Gründerskolen - blogginnlegg fra tidligere student

Bjørnar Kjenaas Mælum deltok i fjor på Gründerskolen i San Francisco og deler her sine tanker og erfaringer med oss.

Bjørnar er helt til venstre i bildet.

Hei, mitt navn er Bjørnar Kjenaas Mælum. Sammen med to andre medstudenter fra Universitetet i Agder var jeg så utrolig heldig å få delta på Gründerskolen 2017. Jeg håper at denne teksten kan bidra til å gi deg bedre innsikt i Gründerskolen og motivere deg til å søke.

Gründerskolen har som mål å gi studentene kunnskap og å skape en positiv holdning til entreprenørskap.

I praksis betyr det at du får prøve deg i en oppstartsbedrift der du får ansvar og kan tilegne deg verdifull kunnskap med svært liten risiko. Gründerskolen hadde i 2017 fire destinasjoner du kunne søke deg til. Dette var San Francisco, Boston, Houston og Toronto. Uansett hvilket av stedene du ender opp vil du være tilknyttet en av verdens beste universiteter og oppstartsmiljøer.

Ingrid, Henrik og jeg var alle så heldige at vi fikk dra til San Francisco. Stedet har ikke blitt døpt ”The Cradle of Innovation” uten grunn og var et naturlig førstevalg for oss alle.

Vi ankom California 3. juni og flyttet rett inn på International House ved University of California, Berkeley. Av 35 Gründerskole-studenter bodde 29 av oss på International House ved University of California, Berkeley. Dette skapte et samhold og sterke vennskap i løpet av 10 innholdsrike uker.

UiA-studenter koser seg på Gründerskolen

Gründerskolen skal ikke bare gi oss erfaring fra internship i oppstartsbedrifter, men også læring i entreprenørskap på masternivå. Vi gikk gjennom 10 uker der vi hørte på inspirerende historier fra både suksessfulle og ikke entreprenører fra San Francisco-området. De hadde alle til felles å kunne gi oss verdifulle tips og råd fra sine erfaringer. Vi gikk også gjennom en rekke virkelighetsbaserte caser og lagde hver vår startup som ble presentert for investorer fra Silicon Valley. Det er noe helt spesielt å få diskutere caser med medstudenter og før personene bak bedriften holder foredrag for oss og forteller hvordan historien faktisk endte.  

 

Bilde fra forelesning på Gründerskolen

Bilde fra forelesning på Gründerskolen

Det jeg synes var mest interessant med programmet var internshipet. Jeg var intern hos oppstartsbedriften SnapEDA i San Francisco. SnapEDA lager verktøy som forenkler hverdagen for de som lager kretskortene du finner i alt fra mobiltelefoner til biler. Vi var et team på fire med 10 personer som jobbet fra diverse steder i verden. Det fine med Gründerskolen er at du uansett bakgrunn vil finne noe som passer deg. Alle var utplassert i forskjellige bedrifter der noen vi drev med alt fra programmering til markedsføring.

Ingrid jobbet med markedsføring for Groove i San Francisco, mens Henrik jobbet med markedsføring hos Montague i Berkeley.

Du kan forvente å få mye ansvar og en læringskurve brattere enn unnarennet i Holmenkollen.

Gjennom Gründerskolen kreves det også at vi deltar på minst 10 events som kan kobles til networking. Dette innebærer workshops, networking events eller bare et vanlig meet-up. Dette høres kanskje litt skummelt ut, men det er utrolig interessant. Nesten uansett hvem du snakker med driver personen med noe interessant eller har noe å fortelle.

På universitetet har vi et gruppeprosjekt hvor vi skal kjøre en slags akselerert versjon av å starte en egen bedrift. Vi skal gjennom alle prosessene fra å definere antakelser til markedsundersøkelser til å forberede en presentasjon og pitch for investorer.

I starten av oppholdet ble alle 35 på Gründerskolen SF 2017 spurt om vi noen gang ville starte noe selv. Jeg tror ca halvparten var modige nok til å reise hånden. Jeg var ikke en av dem.

 

For meg har dette hovedsakelig vært en utrolig mulighet til å reise til verdens teknologihovedstad, Silicon Valley. Stedet som har formet så utrolig mye av den moderne verden vi lever i. Stedet som ga oss internett. Stedet som ga oss smarttelefonen. Stedet som ga oss Facebook, Microsoft, Apple og Google. Stedet som huser verdens beste universiteter og et mangfold av nobelprisvinnere i en rekke banebrytende områder. Det tok bare 4 uker å overbevise meg om at det å starte noe selv er noe jeg faktisk har lyst til, tenk på det! Det hadde jeg ikke trodd da jeg satte meg på flyet fra Oslo i starten av juni.

 

Det kan også nevnes at vi hadde litt fritid å bruke i California. Steder besøkt av Gründerskole-elever i løpet av sommermånedene inkluderer Los Angeles, Las Vegas, Lake Tahoe, Six Flags, utallige kaffebarer og et ukjent antall burgersteder. Vi rakk også besøk til Palo Alto der vi besøkte blant annet Google og Nordic Innovation House.

 

Det å dra  til USA med Gründerskolen var virkelig en opplevelse for livet, og jeg tror faktisk ikke jeg har landet helt enda. Det å kunne dra til en av verdens virkelige metropoler for innovasjon, med full backing fra Norge er ikke noe som er lett å finne. Verste utfall er at du har en helt sinnsyk sommer og kan skrive på CVen din at du har guts og tør å dra ut for å utforske og utfordre deg selv. Uansett hvilken bakgrunn du har er det garantert noe du finner interessant og lærerikt. Selv om du kanskje ikke drømmer om å starte for deg selv er dette erfaring du virkelig kan slå hardt i bordet med i fremtiden. Om du ikke er helt sikker enda foreslår jeg at du gjør som meg, kast sammen en rask søknad og kom deg på intervju!

Les mer om alle destinasjonene til Gründerskolen og se hvordan du kan sende søknad på grunderskolen.no 

Søknadsfrist er 15.oktober.

 

Mange av gründerskolestudentene er samlet

Bjørnar Kjenaas Mælum

Send studiet på mail