Vil ha UiA-forskere til Austin

University of Texas i Austin er blitt en global ledestjerne for innovasjon. Nå inviteres forskere fra UiA på gjesteopphold.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn-Tore Flåten (instituttleder Handelshøyskolen og leder for UiA Nyskaping), David V. Gibson (iC2 Institute), Gregory P. Pogue (iC2 Institute), Per Sigurd Sørensen (fakultetsdirektør samfunnsvitenskap UiA), Charlotte Nilsen (IT- og informasjonssystemer UiA), Jim Butler (City of Austin) og Pål Grandal (teknologi og realfag UiA). Leif Skiftenes Flak (IT- og informasjonssystemer UiA) var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Arne Roger Janse)

- Når et verdensledende universitet rekker ut en hånd for å samarbeide, ville det være dumt å takke nei. Dette er et tilbud vi absolutt bør benytte oss av. Vi har mye å lære, og universitetet i Austin er også interessert i å studere den norske innovasjonsmodellen, som er forskjellig fra deres egen, sier Bjørn-Tore Flåten, instituttleder ved Handelshøyskolen UiA og leder for UiA Nyskaping.

Han har nettopp vært på besøk på iC2-instituttet ved universitetet i den texanske hovedstaden, og møtt forskere og forelesere som har vært med på å utvikle og prege nyere teorier om innovasjon og entreprenørskap.

Lever ut teoriene

- I Austin lever de ut teoriene. De praktiserer det som vi forsker på og som lærebøkene forteller oss. Jeg vil tro flere av våre forskere vil synes Austin er et spennende sted å reise for å lære og utveksle ideer, sier Flåten.

iC2-senteret for entreprenørskap står sentralt i den utrolige transformasjonen av en by som i løpet av 15 år har gått fra krise etter at dotcom-bobla sprakk – til en yrende, kreativ by full av høytutdannede, innovative, unge mennesker. En gjennomsnittlig Austin-beboer er 31 år gammel og har høyskole- eller universitetsutdanning.

Austin er den 11. største byen i USA. Den er kåret til den beste amerikanske byen å bo i, den beste byen for næringslivet og for verdiskaping.

Den norske modellen

- Når universitetet inviterer oss, er det ikke bare for å dele, men også for å lære. Norge og USA har ulike modeller for innovasjon. Vi har et helt virkemiddelapparat finansiert av det offentlige som støtter opp om innovasjon og entreprenørskap, mens man i USA klarer seg uten. Det er derfor interessant for University of Texas i Austin å studere den norske modellen, sier Flåten.

- Vi skjønner at dere forstår viktigheten av samarbeid og et økosystem for innovasjon. Innovasjon skjer ikke av seg selv, men i et miljø. Når entreprenører velger hvor de skal starte sin bedrift, er det nettverket som betyr mest for lokaliseringen, sier David V. Gibson ved iC2 Institute ved The University of Texas in Austin.

Fem representanter for Universitetet i Agder er i Austin sammen med en gruppe fra Agder, som består av representanter for næringslivet, det offentlige og akademia. En todagerstur til Austin følges av en tur innom verdens største oljemesse, OTC, i Houston.

Av Arne Roger Janse