Dette er en forespørsel om en avdeling med 2012-barn i din barnehage kan bli med i en forskningsstudie som gjennomføres vinteren 2015. Studien er unik i Norge og har til hensikt å måle effekten av et mat- og måltidstiltak i barnehagen.
Forskningsstudien foregår i 20 tilfeldig utvalgte småbarnsavdelinger/-grupper i Agderfylkene. Dersom din barnehage samtykker til å delta i denne oppfølgingsstudien vil barnehagen videre bli tilfeldig trukket til å delta i en av to grupper, enten en tiltaksgruppe eller en kontrollgruppe.
Tiltaksgruppen blir bedt om å gjennomføre konkrete tiltak for å stimulere barna til et variert kosthold.
Kontrollgruppen skal fortsette sin vanlige måltidspraksis og ikke gjøre noen endringer. Kontrollgruppen har en viktig funksjon fordi effekten av tiltaket måles ved å sammenlikne resultatet fra tiltaksgruppen med kontrollgruppen.
Det er ikke mulig å påvirke hvilke barnehager som kommer i hvilken gruppe.
Forskningsresultatene vil gi økt kunnskap om kresenhet. Denne kunnskapen kan bidra til utvikling av nye mat- og kostholdstiltak i barnehager, og økt fokus på måltidspedagogikk i barnehagelærerutdanningen. Forskning viser at livsstilsvaner etableres tidlig. Barn spiser mange av måltidene sine i barnehagen, og barnehagen spiller dermed en sentral rolle i utviklingen av barns spise- og måltidsvaner. Derfor er det valgt et barnehageperspektiv for prosjektet.
Det er en forskergruppe ved Universitetet i Agder, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, som gjennomfører studien. Prosjektet ledes av professorene Nina Øverby og Elling Bere. Studien er meldt til Personvernombudet for forskning, Norsk senter for forskningsdata (NSD) og er finansiert av Universitet i Agder og Norske Kvinners Sanitetsforening.
Hva innebærer studien for barnehagen?
Forskere vil besøke avdelingen to ganger for å treffe 2012-barn som har fått tillatelse av foreldre til å delta i studien. Barna vil få smaksprøver på mat, og bli veid og målt av forskerne to ganger. Det er frivillig å smake. Forskerne registrer hva slags mat barnet velger å smake på. Veiing og måling gjøres lystbetont og foregår i samarbeid med personalet som barna kjenner fra før.
Personalet på avdelingen vil bli bedt om fylle ut et elektronisk spørreskjema to ganger. Hver gang tar ca 10 min. Spørsmålene dreier seg om deres måltidspraksis i barnehagen og sitt eget forhold til ukjent mat. Det er viktig for studien at personalet deltar med en positiv innstilling.
Styrer vil bli bedt om å svare på et spørreskjema som tar ca 15 minutter å fylle ut.
Tillegg for barnehager i tiltaksgruppen
Avdelingen vil tre dager i uka, over en ni ukers periode vinteren/våren 2015, ha Barns matmot som satsningsområde, det innebærer:
Alle barna på avdelingen serveres mat fra en ny lunsjmeny tre dager i uka.
Det er fokus på mat og språk i samlingsstunder tre dager i uka.
Personalet følger utvalgte pedagogiske prinsipper under måltidene.
Personalgruppa på avdelingen vil delta på en fire-timers kurskveld ved UiA i Kristiansand.
Pedagoger vil i tillegg delta på et tre-timers kurs i måltidspedagogikk.
Avdelingen vil bli bedt om å dele ut informasjonsskriv til foreldre.
Hva innebærer studien for deg som styrer?
Du må sjekke med pedagogisk leder om avdelingen vil være med på studien og tilrettelegge for samarbeid mellom forsker og pedagogisk leder. Du må samtykke til deltakelse på vegne av barnehagen.
Det er viktig for studien at du har en positiv innstilling til deltakelse.
Du blir bedt om å fylle ut et elektronisk spørreskjema som tar ca 15 min. Spørsmålene dreier seg om barnehagens mattilbud og rammer knyttet til mat og måltid.
Styrere i tiltaksbarnehager må sette inn vikar i 3 timer når pedagogisk leder er på kurs på UiA.
Bidra til å skape forståelse og aksept for studien i barnehagens øvrige avdelinger.
Mulige fordeler og ulemper
Avdelingen må sette av noe tid til å samarbeide med forskerne som vil veie, måle og gi barna smaksprøver, ved to anledninger.
Studien vil ikke medføre noen ulemper for barna utover at de blir tilbudt smaksprøver på mat som kan være mer ukjent enn det som vanligvis serveres i barnehagen.
Studien medfører heller ikke ulemper for deg eller personalet utover tiden det tar å sette i gang tiltaket i samarbeid med forskeren, samt å fylle ut spørreskjemaet.
Kontrollbarnehagene vil ved prosjektets slutt motta et gavekort på kjøkkenutstyr til en verdi á 3000 kroner og en bok.
Tiltaksbarnehagene vil få et unikt kompetanseløft på mat og måltider, og tilføres økonomiske ressurser slik at det blir mulig å gjennomføre tiltaket uten at det går på bekostning av noe annet.
Avdelingen/kjøkkenansvarlig må tilberede maten, og dette kan ta noe mer tid enn man vanligvis bruker på matlaging. Barnehagen vil få subsidiert 15 kr dagen pr barn på avdelingen.
Dersom det er behov for oppgradering av barnehagens kjøkkenutstyr for å gjennomføre tiltaket vil det bli kjøpt inn nødvendig utstyr.
Avdelingen får utdelt bøker og veiledningshefter. I tillegg er det mulighet for veiledning.
Barnehagen/avdelingen vil bli tilbudt delvis frikjøp av personalet med 4 t x -300 kr, i tillegg frikjøp av pedagoger med 3 t x 400 kr. Kursene foregår på Universitet i Agder i Kristiansand.
Hva skjer med informasjonen om deg?
Informasjonen som registreres om deltakerne skal kun brukes slik som beskrevet i hensikten med studien. Alle opplysningene vil bli behandlet uten navn og fødselsnummer eller andre direkte gjenkjennende opplysninger. En kode knytter deg til dine opplysninger gjennom en navneliste. Det er kun forskningsgruppen knyttet til prosjektet som har adgang til navnelisten og som kan finne tilbake til deg, personalet eller barna. Det vil ikke være mulig å identifisere deg eller noen av de andre deltakerne i resultatene av studien, når disse publiseres. Datamaterialet anonymiseres ved prosjektslutt juni 2018. Det innebærer at all kontaktinformasjon og koden som knytter denne informasjonen til dataene vil bli slettet. Dermed vil det ikke lenger være mulig å knytte datafilen til deltakerne.
Frivillig deltakelse i spørreundersøkelse
Det er frivillig å delta i studien. Barnehagen kan når som helst og uten å oppgi noen grunn trekke seg fra studien, uten konsekvenser.