Partnerbarnehage: Barnehage som UiA har inngått 3-årig avtale med.
Praksislærer: Barnehagelærer som representerer partnerbarnehagene som UiA har inngått avtaler med. Ansvarlig for veiledning, oppfølging og vurdering av studenten i barnehagen.
Veiledning: Hver student skal ha en kvalifisert praksislærer i hver praksisperiode og en faglærer eller praksisveileder fra UiA som veileder(e). Praksislærer og student legger i starten av praksisperioden en plan for når dette skal gjennomføres i barnehagen for hele perioden. Veiledningen skal være forberedt av student og praksislærer og det skal foregå i egne møter uforstyrret av andre oppgaver. Veiledningen kan være individuell eller i gruppe/praksisparti. Praksislærer har ansvar for at veiledning gjennomføres.
Praksisoppfølging: faglærere og praksisveilederes oppfølging av studentene når de er i praksis, herunder avtale dato og tid for praksismøte i barnehagen og lede dette. Studenten forbereder det som skal tas opp i møte og er sammen med praksislærer i hele møte (Se nærmere: Praksismøte i barnehagen, Ansvar og innhold).
Praksisveileder: Ansatt fra UiA som har et koordinerende ansvar for praksisforberedelse og oppfølging, knyttet til institutt for pedagogikk.
Faglærer: Faglærer som representerer fag eller kunnskapsområde i barnehagelærerutdanningen.
Praksisleder: Morten Halvorsen, administrerer praksis og ansatt i Avdeling for lærerutdanning.
Praksisforberedende møte: Møte på UiA i forkant av hver praksisperiode med forberedelse til praksis mellom, praksisveiledere faglærere, studenter og praksislærere. Praksisforberedende møte er obligatorisk for aktørene. Deler av dagen kan organiseres med studentene og praksislærere, eller bare for praksislærere.
Praksismøte i barnehagen: Møte med faglærer/praksisveileder fra UiA, studenter og praksislærer. Møtet skal være en læringssituasjon for studentene der de skal få anledning til å være i fokus. Møtet skjer fortrinnsvis i barnehagen. (Se mal for gjennomføring; Praksismøte i barnehagen, Ansvar og innhold).
Forventningsskriv/samtale: Studenter skal skrive et forventningskriv som leveres praksislærer ved starten av praksisperioden. På grunnlag av dette gjennomføres det en forventningssamtale som munner ut i en praksiskontrakt.
Praksiskontrakt: En praksiskontrakt skal ta utgangspunkt i studentens forventningsskriv bygge på lærdommer fra foregående semester, som blant annet bygger på vurderingsrapporten, samt forholde seg til hva studenten ønsker å utfordre seg på knyttet til semesterets ulike kunnskapsområder. Dette gjøres i starten av hver praksisperiode. I første praksisperiode skal kontrakten beskrive de forventninger student og praksislærer har til hverandre, til praksisperioden og til de kunnskapsområdene praksisen bygger på. Det lages en plan for når veiledning og utførelse av praksisoppgaver skal skje.
Refleksjonsnotat: Et refleksjonsnotat skal bestå av noe studenten har merket seg i løpet av dagen, som både kan være egne handlinger, observasjoner av ansatte og barn, eller noe knyttet til gjennomførte planlagte aktiviteter. Det skal knyttes en faglig refleksjon til de beskrevne situasjonene.
Ansvarlig for siden: Avdeling for lærerutdanning <lu-postSPAMFILTER@uia.no (Fjern SPAMFILTER fra adressen)>