Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Visste du at folk er idioter?

Hvorfor oppfatter folk klimaendringer og klimapolitikk så ulikt? Ph.d.-stipendiat Marthe Wilhelmsen formidler med humor fra klimadebattens ekkokamre.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I videopresentasjonen av forskningsprosjektet sitt bruker ph.d.-kandidat Marthe Wilhelmsen på Universitetet i Agder humor for å illustrere hvor ulikt mennesker oppfatter budskap om klimaendringer og klimapolitikk.

Som forsker ønsker hun å undersøke hvorfor det er slik, hvordan man argumenterer for og imot ulike klimatiltak, og hvilke verdier som ligger under argumentene.

– Forskningsprosjektet handler om hva vi egentlig prater om når vi prater om klimatiltak. Jeg er kun i starten av prosjektet mitt, men målet er å kunne bidra til et mer nyansert bilde av diskusjonene om klimatiltak. Jeg tror jo ikke på at noen er idioter. I videoen ønsket jeg å vise til stereotypene vi ofte lager når vi snakker om «de andre», og jeg tror mange kan kjenne dem igjen, sier Wilhelmsen.

Videoen har allerede fått oppmerksomhet hos NRK for sin utradisjonelle formidling av forskningstema, og Wilhelmsen håper flere kan bli inspirert til å tenke «utenfor boksen» for å synliggjøre forskningen sin.

– Som tidligere lærer og aktiv i improvisasjonsteater, brenner jeg for å finne lekende og engasjerende måter å formidle på. Som forsker er man ofte redd for å miste nyanser og kompleksitet, men jeg tror det er viktig å øve seg på å formidle forskningstema på en enkel måte som gir mening for folk flest – ikke bare for forskerkolleger, sier Wilhelmsen.

Marthe Wilhelmsen er tilknyttet CeDiT – Senter for digital transformasjon ved UiA.