Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Bli student i Kristiansand

Hvorfor studere i Kristiansand?

I tillegg til å være en fantastisk fin by, mener studentene det er et utrolig godt studentmiljø, åpne og fine lokaler, åpne dører til foreleserne og lett å bli kjent på tvers av studiene. Kristiansand er en akkurat passe stor studentby der det er stort nok til mangfold, og lite nok til nærhet.

Finn ut mer her, eller spør studentene selv i student-chatten!

Bli kjent med studiebyen din

Du har kanskje allerede et forhold til Kristiansand som sommerby eller ferieby? Bli med på en liten omvisning.

Bli kjent med Campus Kristiansand

UiA-studentene Lotte og Tobias tar deg med på en runde på campus, for å gi et lite inntrykk og innblikk!

Hva sier UiA-studentene?

Eirill
UiA-student
Jeg liker at det er så lett å få venner, og bli kjent med masse ulike typer folk på tvers av studiene. Alt er samlet på campus, og det er så fint og nytt her. Jeg liker å studere i fine omgivelser, og i en by som er så preget av studentene. Studentmiljøet er knallbra, og Kristiansand en skikkelig studentby der det skjer mye.
Fredrik
UiA-student
Det er så god stemning og imøtekommende folk! Jeg tror ikke jeg har møtt en eneste person som ikke er fornøyd med Kristiansand som studentby. Jeg liker også den amerikanske campusmodellen der vi har alt samlet og tilgjengelig på ett sted, og at det er så nye og moderne lokaler og utstyr.
Eirill
UiA-student
Jeg liker at det er så lett å få venner, og bli kjent med masse ulike typer folk på tvers av studiene. Alt er samlet på campus, og det er så fint og nytt her. Jeg liker å studere i fine omgivelser, og i en by som er så preget av studentene. Studentmiljøet er knallbra, og Kristiansand en skikkelig studentby der det skjer mye.
Fredrik
UiA-student
Det er så god stemning og imøtekommende folk! Jeg tror ikke jeg har møtt en eneste person som ikke er fornøyd med Kristiansand som studentby. Jeg liker også den amerikanske campusmodellen der vi har alt samlet og tilgjengelig på ett sted, og at det er så nye og moderne lokaler og utstyr.

Spør studentene selv

Over 50 UiA-studenter er tilgjengelige for å svare på spørsmål du har om det å være student på UiA.

Studentpodkast-episoder om Kristiansand

> Se alle podkast-episodene

3D-visning av områder på campus

Vrimlehallen i Kristiansand

Vrimlehallen – Vilhelm Krags hall - er fellesarealet for hygge og jobbing rett innenfor hovedinngangen. Her finner du flere auditorier, biblioteket, Global Lounge, kaffebaren, UiA Hjelp og mange kjente kunstverk. Fra Vrimlehallen er det kort vei til pub- og konsertscenen Østsia, kantina og bokhandelen. Finn Vrimlehallen i kart

Biblioteket i Kristiansand

I biblioteket finner du: Bøker, selvsagt. Samt service for det meste i UiA Hjelp, du har tidsskrifter, aviser, filmer og leseplasser med og uten skjerm og tastatur. Biblioteket har tre etasjer: Tidsskriftsamling i underetasjen, hjelpetjenester og bibliotektjenester i første etasje, og mer bibliotek og leseplasser i annen etasje. Finn biblioteket i kart

Undervisningsverkstedet

I Undervisningsverkstedet kan studentene arbeide med nye måter å undervise på. De kan kombinere bruk av oppdatert digital teknologi med fysisk materiale som papir og fargeblyanter – eller bare bruke ett av virkemidlene. Bare fantasien setter grenser for eksperimenteringen. Finn undervisningsverkstedet i kart

Henrik Ibsens auditorium

Henrik Ibsens auditorium med 419 plasser er UiAs største. Salen er fullt utstyrt teknisk, og blir i tillegg til forelesninger brukt til større offentlige arrangementer som for eksempel debattprogrammer for NRK-TV. Finn Henrik Ibsens auditorium i kart

Multimedierom

Multimedierommet er et fullt utstyrt TV-studio med green screen der gode bakgrunner kan legges inn. Her blir de mer avanserte tekniske opptakene gjort for lyd og bilde. UiA har også flere enklere studioer der for eksempel forelesere kan spille inn opptak de bruker i undervisningen, eller studenter mekker videoklipp.

K-bygget, 1. etasje

Første etasje i musikkbygget har tre store spesialbygde rom for lyd: Sal 1 er konsertsal for alle musikkstudiene. Sal 2 er konsertsal, undervisningsrom og øvingsrom. Sal 3 er et spesialdesignet lydrom med 3D-lyd. Konsertene kan overføres til studio A eller B for opptak. Sjekk vareprøvene på spotene. Se K-byggets første etasje i kart

K-bygget, Øvings- og samspillrom

I øvings- og samspillsrommene kan både studenter og ansatte spille med fullt trøkk – de er bygd som rom-i-rom og med spesielle veggplater. Øvingsrommene er utstyrt med forsterkere for bass og gitar, sanganlegg/PA, trommesett og piano/keyboards. Sjekk vareprøvene på spotene. Se K-byggets første etasje i kart

Kunst og håndverk, første etasje

Se kunst og håndtverks første i etasje i kart

Bli kjent med universitetet, studiebyene og Sørlandet

I nærheten

Campus Kristiansand har omkring 9500 studenter. Bygningene er omgitt av grøntområder og er elegant og moderne utformet. Campus ligger nær friområder og i gåavstand fra sentrum. Treningsfasilitetene er veldig gode, med et treningssenter på campus og gode muligheter for utendørsaktiviteter.

> Finn fram på campus

Spicheren ligger på campus og er det største og mest velutstyrte treningssenteret på Sørlandet. Senteret dekker mer enn 2400 m² og rommer blant annet idrettshaller, treningsstudio, svømmehall, klatrevegg og saler for gruppetrening. Spicheren er åpen for alle, omtrent halvparten av medlemmene er eksterne. 

Kantina er et naturlig møtepunkt for studenter og ansatte ved UiA. Den drives av Studentsamskipnaden i Agder (SiA) og har flere ganger blitt kåret til Norges beste studentkantine.

Plenen er et åpent grøntområde midt på Campus Kristiansand. Det er et perfekt sted for å slappe av eller lese på sommeren. Mange studentaktiviteter foregår her, som for eksempel studentfestivalen i forbindelse med studiestart på høsten.

Vrimlehallen – Vilhelm Krags hall – er det store fellesarealet i hovedbygget. Hallen er et møtepunkt for studenter og ansatte og et sted hvor arrangementer som messer og utstillinger holdes året rundt.  Her finner du biblioteket, UiA Hjelp, Global Lounge og de største auditoriene. Fra Vrimlehallen er det kort vei til pub- og konsertscenen Østsia, studentkantina og bokhandelen.

På biblioteket finner du mye mer enn bare bøker. Her har du tilgang til tidsskrift, aviser og filmer i tillegg til lese- og dataplasser. Det er også her du finner universitetets servicetjeneste – UiA Hjelp. 

SiA driver studentkantinene, bokhandlene, studentpubene Bluebox (Grimstad) og Østsia (Kristiansand), barnehager og treningssenteret Spicheren i Kristiansand.

SiA tilbyr også helse- og sosialtjenester (SiA Helse) og studentboliger (SiA Bolig).

Les mer på SiAs nettside

STA jobber for dine rettigheter, interesser og behov som student. Hvis du opplever at UiA eller SiA ikke oppfyller sine plikter, og du ikke når fram, kan du kontakte STA. STA har også ansvar for studentaktivitetene. 

Sørlandet kunnskapspark ligger på Campus Kristiansand. Det er her du finner Handelshøyskolen ved UiA.

Ligger på campus og nær turområder. 

Ligger i sentrum, ved elva Otra og nær turområder. 

Ligger på campus.

Ligger på Lund, mellom campus og sentrum.

Ligger i bydelen Lund. Sentralt midt plassert mellom sentrum og campus.

Ligger på Lund, mellom campus og sentrum.

Kristiansand er en raskt voksende, moderne by og den største byen på Sørlandet. Det er den regionale hovedstaden for næringsvirksomhet, administrasjon og kultur, og byen har 92 000 innbyggere.

Jegersberg er et stort friområde nær campus og byen, med sjøer og merkede turstier. Det er et utmerket sted for friluftsliv året rundt, til fots, på sykkel eller på ski.

Kilden er et teater og konserthus og ligger på Odderøya i Kristiansand. Det er den viktigste kulturarenaen på Sørlandet og landets nest største scenekunstinstitusjon etter Operaen i Oslo. Her kan du oppleve konserter, teaterstykker og en stor variasjon av forestillinger og arrangementer året rundt.

Kvadraturen er bebyggelsen i sentrum av Kristiansand. Her kan du ta deg en kaffe på torget, spasere gjennom Posebyen eller handle på Markens.

Photo: Maria van Schoor

Bystranda er en miljøsertifisert strand med fin sand in den sørvestlige delen av sentrum. Her arrangeres Nordens største strandfest, musikkfestivalen Palmesus, hvert år i juli.

I Baneheia er det mange turstier og innsjøer å utforske. Det er et flott sted å oppholde seg sommer som vinter. Du har tilgang til Baneheia fra mange steder i sentrum.

Elisabeth Høibo (c) Visit Sørlandet

Ravnedalen har en utendørsscene hvor mange arrangementer og konserter finner sted i løpet av sommeren. Café Generalen har noen av Norges beste burgere. Du kan komme deg til Ravndalen ved å følge turstier i Baneheia.

Photo: Maria van Schoor

Odderøya er en øy like ved sentrum av byen. Hit kan du ta deg til fots. Øya har mange koselige kaféer, kunstgallerier og turstier. Mange konserter arrangeres her, noe som gjør den populær blant musikkelskere. Mange velger også Odderøya som sted for soling og badeliv på sommeren.

Jorunn Jensen (c) Visit Sørlandet

Bragdøya er populær blant friluftslivsentusiaster. Det er en øy som ligger rett utenfor Kristiansand og er et rekreasjonsområde for byen. «Bragdøyabåten» frakter deg fra Lumber i Vågsbygd året rundt. 

Les mer om Bragdøya her

Victoria Nevland(c)Visit Sørlandet 

Fiskebrygga er et sjarmerende område med fargerike bygninger og en livlig atmosfære ved sjøen. Den har et fiskemarked og mange restauranter med uteservering hvor du kan teste lokale spesialiteter som blåskjell og reker. Hver tirsdag i sommermånedene arrangeres livekonserter, og båter samles rundt i kanalen for å se på forstillingene. Kilden og Odderøya ligger bare noen minutter unna. 

Sør-Norge er kjent for sine mange holmer og skjær omkranset av klart vann og vakker natur. Disse kan du ta deg til ved hjelp av båt eller ved å leie kajakk.

Les mer om disse og andre utendørsaktiviteter

Sørlandssenteret

Her finner du Norges største kjøpesenter, Sørlandssenteret, i tillegg til IKEA og Dyreparken.

Gwen Weustink(c)Unsplash

Dyreparken Kristiansand er Norges mest besøkte opplevelsespark. Her har dyrene store åpne områder å bevege seg i. Parken er også en fornøyelsespark med mange attraksjoner.

Les mer om Dyreparken her

Heidi Sørvig (c) Visit Sørlandet

Lillesand er en liten kystby som ligger mellom Kristiansand og Grimstad. Det er en populær sommerdestinasjon som tiltrekker besøkende fra hele landet. Byen ligger 20 minutter med bil fra Grimstad og 30 minutter fra Kristiansand.

Besøk Lillesand

Om vinteren er Sandrip i Vennesla et flott sted for langrennsturer. Sandrip ligger 30 minutter med bil fra Kristiansand.

Arendal er en kystby med både urbane områder og natur å utforske. Mens du er der, kan du spasere gjennom de smale gatene på Tyholmen, det gamle bysenteret med trehusbebyggelse fra 1600-tallet.

Arendal ligger 20 minutter fra Grimstad og omtrent en times kjøring fra Kristiansand.

Les mer om Arendal

Under Lindesnes er verdens største, og Europas første, undervannsrestaurant. Den fikk tildelt en Michelin-stjerne i 2020.

Kjøreturen fra Kristiansand til Under tar omtrent en time og et kvarter, og snaut to timer fra Grimstad.

Mandal er kjent for sine sandstrender, hvite trehus, live konserter og den årlige Skalldyrfestivalen.

Du kan komme deg til Mandal direkte med buss fra Kristiansand på 45 minutter. Fra Grimstad tar det omtrent en time å kjøre.

Les mer om Mandal

Er du interessert i friluftsaktiviteter? Reis til Evje for å prøve elverafting, gokart, klatring, sykling eller vandring, som er noen av aktivitetene de tilbyr her. 

Evje ligger i Setesdalen og er omtrent en time med bil fra Kristiansand, og omtrent en time og 20 minutter fra Grimstad.

Om Evje