Vi har nådd det antallet vi trenger av menn som spiser kjøtt og er derfor bare interessert i at veganere fyller ut skjemaet heretter. Tusen takk for interessen dere har vist!
Spiser du kjøtt, eller er du veganer? Vil du hjelpe oss å finne ut om kostholdet har innvirkning på sædkvaliteten?
Vi ønsker å komme i kontakt med unge menn (18-30 år) fra Oslo-området som enten spiser mye kjøtt (det vil si at dere spiser kjøtt til middag og/eller som pålegg 5 dager i uka eller mer), eller veganere (det vil si at dere bare spiser plantebasert og ikke kjøtt, fisk, egg eller meieriprodukter).
Tidligere forskning har ikke slått fast hvilket kosthold som er best for sædkvaliteten.
Hensikten med studien er å undersøke om det er forskjeller i sædkvalitet hos menn med et så ulikt kosthold, og å teste ut prosedyre for innsamling og analysemetoder som vi planlegger å bruke i en større studie.
Du vil bli bedt om å fylle ut et spørreskjema om kostholdet ditt (ca 45 min) og å levere sædprøver til et laboratorium ved OsloMet. Prøvene må leveres innen én time etter prøvetaking, derfor kan vi bare ha deltakere fra Oslo-området. Det blir undersøkt antall spermier, deres bevegelighet og noen andre analyser av sædprøven. Dette er nærmere beskrevet i informasjons- og samtykkeskjemaet som du får hvis du vil delta i studien.
Sædkvaliteten hos norske menn har blitt dårligere over flere år og vi ønsker å se om dette kan ha en sammenheng med kostholdet. Før vi kan gå i gang med en stor studie må vi utføre en mindre pilotstudie for å teste ut logistikken og de ulike analysemetodene vi planlegger å bruke i en større studie, og for å underbygge behovet for å utføre en intervensjonsstudie om kosthold og sædkvalitet. Vi søker i denne omgang spesielt etter unge menn i aldersgruppen 18 – 30 år med et kosthold som utpreger seg, det vil si at du er veganer eller at du i hovedsak foretrekker kjøtt, fordi vi ønsker å se på forskjeller i sædkvalitet hos menn med ulikt kosthold. Tidligere observasjonsstudier har funnet blandede resultater for ulike kosthold, så vi vet ikke om et kjøttrikt kosthold vil være bedre eller verre for sædkvaliteten enn et vegansk kosthold. Prosjektet er et samarbeid mellom forskere ved Universitetet i Agder (UiA) og OsloMet - storbyuniversitet (OsloMet).
Hva innebærer prosjektet for deg?
I prosjektet vil vi innhente og registrere opplysninger om deg. Du vil bli bedt om å fylle ut et digitalt spørreskjema om kosthold og bakgrunnsopplysninger som for eksempel alder, høyde og vekt. Dette vil ta om lag 45 minutter. Du vil i tillegg bli bedt om å avgi en sædprøve og levere denne i lokalene til OsloMet.
Alle opplysninger om deg vil bli avidentifisert og du vil ikke kunne gjenkjennes ved publisering av resultater fra studien.
Mulige fordeler og ulemper
Utfyllingen av spørreskjemaet vil ta ca 30 minutter, og du må møte opp fysisk hos biologisk lab ved OsloMet for å avlevere sædprøve. Vi vil kompensere for disse ulempene ved å gi deg et gavekort på kr 300,- og muligheten til å få vite resultatet av analysen av sædprøven din.
Frivillig deltakelse og mulighet for å trekke ditt samtykke
Det er frivillig å delta i prosjektet. Dersom du ønsker å delta, ber vi deg om å undertegne samtykkeerklæringen på siste side og levere denne når du leverer sædprøven. Du kan når som helst og uten å oppgi noen grunn trekke ditt samtykke. Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg hvis du ikke vil delta eller senere velger å trekke deg. Dersom du trekker tilbake samtykket, vil det ikke forskes videre på dine opplysninger og ditt biologiske materiale. Du kan kreve innsyn i opplysningene som er lagret om deg, og disse vil da utleveres innen 30 dager. Du kan også kreve at dine opplysninger i prosjektet slettes og at det biologiske materialet destrueres. Adgangen til å kreve destruksjon, sletting eller utlevering gjelder ikke dersom materialet eller opplysningene er anonymisert eller publisert. Denne adgangen kan også begrenses dersom opplysningene er inngått i utførte analyser.
Dersom du senere ønsker å trekke deg eller har spørsmål til prosjektet, kan du kontakte prosjektleder (se kontaktinformasjon nederst).
Hva skjer med opplysningene om deg?
Opplysningene som registreres om deg skal kun brukes slik som beskrevet under formålet med prosjektet, og planlegges brukt ut 2024. Eventuelle utvidelser i bruk og oppbevaringstid kan kun skje etter godkjenning fra REK og andre relevante myndigheter. Du har rett til innsyn i hvilke opplysninger som er registrert om deg og rett til å få korrigert eventuelle feil i de opplysningene som er registrert. Du har også rett til å få innsyn i sikkerhetstiltakene ved behandling av opplysningene. Du kan klage på behandlingen av dine opplysninger til Datatilsynet og institusjonen sitt personvernombud.
Alle opplysningene vil bli behandlet uten navn og fødselsnummer eller andre direkte gjenkjennende opplysninger. En kode knytter deg til dine opplysninger gjennom en navneliste. Det er kun prosjektleder Dagrun Engeset (UiA) og professor Trine B Haugen (OsloMet), som har tilgang til denne listen.
Etter at forskningsprosjektet er ferdig, vil opplysningene om deg bli oppbevart i fem år av kontrollhensyn.
Informasjon om sædprøven
Prøvebeger til oppsamling av sædprøven kan hentes ved OsloMet eller sendes til deg i posten etter avtale.
Vi ønsker at du ikke skal ha hatt sædavgang 2-7 døgn før denne sædprøven – aller helst 3 døgn avholdenhet
Sædprøven tas hjemme i utdelt beholder og leveres ved frammøte ved OsloMet.
For å hindre at det kommer bakterier fra huden i prøven, bør du urinere og vaske hender og penis med vann før prøven tas. Såperester kan påvirke prøveresultatet.
Pass på å samle hele ejakulatet. Det er viktig for å få et så riktig prøvesvar som mulig.
Det er en fordel om prøven kan leveres så raskt som mulig, helst innen 1 time.
Sædprøven bør bæres i en lomme nær kroppen slik at den ikke blir nedkjølt.
Hva skjer med prøven som blir tatt av deg?
Sædprøven vil bli analysert i mikroskop med hensyn på sædkvalitet, slik som blant annet spermiekonsentrasjon, spermienes utseende, mengden ødelagt DNA i spermiene og muligens også spermienes bevegelse. Sædprøven som du leverer, skal oppbevares i en forskningsbiobank tilknyttet prosjektet.. Opplysninger om sædanalysen og om sædprøvesvaret kan fås ved henvendelse til professor Trine B Haugen (tribha@oslomet.no). Sædprøvesvar blir kun oppgitt dersom du ber om dette, også ved verdier utenfor referanseområdet Vi gjør oppmerksom på at resultatet av en sædanalyse ikke med sikkerhet kan si noe om en manns evne til å få barn. Det er store individuelle variasjoner i sædkvalitet, og sædkvaliteten kan også variere over tid.
Frosne, avidentifiserte sædprøver vil senere bli sendt til en forskningsbiobank ved Universitetet i Agder for analyse av telomerlengde, mikrobiota og kreatin i sædplasma og for videre oppbevaring.
Biobanken opphører ved prosjektslutt.
Godtgjørelse
Som takk for at du deltar vil du få et gavekort på kr 300, i tillegg til at du får tilbud om tilbakemelding på resultatet av sædanalysene.
Godkjenninger
Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk har gjort en forskningsetisk vurdering og godkjent prosjektet (saksnr. 387379).
Universitetet i Agder og prosjektleder Dagrun Engeset er ansvarlig for personvernet i prosjektet.
Vi behandler opplysningene basert på personvernregelverket (informert samtykke).
Vi behandler alle opplysninger basert på ditt samtykke.
Kontaktopplysninger
Dersom du har spørsmål til prosjektet eller ønsker å trekke deg fra deltakelse, kan du kontakte førsteamanuensis Dagrun Engeset, tlf 38 14 24 23, e-post: dagrun.engeset@uia.no
Dersom du har spørsmål om personvernet i prosjektet, kan du kontakte personvernombudet ved Universitetet i Agder: Trond Hauso, trond.hauso@uia.no.