Gå til hovedinnhold

Laddel, studentbedriften som gjør elbillading enklere!

UiA tilbyr flere entprenørskapsfag hvor studenter jobber frem ideer. Enkelte, som Laddel velger å realisere den og skape sin egen arbeidsplass.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BIlde av studengjengen bak bedriften Laddel. Fra oppe til venstre Marius Jensen, Sven Sørensen, Sindre Fredriksen, Magnus Christian Kvist Jacobsen, Mads Gerhard Pedersen, Simen Osberg og Stian Meisingset
Teamet bak laddel. Fra oppe til venstre Marius Jensen (22), Sven Sørensen (21), Sindre Fredriksen (26), Magnus Christian Kvist Jacobsen (22), Mads Gerhard Pedersen (22), Simen Osberg (24) og Stian Meisingset (22).

Laddel ble startet av et par studenter som høsten 2020 tok faget org-207 entepreneurship and innovation hvor de jobbet frem en løsning for å gjøre elbillader mer tilgjengelig. De hadde klar en pitch, budsjetter og kontantstrømsanalyser og kom til oss i UiA Nyskaping med et ønske om å gjøre fortsette å jobbe med det.  

– Hva er Laddel?
– Vårt mål er å bringe delingsøkonomi inn i elbil lademarkedet. Vi skal gjøre private ladebokser tilgjengelig for alle. Vår platform kan kommunisere med smarte ladere som er koblet til wifi eller mobilnett, og blir synlig i vår applikasjon. Vi kan da automatisere utlån av laderen din slik at for eksempel elbileiere uten lader kan leie din lader, og du med lader kan tjene penger. sier Simen.

Etter kort tid vokste bedriften til å i dag har et team på 7 stykker fra flere studieretninger fra både UiA og NTNU.

– Kan dere fortelle litt om teamet deres?
Alle i teamet består av studenter. 6 av oss er fra UiA og en fra NTNU. Vi har bygget opp et team med kompetanse og erfaringer fra IT og utvikling, tidligere startups, elektriker og økonomi. Så vi dekker et godt spekter kunnskap vi trenger i bedriften, sier Marius.

– Hvordan ble dere et team?
– VI begynte  i entreprenørskapsfaget ORG 207-1 Entrepreneurship and Innovation. Foreleseren vår sa at dette var en god ide og bør jobbe videre med det. Det lå stille i noen måneder og begynte å se i nettverket vårt for å få med flere, spesifikt IT og utviklingskompetanse. Vi tok kontakt med en student på IT og informasjonssystemer på UiA som igjen gikk i sitt nettverk, og sånn vokste vi fra 4 til 7, sier Simen.

– så kom dere til oss i UiA Nyskaping? 
–Vi følte UiA Nyskaping var et naturlig sted for å få kompetanse og rådgivning. Vi har aldri startet noe slikt før og fikk et møte og presenterte det vi hadde jobbet med. Inkubatorleder Muris Letic ble positivt overrasket over alt vi hadde gjort og ga oss litt hjelp til hvordan vi skal gå frem uten å hoppe over viktige steg. Vi har kunnet spørre om alt mulig til alle på Senter for entreprenørskap, alt fra mulige investorer til å skaffe tilgang på elbiler. Uten UiA Nyskaping er det ikke sikkert at vi hadde vært der vi er i dag, svarer Simen. 

Nytt akseleratorprogram
Våren 2021 begynte et akselerator program kalt Gründer Academy. Grunder Academy er et 3-måneder akseleratorprogram for ambisiøse grundere i Oslo, Stavanger, Bergen og Kristiansand. Innovasjonsaktøren Innoventus Sør har ansvar for bedriftene i Kristiansand. Laddel var med i første kull av programmet. 

– Det ble litt tilfeldig at vi ble med, vi fikk tips av UiA Nyskaping om å bli med, og sendte en søknad. Vi ble tatt opp og ble veldig positivt overasket over hvor gode og nyttige foredragene og seminarene har vært. For eksempel på validering og undersøkelser i markedet, det juridiske osv. Vi har fått mye mer innsikt i hva vi trenger å vite. Siden det er digitalt har vi klart å knytte nettverk i Bergen, Oslo, Arendal og Stavanger. Det gir også mye trening i viktige ting som pitching.. Dette vil være en god bonus vider, sier Simen.

Sommerferie betydde skolefri for studentene i Laddel. Det ga dem tid til å jobbe intensivt med å lage ladeplatformen: 

Bilde av applikasjonen til laddel

– I sommer benyttet tiden for å jobber ræven av oss. Alle har sagt nei til sommerjobb for å jobbe med dette. Det har sørget for at vi har hatt en enorm fart på utviklingen! Med fri fra studiene har vi kunnet behandle dette som en helt vanlig jobb med kontortid fra 9-16 hver dag, og er rett rundt hjørnet for å lansere et «minimum viable product», sier Simen 

– Hva er planen for høstsemesteret?
– Høstsemesteret semester blir veldig spennende, flere av oss skal på utveksling, men med det spesielle tiden vi har hatt under corona så har vi lært oss å jobbe remote. Så vi ser på det som en fordel at vi har lært oss dette, og kan ta med oss kunnskap og erfaringer fra både studier i utlandet og jobbe videre sammen. Mye av arbeidet vi har gjort sammen på kontoret i sommer har vært teambyggende og vi tror det lager et godt grunnlag for å klare å jobbe nesten helt remote på høsten, svarer Simen.

– På UiA Nyskaping er vi opptatt av læringen gjennom entreprenørskap. Hva er det viktigste dere tar med dere fra alt dette? 
– Det er litt klisje å si, men dette er noe alle klarer. Det begynte som en skoleoppgave, men er nå et selskap vi går i møter med investorer, fått litt tilskudd, snakker med næringstopper. Uansett om dette blir en braksuksess eller ikke så har vi lært mye soft skills som vi vil trenge senere. Alt fra styrearbeid til hvordan man skal skrive dokumenter, kundeintervjuer og spørreundersøkelser og salg. Det å starte det lærer man ikke så mye av, men å drive det gir mye lærdom, sier Simen

– Vi har også lært at det er ikke farlig å spørre folk. Ofte når vi ringer noen og spør om ting, så er de veldig mer behjelplige enn det vi tror det kommer til å bli. Vi får ofte mer hjelp enn vi tror. Vi trengte en leiebil for å undersøke elbåtmarkedet og det var en festival der vi ønsket å komme dit med en elektrisk bil. Vi ringte alle bilforhandlere i nærheten og fikk låne en MG ZS som vi parkerte på plassen nærmest båtene som var på utstillingen. Vi fikk også låne en bil av en annen bilforhandler som vi fikk bruke til testing over en lengere periode, og ser nå på muligheter for at det kan bli et samarbeid på et senere tidspunkt, svarer Marius.

– Har dere noen tips til andre studenter eller gründere som ønkser å starte på et liknende prosjekt? 

–Søk kompetanse så fort som mulig. Sjekk om det finnes noen som jobber med dette på ditt universitet og få hjelp til å starte. Ikke vær redd for om det finnes mange som har liknende ideer som deg, men de tør kanskje ikke å prøve. Snakk med andre, de kan ofte introdusere deg til andre mennesker, eller gir deg ideer for hvordan du kan jobbe. Det er kjempe gøy, men det er utrolig mye jobb og når semesteret er i gang så sitter vi ut på kvelder, og i starten hadde vi ikke mye sosialt, sier Simen.

–Det tar lengere tid enn man tror, men det blir kjempe bra. De små øyeblikkene er det som drives veldig. Vår første test av prototypen en fredag kveld så gikk ingenting, men etter 2 timer arbeid på mandagen etter så fikk vi det til å fungere, og da var det lykkerus. Det samme når vi fikk markedsavklaring av Innovasjon Norge og fikk bekreftelse på at vi har noe spennende og nytt, svarer Marius.

Til slutt avslutter Simen med: ­– Gründer og startup miljøet er et veldig positivt og fint miljø å være en del av. Alle ønsker at du skal lykkes!