Ripple Aerospace

Tildelt 1 million kroner fra Forskningsrådets Forny2020 StudENT

Kristoffer Liland

Tidligere UiA student

Ifølge Kristoffer Liland var planen alltid å bli gründer, og i januar 2014 startet han opp Ripple Aerospace. Det er et romfartsselskap som skal sende opp romfartøy fra vannet. Dette er mye billigere enn dagens løsninger, da man slipper de dyre utskytingsrampene.

Liland ville gjøre noe som endret verden fundamentalt, og da var romfart en av de teknologiske retningene han var mest interessert i. Han lette etter måter å forbedre romfarten på i hele seks år før han endelig kom over NASA sin forskning på romfartøy fra havet på 60- og 70-tallet.
Han skrev om dette på sin masteroppgave i Innovasjon og kunnskapsutvikling i Grimstad, men ble så interessert at han ville jobbe med prosjektet selv på fulltid.

I dag har de et solid team på 17 personer fra Norge, USA og et par land til. Takket være Innovasjon Norge har de fått støtte til å besøke Mexico, England og USA for å bygge nettverk. I tillegg har utenriksdepartementet kontaktet han.

Framtidsutsiktene er lyse. I desember fikk han tildelt 1 million kroner fra Forskningsrådets Forny2020 StudENT, som skal bidra med økonomisk støtte til gode ideer fra blant annet universitetene. Til Fædrelandsvennen forteller Seniorrådgiver i Forskningsrådet, Miriam Bøgh Meling, at dette var et av de tyngste studentprosjektene de har vært involvert i, og at Liland og hans team har gjort en imponerende jobb.

Ripple Aerospace var den eneste søkeren fra UiA som var med til siste runde, og Liland forteller om en nervepirrende Oslo-tur for å bli intervjuet av programkomitéen i Forskningsrådet. Men, nå har de fått støtte og har som plan å ha rakettoppskyting fra Kennedy Space Center allerede i mai 2017.

Det å kombinere studentlivet og gründervirksomhet har ikke bare vært enkelt. Han så seg nødt til å utsette innleveringen av masteroppgaven et halvt år da han prioriterte å jobbe med et forslag til European Space Agency. Liland mener likevel at det er bedre å starte opp når man er student enn å vente til man har hus, bil og karriere. Selv klarte han å balansere gründer- og studenttilværelsen i tillegg til å være far til lille Amelia.

Kristoffer Liland

Bilde: Nick Larcombe

Da han startet opp fantes ikke UiA Nyskaping, men han fikk verdifull kunnskap fra ansatte på Flyteknikk i Grimstad samt sine professorer på sin egen masterlinje. Etter hvert fikk han kontakt med SIVA-inkubatoren Innoventus Sør, Handelshøyskolen på UiA og nå til slutt UiA Nyskaping, som alle har gitt ham hjelpsomme verktøy.
Liland legger ikke skjul på at det var mye famling i blinde, og at han kunne trengt en aktør som UiA Nyskaping til å gi han mer veiledning og kurs i for eksempel søknadsskriving. Ellers så har et såkalt makerspace vært savnet. Dvs et verksted for alt mulig, men som heldigvis har kommet i Kristiansand Sentrum gjennom Makerspace Norway Kristiansand nå i høst.

Han takker studentforeningen Start UiA for å ha gitt han et innovasjonsmiljø der han kunne møte likesinnede studenter.

Delte sine erfaringer med statsministeren

I forbindelse med Agderkonferansen 2017 ble det mandag 24. januar stelt i stand et lukket selskap hvor fire gründere fra Sørlandet fikk fortelle statsminister Erna Solberg om sitt firma og sin idé. Kristoffer Liland (i midten) og to medlemmer fra hans team fikk gleden av å dele sine erfaringer med statsministeren.

Kristoffer Liland sammen med Erna Solberg og  to kollegaer fra Ripple Aerospace

Om Kristoffer

  • Kristoffer Liland
  • Master i Innovasjon og Kunnskapsutvikling, 2015
  • Bachelor i Utviklingsstudier, 2013