0
Hopp til hovedinnhold

Gunhild Hagestad, født 1942, professor emerita, Universitetet i Agder

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gunhild Hagestad er professor i sosiologi, og sentral i internasjonal forskning på familier, aldring, oppvekst og generasjoner.

Hennes utdanning og yrkeskarriere har vært delt mellom Norge og USA. Hun tok doktorgraden i USA i 1975 og har senere arbeidet ved flere universiteter der, blant annet Northwestern University i Chicago fra 1987. Hagestad beholdt tilknytningen til Northwestern etter hjemkomsten til Norge, og er i dag professor emerita både ved Northwestern og UiA.

Hagestad har mottatt en rekke priser for sin forskning, både i Norge og internasjonalt, blant annet den amerikanske sosiologforeningens pris for fremragende forskning på aldring og livsløp i 2013, og Norsk sosiologforenings hederspris i 2015. Hagestad har hatt verv og vært invitert som hovedtaler i en rekke sammenhenger, både i og utenfor akademia. Hun er fremdeles aktiv som forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning.

Hagestad var professor i sosiologi ved Universitetet i Agder fra 1997 til 2010. Hun har bidratt til en vesentlig styrking av sosiologien og det sosiologiske fagmiljøet ved universitetet gjennom sin internasjonale orientering og forankring i internasjonal sosiologi, men også gjennom oppmuntring og veiledning av kolleger. For studentene var hun en skattet foreleser. Lokalt har Hagestad holdt en rekke foredrag i foreninger og lag, og presentert veloverveide betraktninger over ulike tema som skribent i Fædrelandsvennen.