Morild

Idéen var for god til å la den ligge!

Siri Urdal Bakke og Lisa Østvedt Gustafsson

Gründere

Siri og Lisa møttes på studiet og jobbet der sammen om klær med reflekser. De synes refleksene på markedet ikke var pene nok, og bestemte seg for å lage fine klær med innebygd refleks. Etter eksamen gikk de til hver sin fulltidsjobb, men startet for alvor opp i januar 2011.

— Vi hadde begge en drøm om å gjøre noe eget, og ideen vi hadde med Morild og refleksproduktene mente vi var for god til å la ligge. Vi hadde fått gode tilbakemeldinger fra både medelever i studietiden, venner og familie i tiden med eksamen og etterpå, og ønsket da å se hvordan vi kunne få satt i produksjon egne produkter og distribuert dette ut i Norge og etter hvert verden, sier Lisa og Siri.

De kombinerte aldri studentlivet og gründervirksomhet, og full jobb og gründervirksomhet på kveldstid har vært veldig tøft. Både Siri og Lisa var innstilt på at det ville være tidkrevende og krevde mye av dem begge på kveldstid. De innrømmer at de heldigvis ikke var klar over hvor mye tid det ville ta. I dag er de glade for at de ikke viste om det på forhånd, og heller gikk inn med fullt trøkk.

De har hele veien vært nøye med å bygge opp Morild med en trygg og god økonomi, og har alltid levert ”svarte tall” ved årets slutt. Dette var veldig viktig for dem, så de har gradvis gått inn i firmaet med økt stillingsprosent. Til å begynne med ansatte de Øyvind Østvedt som hadde mange års erfaring innen salg. Etter et drøyt år med provisjonsbasert lønn fikk Øyvind 100 % fast jobb. Siri økte gradvis stillingsprosenten fra 2013 og har de siste to årene hatt full jobb i Morild. Siste tilskudd var Lisa som nå etter nyttår er inne i full jobb.

Nå har de 3 fulle årsverk og har store fremtidsplaner for Morild. Planen er at fra 2018 kommer Morild med en rekke produkter innen nye kategorier.

— Vi skal minst femdoble omsetningen på relativt kort tid. 20 millioner i 2020 er målet vårt, så vi har mange, store, gøye og spennende planer for fremtiden!, sier de.

Siri og Lisa tips til entreprenørspirer:

  • Vær minst 2 stk: Dette vil lette arbeidet, det blir en del tunge tak og da er det mye lettere enn å være alene. I tillegg har du da allerede solgt inn ideen din til en annen part, det viser også at ideen din er salgbar og det vil bli lettere å selge seg inn hos kunder, investorer osv.
  • Tørr å satse.
  • Gjør noe du kan fra før av: det er en stor fordel hvis du ikke trenger å lære deg alt.
  • Ting tar tid!: ting tar alltid mye lengre tid enn man i utgangspunktet tror.
  • Du trenger en stor dose motivasjon og gjennomføringsevne: ideen er i mange tilfeller ganske "enkel", men det krever å gjennomføre.
  • Tenk salg!: man må ha inn penger i kassa for å kunne drive videre. Begynn å selge produktet ditt så raskt som mulig. Det er alltid forbedringspotensialer, men ikke sitt i mange år og finpuss før du begynner å selge. Da går pengekassa fort tom!

Våren 2016 mottok Morild ”Merket for God Design”. Det er en utmerkelse som deles ut årlig av Norsk Design- og Arkitektursenter.

Bilde i toppen er fra mottagelsen og er hentet fra Morild sin Facebookside. 

Les mer om Morild på deres hjemmeside.

Send studiet på mail