MOSO i BLU innføres for alle deltakere i partnerskapet ila dette studieåret, etter en pilotfase på 2 år. Studenter, praksislærere og faglærere med ansvar for praksisoppfølging vil få tilbud om kurs og bruk av MOSO ila studieåret 2020/21. Det er utarbeidet en film om bruk av MOSO i barnehage som du finner på denne nettsiden: Filmer om MOSO.
MOSO er en programvare som integrerer planlegging, observasjon og veiledning. I MOSO kan praksispartiet bruke tekst, bilde eller video for å observere og gi tilbakemeldinger.
Praksisveiledning i barnehagelærerutdanningen innebærer at studentene og praksisveilederen pendler mellom tre relaterte punkter:
aktivitet
observasjon
veiledning
Samspillet mellom disse tre punktene er avgjørende for veiledningens kvalitet. Det samme gjelder samspillet og kommunikasjonen mellom universitetet og praksisbarnehagen i praksisperiodene. Moderne teknologi gir stadig bedre muligheter for å støtte opp om samspill og kommunikasjon i praksisperiodene ved at informasjon, observasjoner og feedback nå kan deles enkelt mellom studenter, veiledere og faglærere. Dette kan bidra til å styrke praksisveiledningens kvalitet.
For å sikre helhet, sammenheng og progresjon brukes MOSO på denne måten:
En student lager og publiserer sin plan.
Medstudenten(e) og veilederen gir respons på planene.
Studenten bearbeider og gjør ferdig sin plan.
Medstudenten(e) og veilederen bruker tekst, bilde og video i sine observasjoner når studenten er i aktivitet.
Studenten forbereder seg før veiledningen ved å gå gjennom observasjonene/”feeden” og analyserer og reflekter over det som er observert.
Studenten, medstudenten(e) og veilederen deltar i veiledningssamtalen med sine synspunkter, vurderinger og refleksjoner.
MOSO er under kontinuerlig utvikling i samarbeid med brukerne, og er derfor avhengig av tilbakemeldinger. Meld fra dersom du har forslag til endring eller oppdager feil i programvaren.