- Vil lære av Rice-universitetet

- Rice-universitetet i Houston er gode på kommersialisering av forskning. Her har vi mye å lære, sier Bjørn-Tore Flåten, leder for UiA Nyskaping.

Professor og leder for UiAs senter for krisehåndtering, Bjørn Erik Munkvold (t.v.), og leder for UiA Nyskaping, Bjørn-Tore Flåten, deltok på en rekke arrangementer i forbindelse med oljemessen i Houston.

Tekst & foto: Arne Roger Janse

Han er nettopp kommet hjem fra en liten uke i Texas hvor han blant annet har møtt representanter for nettopp Rice University. Universitetet er blant de fremste i USA innen entreprenørskap, og har en MBA-utdannelse innen emnet som er ranket som nummer to i USA.

I 2000 opprettet universitetet Rice Alliance for Technology and Entrepreneurship, som en strategisk allianse mellom School of Engineering, School of Natural Sciences og Graduate School of Management. Siden har Rice Alliance assistert mer enn 1800 nye teknologiselskaper.

- Vi skal være for Houston det Stanford har vært for Silicon Valley, sa Brad Burke, daglig leder i Rice Alliance på et frokostmøte for den norske delegasjonen i Houston denne uken.

- Vi skal være for Houston det Stanford  har vært for Silicon Valley, sa Brad Burke, leder for Rice Alliance, på et frokostmøte for den norske delegasjonen til verdens største oljemesse, OTC, i Houston denne uken.

Burke kan vise til gode resultater. En undersøkelse blant tidligere Rice-studenter viser at 28 prosent har startet egen virksomhet, og at 42 prosent av disse har startet to eller flere virksomheter.

- Vårt formål er å støtte opprettelsen av nye, teknologibaserte selskaper i vår region. Vi skal utvikle og være en aktiv del av et økosystem for entreprenørskap. Og vi skal være gode på å kommersialisere akademisk forskning, sa Burke.

Flåten har omtrent de samme målene for UiA Nyskaping.

- Siden Senter for enterprenørskap ble etablert i 2005 har vi hatt mer enn 300 bedrifter gjennom vårt program. De siste årene har vi fått støtte fra Forskningsrådet til økt satsing på kommersialisering av forskning blant våre ansatte. Vi gjør mye av det samme som Rice, men i en annen skala, sier Flåten.

Tanken om å starte for seg selv, kan virke fjern for mange studenter. Det vil Flåten gjøre noe med.

- Uavhengig av om man studerer helsefag, musikk eller økonomi ved UiA, ønsker vi at studentene skal tenke som en entreprenør. Det betyr ikke nødvendigvis at de en dag starter en bedrift, men at de evner å tenke kreativt og løsningsorientert – uansett hva slags jobb de går inn i, sier Flåten.

En rekke representanter for Universitetet i Agder var med i den sørlandske delegasjonen i Houston. Fra venstre: Ordfører Harald Furre i Kristiansand, Bjørn-Tore Flåten (Handelshøyskolen og UiA Nyskaping), Debasish Ghose (PhD-stipendiat), Bjørn Erik Munkvold (CIEM), ordfører Robert Nordli i Arendal, Frank Li (for tiden ved Rice University) og Øyvind Mydland (Institutt for ingeniørvitenskap).