vil vi også komme inn på og hvordan arenaer som barnehage og skole, hvor barn og unge tilbringer mye tid, kan bidra til å redusere sosial ulikhet.
Bidragsyter/ gjest: Frøydis N. Vik . professor i samfunnsernæring ved Institutt for ernæring og folkehelse.
Torsdag 5. mai, klokka 09.00
I studieårets siste episode av Helse- og idrettspraten vil professor i klinisk psykologi Åshild Tellefsen Håland fortelle om Mini-RISK som er et gruppetilbud for engstelige barn og unge som hun har utviklet i samarbeid med terapeuter fra ABUP. Hvordan kan etter- og videreutdanningen "Mestringskurs for engstelige barn og unge" bidra til at barn og unge får raskere effektiv hjelp? Erfaringer fra implementeringsprosjektet i Kristiansand kommune der målet er å innføre mestringskurset "Mini-Risk "på alle skoler i kommunen vil også bli presentert.
Bidragsyter/ gjest: Åshild Tellefsen Håland - professor ved Institutt for psykososial helse og forskningsleder ved ABUP, SSHF.
Ansvarlig for siden: webredaksjonen@uia.no