Lykkes med crowdfunding

Husk å fortsatt hør og lær av andre selv om du ”vet best”. Du må lære av feilene underveis og være ydmyk.

Christian Drabløs

Gründer

Christian Drabløs leverte sin master i International Management for to år siden, men har allerede rukket å være involvert i flere selskaper.

Han var med å starte Subwing i 2011, og var faktisk den første betalte ansatte der. Etter syv måneder i selskapet måtte han velge mellom å slutte å studere eller jobbe på fulltid, og valgte da å trekke seg ut. Han forsøkte også å starte et selskap med to tidligere andre som jobbet fulltid og hvor han var student og hadde 50% stilling hos Telenor, men det fungerte ikke i lengden. Om du skal være grunder må du ta sats å hoppe med begge beina sier han selv nå.

Funde.no startet han i april 2016. Det er en crowdfunding plattform med det islandske Karolinafunde.com som partner og medeier. Funde.no har nå kjørt 7 crowdfunding kampanjer hvor 6 har lykkes. Totalt har selskapet hentet inn over 1.1 millioner til de seks selskapene, så det har et solid grunnlag for videre vekst i Norge. De har flere prosjekter på gang, blant annet Taco Santo fra UiA som trenger 50.000 innen 1.juni.

At Drabløs skulle starte opp en plattform for folkefinansiering er kanskje ikke så rart i og med at han skrev masteroppgaven sin om hvordan en slik plattform lykkes. Han takker sin veileder Rotem Shneor som er hele Norges ekspert på crowdfunding, og Drabløs sier professoren fortsatt gir han råd og hjelp.

Skjermbilde fra Funde.no

Skjermbilde fra Funde.no

Kombinert med at han driver Funde.no er han direkte involvert i to selskaper til som co-founder: Byspire og Sparkup Norge. Byspire har hentet inn 1 million kroner fra venture capitalists og Innovasjon Norge. De fullførte også akkurat en folkefinanseringskampanje på funde.no og klarte å hente inn 110.000kr der. Med Sparkup, som handler om å bruke nettverket til å hente kapital, er planen å koble med funde.no slik at de sammen kan levere folkefinansiering og hjelpe selskaper som trenger investorer.

Selv med en mastergrad innenfor økonomi skulle Drabløs ønske at han tok flere regnskapsfag, samt sparte litt mer penger for å ha en buffer når han gikk for å bli gründer på heltid. Ellers skulle Drabløs gjerne hatt mer kunnskap før han startet bedrifter, men ser at man må lære av sine egne opplevelser.

Han har et god tips til deg som er forelsket i sin egen idé: Husk å fortsatt hør og lær av andre selv om du ”vet best”. Du må lære av feilene underveis og være ydmyk.

Drabløs anbefaler også å balansere networking og hardt arbeid. ”Det er uendelig muligheter for å nettverke og dra på events, men i noen faser så må en fokusere og forsøke å bli en av de beste innen sitt felt.”

Send studiet på mail