Styrer ved din barnehage har takket ja til at barnehagen deltar i forskningsstudien Barns matmot. Studien er unik i Norge og har til hensikt å måle effekten av et mat- og måltidstiltak i barnehagen. Dette er en forespørsel om du og ditt barn født i 2012 kan bli med i forskningsstudien.
Forskningsstudien foregår i 20 tilfeldig utvalgte småbarnsavdelinger/grupper på Agder. Barnehagene er inndelt i to grupper, en tiltaksgruppe eller en kontrollgruppe. Din barnehage er trukket ut til å delta i tiltaksgruppen og vil vinteren 2015 gjennomføre konkrete tiltak for å stimulere 2012-barna til et variert kosthold.
Ved å la barnet delta bidrar du til å skaffe ny kunnskap om kresenhet. Denne kunnskapen kan bidra til utvikling av nye mat- og kostholdstiltak i barnehager, og økt fokus på måltidspedagogikk i barnehagelærerutdanningen. Forskning viser at livsstilsvaner etableres tidlig. Barn spiser mange av måltidene sine i barnehagen, og barnehagen spiller dermed en sentral rolle i utviklingen av barns spise- og måltidsvaner. Derfor er det valgt et barnehageperspektiv for prosjektet.
Det er en forskergruppe ved Universitetet i Agder, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring som gjennomfører studien. Prosjektet ledes av professorene Nina Øverby og Elling Bere. Studien er meldt til Personvernombudet for forskning, Norsk senter for forskningsdata (NSD) og er finansiert av Universitet i Agder og Norske Kvinners Sanitetsforening.
Hva innebærer studien?
Avdelingen vil tre dager i uka, over en ni ukers periode vinteren/våren 2015, gjøre tre ting:
Servere alle barna på avdelingen mat fra en ny lunsjmeny. Menyen er sunn, sansestimulerende og i stor grad basert på nordiske råvarer.
Ha fokus på mat og språk i samlingsstunder
Følge utvalgte pedagogiske prinsipper under måltidene
Barn som har fått tillatelse av foreldre til å delta i studien vil:
Få smaksprøver på mat, og bli veid og målt av forskere to ganger. Det er frivillig å smake og forskerne registrer hva slags mat barnet velger å smake på. Veiing og måling gjøres lystbetont og foregår i samarbeid med personalet som barna kjenner fra før.
Dersom barnet ditt har matoverfølsomhet/allergi, eller at du ønsker at det skal tas religiøse kostholdshensyn, kan du fylle dette inn i samtykkeskjemaet.
Det kan komme fremtidige forespørsler om å delta i oppfølgingsundersøkelser.
Hva innebærer studien for deg?
Du vil jevnlig motta små tips om hvordan du kan få barnet ditt til å bli glad i sunn mat.
Våren 2015 vil du bli bedt om å fylle ut spørreskjema. Dersom du ikke har besvart et spørreskjema høsten 2014 vil du bli bedt om å fylle ut dette i tillegg. Studien kartlegger mat- og spiseatferd til barn født i 2012, samt småbarnsforeldres spise- og aktivitetsatferd, helse og livskvalitet.
Hva skjer hvis jeg ikke ønsker at barnet deltar i studien?
Barn som ikke deltar blir ikke veid, målt eller tilbudt smaksprøver, men har frilek i stedet. Siden veiing, måling og smakstesting har en lekende tilnærmingsform kan det skje at barnet selv tar initiativ til å delta i forskningsaktivitetene. Barnet vil være velkommen til å prøve/delta, men resultatet vil ikke bli skrevet ned.
Den nye menyen serveres til alle på avdelingen siden den er i tråd med Helsemyndighetenes anbefalinger. Alle barna deltar også i samlingsstundene som har fokus på mat og språk siden dette er fagområder som inngår i Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver.
Mulige fordeler og ulemper
De ansatte kurses i måltidspedagogikk slik at de blir godt rustet til å stimulere barna til spiseglede.
Barnehagen får økonomiske ressurser slik at tiltaket lar seg gjennomføre uten at det vil gå på bekostning av noe annet.
Barnet vil tre dager i uka, over en ni ukers periode, få servert en sansestimulerende, smakfull og sunn lunsjmeny.
Noen av råvarene kan være ukjente mat for barnet, men prosjektet i sin helhet vil stimulere barnet til måltidsglede.
Barnet blir to ganger tilbudt smaksprøver på mat som er mer ukjent enn det som vanligvis serveres i barnehagen.
Studien vil ikke medføre ulemper for deg utover tiden det tar å fylle ut spørreskjemaet.
Hva skjer med informasjonen om deg og barnet?
Informasjonen som registreres om barnet skal kun brukes slik som beskrevet i hensikten med studien. Alle opplysningene vil bli behandlet uten navn og fødselsnummer eller andre direkte gjenkjennende opplysninger. En kode knytter deg og barnet ditt til deres opplysninger gjennom en navneliste. Det er kun forskningsgruppen knyttet til prosjektet som har adgang til navnelisten og som kan finne tilbake til deg eller barnet ditt. Det vil ikke være mulig å identifisere hverken deg eller barnet i resultatene av studien, når disse publiseres. Ved prosjektslutt, juni 2018, vil datamaterialet anonymiseres. Det innebærer at all kontaktinformasjon og koden som knytter denne informasjonen til dataene vil bli slettet. Dermed vil det ikke lenger være mulig å knytte datafilen til deltakerne.
Frivillig deltakelse
Det er frivillig å delta i studien. Du kan når som helst og uten å oppgi noen grunn trekke deg fra studien, uten konsekvenser for deg eller ditt barn.